Засідання комітету з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору

Засідання комітету з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору
19 Вересня 2024, 17:18
Поділитися:

Головна  /  Засідання комітету з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору

|  19. 09. 2024

17 вересня відбулося третє засідання комітету з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на території Білоцерківської міської територіальної громади (Комітет – далі).

В порядку денному засідання були наступні питання:

1. Робота Комітету. Розгляд звернень громадян.

2. Результати проведення моніторингу та оцінки ступеня безбар’єрності об’єктів фізичного оточення і послуг для осіб з інвалідністю у 2024 році. 

3. Розгляд та опрацювання пропозицій структурних підрозділів БМР та громадськості, зібраних через опитування в соціальних мережах для пролонгації Програми по забезпеченню безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2025-2027 р.р.

З першого питання голова Комітету – Олег Усенко поінформував присутніх про відповіді різних інстанцій з питань, які було обговорено на попередньому засіданні.

Щодо облаштування безбар’єрного доступу до вбиралень для осіб з інвалідністю в дендропарку «Олександрія» було отримано відповідь від Національної Академії Наук (на балансі якої знаходиться дендропарк), про те, що в бюджеті на 2024 рік не закладено кошти на відповідні роботи у зв’язку з недостатнім фінансуванням. Присутній на засіданні керівник БФ «ЛАД-НОВЕ ЖИТТЯ» Олександр Магдич рекомендував Комітету звернутися до ТОВ «ТЕХНОІНТЕР ГРУП» про  вирішення питання будівництва громадської вбиральні на території дендропарку.

Також  Олег Усенко поінформував, що на сесії міської ради управлінню охорони здоров’я було виділено 2 млн грн на встановлення ліфта та виділено 200 тис. грн на розроблення ПКД для будівництва санітарно-гігієнічних кімнат у приміщенні жіночої консультації.

З другого питання секретар Комітету Людмила Миронченко поінформувала про результати щорічного моніторингу безбар’єрності соціальних закладів та установ на території Білоцерківської міської територіальної громади.

*  Споруди цивільного захисту –  обстежено 31 об’єкт, з них:

безбар’єрні – 5;

частково безбар’єрні – 2.

* Заклади охорони здоров’я – обстежено 33 заклади, з них:

безбар’єрні – 9;

частково безбар’єрні – 3.

* Заклади освіти – обстежено 72 заклади, з них:

безбар’єрні – 3;

частково безбар’єрні – 37.

*Будівлі надавачів соціальних послуг та соціального захисту населення – 3 заклади, з них:

безбар’єрні – 2;

частково безбар’єрні – 1.

*Залізничні вокзали та станції – 1 частково безбар’єрний.

*Автовокзали та станції – 1 бар’єрний, 1 – частково безбар’єрний.

*Фінансові установи банки – обстежено 30, з них:

 безбар’єрні – 15;

 частково безбар’єрні – 7.

*Поштові відділення

ТОВ «Нова Пошта» – 28 відділень, з них безбар’єрних – 10, частково безбар’єрні – 18.

АТ «УКРПОШТА» – 22 відділення, з них безбар’єрних – 0, частково безбар’єрних 9.  

*Об’єкти благоустрою (площі, парки)

Обстежено – 7,

з них:

безбар’єрні – 1;

Частково безбар’єрні – 5.

Пішохідні шляхи руху – обстежено 64 магістральні вулиці та проспекти, з них 60 частково безбар’єрні.

Бурхливе обговорення викликало питання невідповідності приміщень установ та закладів до вимог ДБН В.2.2-40:2018. Після того, як в дію вступили ці норми, всі проєкти нового будівництва, реконструкції та капітальних ремонтів виконуються з урахуванням вимог безбар’єрності та інклюзивності. Проте будівлі, які були побудовані раніше і не переобладнувалися, лишаються недоступними для людей з інвалідністю. За результатами обговорення цього питання присутні вирішили надати протокольне доручення юридичному управлінню міської ради та надати інформацію, які є законні механізми впливу на власників (користувачів) будівель, приміщень, споруд за невиконання вимог державних будівельних норм В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд».

Також Людмила Миронченко поінформувала про заходи, які було виконано для внесення змін та пролонгації до 2027 року Програми по забезпеченню безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури на території Білоцерківської міської територіальної громади.

Так, Комітетом проводився збір пропозиції від структурних підрозділів міської ради по об’єктам, які необхідно облаштувати, побудувати, переобладнати відповідно до вимог ДБН В.2.2-40:2018. Через платформу електронної демократії «EDEM», соціальні мережі Facebook та Telegram, проведено опитування та  збір думок жителів громади щодо того, які об’єкти соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури необхідно зробити зручними, комфортними та доступними для осіб з інвалідністю на території громади. Про початок збору думок писали тут https://bc-rada.gov.ua/node/15473

До Комітету надійшли наступні пропозиції:

– облаштування безбар’єрних пішохідних переходів та тротуарів на вулицях та площах міста;

– забезпечити доступність пішохідного мосту через колії на залізничному вокзалі для маломобільних груп населення та будівництво пішохідного переходу  через залізничні колії в районі  вул. Томилівська м.Біла Церква;

– звуковий супровід сигналів пішохідних світлофорів;

– обладнання підйомниками, ліфтами та пандусами установ та закладів соціальної інфраструктури;

– мобільні рампи та облаштовані місця для інвалідів у громадському транспорті;

– зупинки з великим пасажиропотоком такі, як Соборна площа, ПК «Росава» доречно обладнати кассельськими бордюрами;

– зробити перенесення контактної мережі електротранспорту для того, щоб тролейбуси мали змогу під’їжджати під бордюр на зупинках обладнаних кишенями;

– громадський транспорт обладнати зовнішніми та внутрішніми інформаторами для людей з вадами зору;

– зупинки повинні мати тактильну плитку і відповідну висоту, щоб в деяких випадках можна було користуватися транспортом навіть без використання відкидних пандусів;

– інформаційні таблички шрифтом Брайля та кнопок виклику персоналу при вході до закладів.

– проводити регулярну інформаційно-роз’яснювальну роботу з підприємцями стосовно необхідності облаштування пандусів та інфраструктурних елементів для людей з вадами зору;

– облаштування закладу Білоцерківського дитячого будинку-інтернату по вул. Волонтерська, 27-А, засобами доступності для осіб з обмеженими фізичними можливостями: підйомник, ліфт, пандуси;

– облаштування приміщення 7-го спортивного клубу Міністерства Оборони України по бульв. Олександрійський, 54-Г, в м. Біла Церква засобами доступності для осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення.

Людмила Миронченко також зазначила, що 16 вересня від Комітету вже було направлено лист до АТ «Укрзалізниця» про необхідність облаштування пішохідного переходу через залізничні колії в р-ні вул. Томилівська та розглянути можливість зміни подачі електропотягів та пасажирських потягів далекого сполучення на першу залізничну колію, для уникнення піднімання пасажирів через міст.

Під час обговорення члени Комітету також вирішили звернутися до Білоцерківської міської ради про перенесення приміщень ЦНАП та управління соціального захисту населення в будівлі, де приміщення та прибудинкова територія будуть відповідати вимогам ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель і споруд», та в разі потреби виділити кошти на ремонт та реконструкцію даних приміщень за Програмою по забезпеченню безперешкодного доступу осіб з обмеженими фізичними можливостями та інших маломобільних груп населення до об’єктів соціальної та інженерно-транспортної інфраструктури на території Білоцерківської міської територіальної громади на 2025-2027 роки.

Всі ці пропозиції було опрацьовано та буде винесено на затвердження міської ради.

ФОТО

 

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт