Місто підтримає 6 із 25 заявлених ОСББ: підсумки позачергового конкурсу

image
5 Липня 2019, 22:35
Поділитися:

Програма підтримки ОСББ, яка фактично працює в місті з 2017 року, не лише стала одним із найефективніших інструментів підтримки об’єднань співвласників багатоповерхових будинків, але й набирає обертів: на позачерговий конкурс було подано вже 25 заявок від ЖБК та ОСББ міста на загальну суму 10 943,0 тис.грн. І це без урахування того, що на 2019 рік уже затверджено 13 об’єктів на загальну суму 5 111,0 тис.грн.  

Оголошення про те, що відбудеться позачерговий конкурс, розміщено на сайті БМР 3 червня 2019 року, а вже 10 червня відбувся сам конкурсний відбір. Конкурс традиційно проводився за трьома номінаціями:

капітальний ремонт конструктивних елементів житлових будинків, внутрішньобудинкових систем;
встановлення загальнобудинкових приладів обліку теплової енергії, гарячої та холодної води, електричної енергії, газу, ІТП;
капітальний ремонт ліфтів.

Найбільшим попитом користується послуга з капітального ремонту покрівель будинків. Як правило, капремонт покрівлі стандартного будинку коштує близько 400,0 тис. грн, і, звісно, така сума «непідйомна» для мешканців без допомоги міста. Щодо останнього конкурсу, то рішення приймалися на підставі інформації, заслуханої на засіданні  штабу з підготовки до роботи в осінньо-зимовий період, тож найбільше уваги вирішено приділити  будинкам із даховими котельнями та тим, що мають проблеми з електропостачанням.

У підсумку, перелік заявників на участь у програмі виглядає так:

Перелік переможців конкурсу, яких відібрано, затверджено рішенням виконкому 11 червня. Загалом, у переліку 22 будинки, які потребують фінансування заходів на суму 7 216,0 тис.грн.

Перелік об’єктів, фінансування яких здійснюватиметься у 2019 році за рахунок міської Програми підтримки ОСББ

В УБЖКГІТ журналістам «Трибуни»  надали детальну інформацію про 6 об’єктів, які відібрали на останньому конкурсі.

ОСББ «Симоненка, 113-А». Капітальний ремонт внутрішньобудинкових електромереж ГРЩ 0,4 кВ. Будинок із даховою котельнею дуже залежить від якості роботи електромережі. По суті, цей захід є частиною підготовки багатоповерхівки до роботи взимку. Усього будинок потребує фінансування у сумі 277,0 тис.грн за умови, що частину витрат мешканці візьмуть на себе.
ОСББ «Київська, 261» (ЖК «Діамант»). Капітальний ремонт внутрішньобудинкової електромережі ГРЩ 0,4 кВ. Будинок також із даховою котельнею, робота якої залежить від належного стану електромережі. Захід буде профінансовано у сумі 517,0 тис.грн.
ОСББ «Короленка, 66-А». Встановлення модулів управління водяним насосом. Будинок тривалий час користується аварійним насосом замість постійного і може в будь-який час залишиться без водопостачання. На встановлення модулів потрібно 78,0 тис.грн.

ОСББ «Короленка, 66-А»

ЖБК «Ювілейний» по вул. М. Лагунової, 7-А. Капітальний ремонт внутрішньобудинкових електромереж ГРЩ 0,4 кВ на суму 500,0 тис.грн. У будинку стан електромереж уже став причиною пожежі, внаслідок якої згорів вузол електропостачання. Сама електромережа перебуває в аварійному стані.

ЖБК «Ювілейний»

ЖБК «Домобудівник-3» по вул. Олімпійська, 2-А потрапив у 2 розділи програми: по-перше, в будинку здійснять капітальний ремонт внутрішньобудинкових елетромереж ГРЩ 0,4 кВ на 180,0 тис.грн та встановлять електролічильник на суму 60,0 тис.грн. Стан електрообладнання у будинку такий, що мешканці в будь-який момент можуть залишитися без електропостачання.
ОСББ «Орбіта-Бровари» по бульв. Незалежності, 6, 6-А. Капітальний ремонт внутрішньобудинкових мереж водопостачання, опалення та водовідведення двох житлових будинків на суму 493,0 тис.грн. Стан підвалу цих двох будинків настільки аварійний, що потребує заміни усіх мереж одразу.

ОСББ «Орбіта-Бровари»

Саме такі оголошення підкреслюють, що мешканці не лише сподіваються на допомогу бюджету, але й самі беруть участь в утриманні свого будинку

Таким чином, у межах фінансових можливостей бюджету міста відібрано ці 6 будинків, як такі, що мають найаварійніший стан та потребують термінового втручання задля своєчасної підготовки до зими. Загальна сума дофінансування з програми за підсумками конкурсу склала 2 105,0 тис.грн.

За інформацією начальниці відділу експлуатації житла Ольги Нетеси, станом на 01.07.2019 р. повністю виконано три пункти програми:

у ОСББ «Надія» по вул. Короленка, 64 замінено металопластикові вікна та встановлено загальнобудинковий вузол обліку теплової енергії на 100,0 тис.грн та 90,0 тис.грн відповідно.
У ОСББ «Незалежність-9» по бульв. Незалежності, 9 встановлено металопластикові вікна та двері у місцях загального користування на суму 413,0 тис.грн.
У ОСББ «Грушевського, 15-Б» проведено капітальний ремонт водопідпірної станції на суму 200,0 тис.грн, покращився стан водопостачання будинку.

«Також готуємось до капітального ремонту м’яких покрівель у цілій низці будинків, а саме: ОСББ «Будівельник-2», ЖБК «Домобудівник-2», ОСББ «Домобудівник», ОСББ «Будівельник», ЖБК «Полум’я», та інших, – розповідає чиновниця. –  Проекти виходять  із експертизи, кошти на фінансування є, ОСББ та ЖБК вже відкрили спеціальні рахунки у Державному казначействі, тому чекаємо на початок робіт у найближчий час».

Добре, що така програма діє  у нашому місті, але вона і положення про конкурс потребують удосконалення. Є низка проблем, які так і залишилися без відповіді. Упершу чергу – це протиріччя між умовами програми, яка не передбачає співфінансування та положенням, яке, навпаки, вважає співфінансування важливим критерієм відбору. Тому, станом на зараз, фактично відбір здійснюється у «ручному режимі», без чітких критеріїв та вимог, а «співфінансування» у  тому, що ОСББ погоджуються на часткове фінансування, аби тільки потрапити у програму.

Зауважимо, що кількість будинків, які мають бажання потрапити у програму, із кожним роком збільшуватиметься, тому вкрай необхідно впорядкувати цю процедуру та використовуват програму як інструмент стимулювання ефективних співвласників житла.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари