Інкубатор ідей: київські школярі пропонують великому бізнесу свої стартапи

image
5 Липня 2019, 16:35
Поділитися:

Вік не має значення для розробки стартап-проектів. Це доводили сьогодні 9 юних науковців у столичному «Часописі». У форматі пітчингу учасники презентували свої новітні розробки й менеджемент-плани. Таким чином школярі шукають інвесторів і пропонують бізнесу збільшити попит на їхні товари, і, відповідно, статки. 

Неможливо, скажете ви. Неповнолітнім, ще й без вищої освіти, «продавати» наукові розробки великим компаніям. Проте не для МАН. UF Incubator – стартап школа Малої академії наук – «вирощує» не просто людей, здатних створювати макети й прототипи, а ще планувати бюджет, розробляти бізнес-моделі, навчають правильному спілкуванню з представниками бізнесу, вивчати ринки збуду тощо.

Тобто бізнесу не потрібно нічого додумувати, потрібно лише вивчити пропозицію, оцінити ризики і піти на співпрацю. 

Щороку люди з вадами зору отримують понад 37 тисяч травм, через неможливість вільного пересування вулицями. Учень школи Марк Соболь розробив технологію, яка може допомогти незрячим краще орієнтуватись у просторі. 

Наш пристрій складається з 7 ультразвукових датчиків, три з яких рухомі та сканують навколишнє середовище ще 4 сканують перепони. 16 вібромоторів дають людині можливість взаємодіяти з тим, що її оточує на основі ехолокації. Так, ще багато потрібно вивчити та вдосконалити, але сподіваюсь, що бізнес зацікавиться нашою розробкою, – розповів Марк Соболь.

Також презентували технологію «розумного будинку», але за значно меншою собівартістю ніж ті, що раз є на ринку. 

Серед розробок також метеостанція, що працює від сонячної панелі; мобільний додаток для навігації у метрополітені; проект перероблення полімерних та органічних відходів за допомогою сонячної енергії; автономний пристрій для охолодження напоїв та інші. 

Для мене, як інвестора, важливим є не лише корисна й соціально важлива складова проекту, але й фінансова вигода. Я з радістю прийняв запрошення стати експертом дорадчої ради, хоч для мене це є перший захід подібного формату, – розповів Роман Шкотов, представник фармацевтичної фірми «Дарниця».  

До слова, юні винахідники, щоб навчитися створювати стартап-проекти, проходили 18-ти денний інтенсив-курс від тренерів МАН. І щоб потрапити до «команди мрії», хлопці та  дівчата пройшли жорсткий конкурсний відбір.

Протягом 18 днів з 10 ранку до 6 вечора вони навчалися, відвідували тренінги та працювали над вдосконаленням свої винаходів. Деякі учасники вже мають патенти на свої винаходи. За результати програми, тим, хто ще їх не немає, ми допоможемо отримувати патент. Авторське право має бути захищене, – зазначив керівник UF Incubator Віталій Лісовий. 

У такому інтенсив-форматі школа стартапів проходила вперше. Але МАН вже має досвід подібного навчання, раніше проводилися Startap week. Наступний набір для Startup School Sntensive вже стартував. Спробувати свої сили можуть діти від 14 до 19 років. І для цього не обов’язково бути членом Малої академії наук.

Головне фото: UF Incubator

Читай “Вечірку” в Telegram та Facebook

Джерело: Вечірній Київ