Зустріч «гостей»: проти партії Шарія вийшли місцеві патріоти. ФОТО

image
10 Липня 2019, 19:06
Поділитися:

Учора, 9 липня, до Броварів приїхали прихильники партії Анатолія Шарія, проросійського блогера-втікача. Зібрання провели біля літака в парку «Перемога», роздаючи дітям і всім охочим червоні кульки – символ політсили, яка бере участь у позачергових  парламентських виборах 2019 року. Проти «шарійців» вийшли місцеві активісти, патріоти, прихильники націоналістичних рухів.

Про приїзд активістів Анатолія Шарія і заплановану акцію в Броварах стало відомо того ж дня зранку. Одразу після цього, зокрема через соцмережі, почалась організація контрмітингу.

О 19:00 площа перед літаком у парку «Перемога» була вже заповнена як прихильниками Шарія та його противниками, так і пересічними людьми. Більшість опитаних прибічників проросійського блогера зізналися, що приїхали з Києва. Однак серед них були і жителі Броварів, які змогли це підтвердити. Поруч стояли близько 10-ти чоловіків без символіки, які періодично перемовлялися з організаторами.

На місці чергувала броварська поліція

Акція відбувалася без промов у мікрофони чи гучномовці. Її учасники роздавали людям червоні кульки та наголошували, за кого агітують.

Коли кульки закінчувались, організатори надували та роздавали нові

Майже одразу почалися публічні суперечки з противниками акції. Прихильники Шарія, більшість із яких спілкувалися лише російською мовою, переконували, що ні вони, ні їхній лідер не сепаратисти.

На місці подій була присутня Антоніна Бєлоглазова, яка керувала мітингом за Шарія. Діячка є 3-ім номером у списку партії блогера на виборах до Верховної Ради України. Її внесли до бази «Миротворця». Раніше Служба безпеки України оголосила Бєлоглазовій застереження за діяльність із дискредитації України в інтересах російських спецслужб.

Антоніна Бєлоглазова

Місцеві патріоти, націоналісти, представники різних політичних сил у Броварах також вийшли на мітинг – протестувати проти такої акції. Вони переконані, що політична сила Шарія та її учасники є проросійськими сепаратистами, а зараз відбувається проросійський реванш.

Броварські активісти увімкнули патріотичну музику, яка лунала з колонок. Також лунали треки із закликами викинути все російське та з відомої кричалки проти Путіна із нецензурними словами.

Прихильники мітингу за Шарія викрикували гасла: «Радій, іде Шарій» і «Правду в Раду». А противники, натомість: «Геть сепаратистів із міста», «Слава Україні – Героям слава!», «Путін – х****», «Бандера прийде, порядок наведе», «Чемодан, вокзал, Росія» і співали пісню:

Жовто-блакитні наші прапори,
Ми не переможні, шаблі до гори.
Буде Україна вільна, буде ненька самостійна.
Москалів на ножі, на ножі!..

Близько 20:00 прихильники Шарія рушили маршем до майдану Свободи. Їхні противники, тим часом, періодично лускали кульки, а в один момент, зі слів свідків, хтось спробував закидати марш яйцями. Одразу втрутилася поліція, яка не дозволила цього зробити. Правоохоронці наголосили, що заїжджі прихильники Шарія лише очікують таких провокацій, а патріоти їм підіграють.

Полускані кульки в прихильника Шарія

Рушили маршем до майдану Свободи

Утім, уже за хвилину противники мітингу з кульками оббігли марш, який саме переходив вул. Гагаріна і бульв. Незалежності. Націоналісти спробували заблокувати рух колони і, як розповіли противники акції за Шарія, не дати їм сфотографуватися із написом «Я ♥ Бровари» навпроти міськради. Блокування тривало менше хвилини: поліція знову переконала не вчиняти таких дій.

За мітингарями прихильників Шарія ходили чоловіки, які намагалися весь час триматися осторонь. Організатори ходи з кульками зізналися, що це їхні “небайдужі громадяни”

Після фотографування, якому все одно заважали, прихильники Шарія знову пішли до парку, де продовжили роздавати кульки. Націоналісти і патріоти за ними вже не йшли, окрім деяких. Трохи почекавши, мітингарі Шарія вернулися на майдан Свободи, де уже без перешкод сфотографувалися коло стели, обговорили подальші свої агітаційні поїздки Україною, після чого роз’їхалися на приватних автівках і маршрутках.

Анатолій Шарій – скандальний блогер, виїхав із України в 2013 році. Приводом стала кримінальна справа проти нього за фактом застосування вогнепальної зброї в ході конфлікту з відвідувачем у столичному ресторані «Макдональдз» у травні 2011 року. У квітні цього року Шевченківський районний суд Києва скасував розшук і заочний арешт блогера.

Анатолій Шарій створив/переформатував партію свого імені в Україні, яка бере участь у позачергових парламентських виборах цього року. Самого Шарія Центрвиборчком спочатку не зареєстрував, мотивуючи його відсутністю в Україні протягом 5 років, однак потім у суді рішення скасували. Це викликало масові протести. Після цього Шарія знову зняли з реєстрації.

Блогер відомий завдяки своєму Ютуб-каналу, де поширює ролики, які називають інструментом гібридної війни проти України. Зокрема, Анатолій Шарій доводив, що малазійський Боїнг над Донбасом збили не росіяни, а українці. Діяча неодноразово «ловили» на поширенні неправдивої або викривленої інформації проти проукраїнських діячів, рухів, організацій тощо.

Фото – Дмитро Карпій

Джерело: Трибуна Бровари