Озера парків «Перемога» та «Приозерний» забруднені фекаліями та кишковою інфекцією, – фахівці

image
5 Липня 2019, 19:18
Поділитися:

Таку інформацію за результами лабораторних досліджень води з відкритих водойм у парках «Перемога» та «Приозерний» оприлюднив відділ із питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Броварської міськради на офіційному сайті міста.

Як зазначено на сайті міськради, за результатами досліджень води із відкритих водойм у парку «Перемога» та «Приозерний», фахівці Броварського міжрайонного відділу лабораторних досліджень відхилень за санітарно-хімічними показниками не виявили.

Проте, за даними мікробіологічних досліджень, виявлено умовно-патогенні бактерії цитробактера та перевищено допустимі норми на наявність лактозопозитивних кишкових паличок, що не відповідає вимогам санітарних правил і норм. Нагадаємо, наявність лактозопозитивних кишкових паличок є свідченням фекального забруднення водойми. 

Кишкова цитробактерна інфекція – гостре інфекційне захворювання, переважно травного тракту, причиною якого є умовно-патогенні бактерії роду Citrobacter. Джерелом інфекції є хворі та бактеріоносії. Заразитись можна і від домашніх тварин. 

Тому Броварський міжрайонний відділ лабораторних досліджень та відділ із питань надзвичайних ситуацій та взаємодії з правоохоронними органами Броварської міської ради не рекомендують купатися в озерах парків «Перемога» та «Приозерний». 

Нагадаємо, у червні фахівці відділу лабораторих досліджень у озерах парків «Приозерний» та «Перемога»  патогенної флори, колі-фагів, які є індикаторами вірусного забруднення, не виявили. Водночас в озері парку «Перемога» виявили цитобактер. Також там установили найгірший показник на колі-індекс лактопозитивних кишкових паличок – 6200, а в озері Білому на Пекарні цей показник становив 2100.  І хоча у висновку фахівці вказали, що вода відповідає чинним нормативним документам, однак у броварських озерах протягом тривалого часу діє заборона на купання. Чиновники та комунальники вказують на необлаштованість пляжів, погану якість дна та інші чинники.

Нагадаємо, 1 липня в озері парку «Приозерний» рятувальники виявили тіло чергового потопельника – 26-річної жительки Вінничини. Протягом червня і кількох днів липня це вже не перший випадок утоплення на Броварщині. Лише від початку літніх канікул загинуло троє – усі неповнолітні.

Остання трагедія в озері парку «Приозерний» трапилася в травні після свята Останнього дзвоника. Тоді вода забрала життя Дениса Маляренка, учня 9-го класу ЗОШ №2.

Джерело: Трибуна Бровари