Віталій Гордієнко: «Політична діяльність — не привілей, а відповідальність перед людьми, які тобі повірили»

image
13 Липня 2019, 15:30
Поділитися:

Політичний ландшафт в Україні змінюється. Головний тренд позачергових виборів до Верховної Ради — запит народу на чесну політику держави. Для цього потрібно не просто привести до влади нових політиків, а обрати досвідчених фахівців, які здатні сформувати і впровадити якісно нові, європейські стандарти життя.

Кандидат в народні депутати України по 98-му виборчому округу Віталій Гордієнко усвідомлює вимоги, які сьогодні ставить суспільство перед представниками законодавчої влади. До Верховної Ради політик, підприємець, депутат районної ради йде з пакетом ґрунтовних напрацювань в економічній і соціальній сфері і щирим бажанням змінити країну на краще.

Віталій Миколайович Гордієнко

Народився 27 червня 1969 р. на Житомирщині в родині аграріїв.

Після закінчення Житомирського сільськогосподарського технікуму працював агрономом у колгоспі.

Служив в армії.

Закінчив Національний аграрний університет за спеціальністю агрохімік-грунтознавець.

У 2014 р. обіймав посаду голови Бориспільської РДА.

Депутат Бориспільської райради.

— Віталію Миколайовичу, чи впевнені ви, що зможете як мажоритарник впливати на політичні процесі в парламенті?
— Одна людина, можливо, й не здатна на це. Але я балотуюся в народні депутати від об’єднання націоналістичних сил, в яке ввійшли, зокрема, Всеукраїнське об’єднання «Свобода», «Національний корпус» «Правий сектор», Конгрес українських націоналістів, Об’єднання українських націоналістів. У цьому році ці політичні сили об’єдналися і погодили спільний список та мажоритарних кандидатів. Це величезне політичне об’єднання, в якому багато високопрофесійних людей, здатних змінити країну. Тому я вважаю, що зможу бути ефективним в парламенті завдяки тому, що за мною потужна політична сила, на яку я зможу опиратися, відстоюючи інтереси країни та громадян.

— Останнім часом робота народних обранців зводиться до «натискання кнопки». Чи маєте ви досвід, щоб змінити систему українського парламентаризму, що відповідала б сучасним світовим вимогам?

— Вважаю, що так. У політиці я понад 10 років. Тож маю досвід і кваліфікаційний рівень, оскільки за другою освітою я магістр державного управління — закінчив Національну академію державного управління при Президентові України за спеціальністю «Парламентаризм та парламентська діяльність». Одним з етапів моєї підготовки до роботи в якості Народного депутата України була Школа законодавства при ВР України.

— Із якою програмою йде на вибори політичне об’єднання, яке ви представляєте як мажоритарник?
— Протягом свого існування Всеукраїнське об’єднання «Свобода» керується «Програмою захисту українців», яка дає відповіді на найголовніші виклики сьогодення щодо оборони, економіки та соціальних проблем.

— Людей турбує проблема економічного розвитку країни. Що конкретно передбачено для цього в вашій програмі?

— Україна — це держава, яка має величезний промисловий потенціал та значні сільськогосподарські перспективи. Маючи такі родючі ґрунти, трудовий ресурс, Україна має бути в списку світових лідерів. Але в країні існує перекіс розвитку економіки, сільськогосподарської галузі, енергетичного ринку, причиною якого є олігархічна модель побудови економічних взаємин держави і людей. Маючи великі кошти, олігархи контролюють цілі галузі економіки та за рахунок впливу на владу вирішують свої приватні питання. Монополізація призвела до того, що в країні зупинився розвиток малого та середнього бізнесу, під загрозою опинилися невеликі фермерські господарства, які мали б стати основою розвитку села. Один власник може володіти величезними площами сільськогосподарських угідь і при цьому отримувати левову частку державної підтримки, а це призводить до недобросовісної конкуренції. Дрібні фермери не можуть розвиватися. Тому програмою захисту українців передбачено розвиток середнього класу та напрацьовуються механізми допомоги дрібному і середньому фермерству.

«Потрібно об’єднати зусилля районної і міської влади навколо вирішення проблем. Вважаю конфлікт між ними штучним, оскільки він стосується лише поділу повноважень»

— Як саме це має відбуватися?
— За останній період Всеукраїнське об’єднання «Свобода» напрацювала антиолігархічний пакет докорінних перетворень, який зареєстровано в ВРУ. Цей пакет передбачає демонополізацію економіки, припинення виведення коштів в офшорні зони та повернення вже виведених в офшори капіталів. В Україні практично буде зруйновано олігархічну модель.

— Яким чином? Будете розкуркулювати?
— Ні. Це відбуватиметься за рахунок напрацювання певних правил конкуренції на економічному ринку. Ці правила не дозволятимуть концентрувати ресурси в одних руках. Олігархія — це зрощення величезного капіталу, отриманого, як правило, кримінальним шляхом, через владу. Поки не буде зламана ця система, змін в країні не відбудеться, хто б не прийшов до влади. Допоки не буде ліквідовано вплив великого капіталу на всі рішення, які ухвалюються парламентом та іншими органами влади, доти буде неможливим розвиток потужного середнього класу і економічне зростання країни. Іншого шляху подолання соціальної і економічної кризи в Україні немає.

— Що передбачено для підтримки дрібного і середнього фермерства?
— Наша політична сила пропонує спрямувати державну підтримку, якою зараз користуються лише деякі «особливі» агрохолдинги, фермерам, спростити адміністрування оподаткування, сприяти технологічному оновленню засобів виробництва за рахунок податкових пільг, а також запропонувати бізнесу прогресивну шкалу оподаткування, яка працює в багатьох країнах світу. Це зменшить податкове навантаження на малий та середній бізнес, що сприятиме його розвитку.

— Чи є у вашої політичної сили бачення, як завершити війну на Сході?
— Ми, як ніхто інший, зацікавлені в її якнайшвидшому завершенні. Адже націоналісти на цій війні втратили понад 300 побратимів. Це люди, які поклали своє життя, захищаючи державу. Тому ми не маємо права капітулювати. Отже, наполягаємо на тому, що досягнення миру повинно відбутися на українських умовах. Щодо реальних кроків — пропонуємо зміну нормандського формату на будапештський, оскільки мінські угоди передбачають капітуляцію і знищення державності України. У світі є країни, які гарантували Україні безпеку в обмін на відмову від ядерної зброї. Потрібна офіційна нота Міністерства закордонних справ України щодо початку консультацій із питання зміни формату. Це питання повинно вирішуватися на всіх рівнях міжнародних зв’язків, зустрічей, засідань. Це непросте питання, але треба починати. Крім того, в Україні основна увага повинна бути спрямована на підсилення боєздатності збройних сил. Фінансування збройних сил має бути ефективнішим, аніж є сьогодні. Пропонуємо запровадити «воєнний податок на олігархів», а не відрахування військового збору з пенсіонерів. Не може частина суспільства боронити країну, а інша робити вигляд, що війни немає.
Розкрадання оборонпрому — найганебніше явище, за яке покарання має бути невідворотним. Треба провести перевірку і покарати тих, хто був причетний до цих злочинів.

— Обираючи депутатів по мажоритарних округах, люди сподіваються на вирішення ними місцевих проблем. Які пріоритети ви для себе виділяєте?

— Існує багато територіальних, місцевих проблем, які потребують негайного вирішення. Всі розуміють, що повноважень місцевих органів влади не завжди достатньо, щоб вирішити деякі проблеми, тому все має відбуватися паралельно зі змінами на загальнодержавному рівні.

Бориспільський район — особливий, адже знаходиться біля столиці. Із цим пов’язана велика кількість проблем. Надзвичайно складна екологічна ситуація (очисні споруди, сміттєзвалище, інтенсивна забудова), невирішене питання об’їзної дороги, а це питання, які потребують втручання найвищих державних установ.

Пріоритетні питання для мене — галузь охорони здоров’я та освіти. Найбільше занепокоєння викликає система охорони здоров’я. Неузгодженість в діях виконавчої влади та органів місцевого самоврядування міста та району не дає можливості сконцентрувати зусилля на поліпшенні якості надання медпослуг. Потрібно об’єднати зусилля районної і міської влади. Вважаю конфлікт між ними штучним, оскільки він стосується поділу повноважень. Якщо знайти порозуміння, в Борисполі можна побудувати медичний центр світового рівня.

«Допоки не буде ліквідовано вплив великого капіталу на всі рішення, які ухвалюються парламентом та іншими органами влади, доти буде неможливим розвиток потужного середнього класу і економічне зростання країни». 

— Це реально?
— Цілком. Я вважаю, що надзвичайно важливо як для центральної, так і для місцевої влади визначити пріоритети, на яких треба сконцентровувати увагу. В умовах, коли потерпає галузь охорони здоров’я, витрачати кошти на ті питання, які можуть зачекати, не можна. Впевнений, що зміг би стати дієвим учасником процесу об’єднання зусиль навколо вирішення цих проблем.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама