Відбулося обговорення правил користування електросамокатами на території Білоцерківської громади

Відбулося обговорення правил користування електросамокатами на території Білоцерківської громади
18 Вересня 2024, 15:12
Поділитися:

Головна  /  Відбулося обговорення правил користування електросамокатами на території Білоцерківської громади

|  18. 09. 2024

17 вересня відбулося публічне обговорення за «круглим столом» проєкту регуляторного акта – рішення Білоцерківської міської ради «Про затвердження Правил користування легкими електричними транспортними засобами на території Білоцерківської міської територіальної громади».

Заступник міського голови Олександр Поляруш, який провів захід, наголосив, що проєкт регуляторного акта розроблений у зв’язку з необхідністю впорядкування використання легких електричних транспортних засобів на території Білоцерківської міської територіальної громади.

«Сьогодні легкі електричні транспортні засоби, або електросамокати, є дуже популярним видом транспорту, вони зручні, економні та екологічні. Тому метою прийняття даного рішення є забезпечення безпеки дорожнього руху та культури використання легких електричних транспортних засобів. Виконання правил дасть змогу підвищити безпеку та комфорт всіх учасників дорожнього руху, сприятиме розвитку транспортної інраструктури та сприятиме свідомому використанню легких електричних транспортних засобів», – наголосив Олександр Поляруш.

Законом визначено, що легкий персональний електричний транспортний засіб, або електросамокат, – це колісний транспортний засіб, який має максимальну конструктивну швидкість у діапазоні до 25 кілометрів на годину. Заступник міського голови наголосив, що відповідно до Закону України №2956 від 24.02.2023 «Про деякі питання використання транспортних засобів, оснащених електричними двигунами, та внесення змін до деяких законів України щодо подолання паливної залежності і розвитку електрозарядної інфраструктури та електричних транспортних засобів» (зі змінами), електросамокати було віднесено до транспортних засобів, і це передбачає дотримання правил дорожнього руху під час користування ними. А за порушення цих правил водії електросамокатів можуть бути притягнуті до відповідальності – згідно із законодавством. Варто відмітити, що оскільки самокати визначені транспортним засобом, рух тротуарами та велосипедними доріжками для них заборонений.

З проєктом рішення Білоцерківської міської ради «Про затвердження Правил користування легкими електричними транспортними засобами на території Білоцерківської міської територіальної громади» присутніх ознайомила начальник транспорту і зв’язку міської ради Олена Шевченко. Вона зазначила, що проєкт рішення був оприлюднений на офіційному сайті БМР для надання пропозицій громадськістю протягом місяця, і таких пропозицій не надходило. Також зауважила, що цей проєкт рішення був опрацьований комісією, створеною за участю профільних управлінь, відділів міської ради, патрульної поліції.

Детальніше з проєктом рішення можна ознайомитися за посиланням.

Правилами користування електросамокатами передбачено низку вулиць міста, де проїзд на самокатах можливо буде заборонений. Зокрема це Парк Слави, частини доріг по периметру Підприємства об’єднання громадян Білоцерківське учбово-виробниче підприємство Українського товариства сліпих (УТОС) по вул. Інтендантська, вул. Івана Кожедуба, вул. Петра Калнишевського, вул. М.Хрусталенка, від перехрестя вул. М.Хрусталенка з вул. Л.Павліченко до буд. 14 вул. Л.Павліченко. Також обговорили правила використання легких електричних транспортних засобів. Окрему увагу приділили питанням паркування електросамокатів, взятих на прокат; облаштування спеціальних місць для паркування електромокатів та велосипедів; розробки відповідних інформаційних таблиць, які  інформуватимуть про правила пересування легким електричним транспортом, тощо.

У заході взяли участь: депутат Білоцерківської міської ради Юрій Балацький, заступник міського голови Василь Морський, представники виконавчого комітету, правоохоронних органів, структурних підрозділів міської ради, журналісти місцевих ЗМІ.

ФОТО

Джерело: Біла Церква – офіційний сайт