ОТГ: нові можливості чи нові кайдани?

image
6 Липня 2019, 19:34
Поділитися:

Голова Бориспільської районної партійної організації ВО «Батьківщина» Микита Михайлович Новіков.

В Україні був запущений процес децентралізації. Це коли повноваження і ресурси передаються на місця, а громада сама визначає, куди витратити зароблені гроші. Але ж у будь-якій справі є як плюси, так і мінуси.

Я вважаю, що не буває такого, щоб все тільки плюси. Які мінуси дасть об’єднання громад? Як з’ясувати, де плюс, а де мінус? Новоствореним органам управління доведеться вирішувати нові завдання, з якими вони не працювали раніше. Утримання шкіл, дитсадків, закладів відпочинку, лікарень, дороги — все це ляже на плечі громади. Впораються? Чи вистачить додаткових коштів, які отримають об’єднані громади на фінансування додаткових обов’язків, які ляжуть на їх плечі?

В результаті об’єднання з’явиться центр об’єднаної громади. Напевне, що це буде найдостатніший населений пункт у порівнянні з іншими на території громади. Зрозуміло, що ресурси громади сконцентруються саме в цьому центрі. Чи не призведе це до занепаду інших населених пунктів громади? Я вважаю, що спершу потрібно було би вивчити, проаналізувати ситуацію в кожній громаді:

скільки мешканців?
якого віку?
які джерела доходів на даній території (працюючі підприємства)?
який потенційний дохід отримує громада до об’єднання і скільки зможе отримати після?
які обов’язки з управління власними територіями громада має до об’єднання і матиме після?
скільки додаткових коштів потрібно буде громаді для того, щоби фінансувати додаткові обов’язки після об’єднання?
наскільки збалансованими будуть доходи і витрати після об’єднання?
якщо план доходів об’єднаної громади не покриватиме витрати, то які організаційні заходи планується здійснити для збалансування?

При проведенні аналізу території обов’язково слід дивитися, які джерела доходу (працюючі підприємства тощо) і якого розміру має відповідна територія. Якщо на території громади немає працюючих підприємств або ж вони незначні, то що дасть громаді об’єднання? Коштів як немає, так їх і не буде. З цього логічно випливає, що громаді доцільно гуртуватися навколо працюючих підприємств. Людські поселення з’являлися та процвітали завжди тільки там, де була робота, де були гроші. І завжди занепадали при відсутності умов для життя. Тому на першому місці в справі об’єднання повинен стояти такий аналіз. Аналізуємо, рахуємо і потім тільки приймаємо рішення.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама