Ікони на камбалі, на головах щуки і сома: у Броварському краєзнавчому музеї відкрилась унікальна виставка | Трибуна

Ікони на камбалі, на головах щуки і сома: у Броварському краєзнавчому музеї відкрилась унікальна виставка | Трибуна
20 Вересня 2024, 19:17
Поділитися:

Сьогодні у Броварському краєзнавчому музеї відкрилась унікальна виставка живопису «Іхтіс. Чумацька ікона на рибі».

Ініціаторкою та організаторкою виставки стала старша наукова співробітниця Броварського краєзнавчого музею Ольга Плахотнюк. Відкривали виставку авторка живопису, членкиня національної спілки художників України Оксана Оснач та куратор виставки, колишній науковий співробітник Херсонського краєзнавчого музею, нині – науковий співробітник музею історії Києва Андрій Лопушинський.

Роботи Оксани Оснач представлялись на понад 40-ка Всеукраїнських та обласних художніх виставках.
На виставці у Броварах представлено 26 «чумацьких ікон», частина з них – на справжній сушеній камбалі, та 5 картин, написаних олійною фарбою на полотні. Серед них – зображення Требухівського храму Покрови Божої матері.

Про унікальний чумацький іконопис стало відомо у 2011 році з наукової статті, присвяченій двом іконам на рибі, які були вивезені з українського села Димки і зберігаються у санкт-петербурзькому музеї.

Частину робіт виконано на справжній камбалі

Андрій Лопушинський присвятив роки життя для дослідження цієї автентичної віхи чумацького мистецтва. Наразі достеменно відомо про 9 таких робіт, які зберігаються в музеях, або ж зафіксовано згадки про них. До ідеї Лопушинського відродити старовинне мистецтво доєдналась херсонська художниця Оксана Оснач, яка спочатку створювала репродукції музейних експонатів, а потім уже і власні образи в техніці «ікона на рибі».

Частина робіт написана на справжніх рибинах, проте більшість – на гіпсових відтисках із камбали. Родзинками експозиції є ікони, написані на справжніх головах щуки та сома.

На відкриття виставки завітали начальниця управління культури, сім’ї та молоді Аліна Ярмоленко та настоятель храму Покрови Божої матері с. Требухів отець Андрій.

Відкриття виставкиАліна Ярмоленко, Ольга Плахотнюк, Оксана Оснач, Андрій Лопушинський

Присутні дізнались історію чумацтва в Україні, деталі про передачу автентичних ікон храмам та музеям, мистецькі тонкощі створення таких картин і насолодились справді унікальними іконами, які вперше експонуються у Броварах.

Автори та організатори виставки присвятили її відкриття до Дня Броварів, та щиро запрошують броварчан і гостей міста відвідати експозицію та на власні очі переконатись в існуванні справжнього чумацького мистецтва.

Виставка триватиме до 25 жовтня, вхід – безкоштовний.

Читайте також:

У Броварському лісництві створять музей лісу

Літак – у музей, танк і бронетранспортер – ЗСУ: доля демонтованої техніки в парку «Перемога»

КІП «ТепЛиця» змінить назву та розширить напрямки роботи. Директора обиратимуть на конкурсній основі

Сергій Дзінзірук: як колишній чемпіон світу з Броварщини став командиром мобільної вогневої групи проти «шахедів»

Джерело: Трибуна – Бровари