Надія Савченко не з’явилась на суд через вибори, засідання перенесли на 27 серпня. ФОТО, ВІДЕО

image
2 Липня 2019, 20:08
Поділитися:

Сьогодні, 2 липня, судове підготовче засідання у справі підозрюваних в особливо тяжких злочинах Надії Савченко та Володимира Рубана було знову відкладене. Колегія суддів Броварського міськрайонного суду пояснила таке тривале відтермінування відпустками своїх працівників. Адвокати підсудних просили перенести засідання на післявиборчий період. Прокурори же заперечували, вимагали розгляду справи цього тижня, вкотре посилаючись на невідкладність такої процесуальної дії як продовження терміну тримання під вартою.

Сьогодні на судове засідання з-поміж двох підозрюваних прийшов лише Володимир Рубан. Адвокати Надії Савченко, яких цього разу було п’ятеро, повідомили, що в депутатки є нібито поважна причина бути відсутньою – участь у виборах. Мовляв, Надія Савченко балотується до Верховної Ради України по 51-му округу на Донеччині. Тому вона не змогла прибути на засідання. Тим часом двоє з адвокатів Надії Савченко раптово заявили, що сьогодні захищатимуть Володимира Рубана.

Володимир Рубан

Голова колегії Олена Кічинська та суддя Тамара Міхієнкова

Один із адвокатів Надії Савченко, який сьогодні став захисником Володимира Рубана

Адвокати зазначили, що стосовно Надії Савченко і без того було порушено декілька основоположних прав: на свободу та особисту недоторканність. Тож адвокати попросили не порушувати хоча би гарантованого Конституцією України права кандидатки в депутатки на участь у виборах і перенести засідання на дату після 22 липня 2019 року.

Кожен із 5-ти присутніх адвокатів сказав своє слово

Державне звинувачення заперечувало на доводи захисту. Представники Генеральної прокуратури України зауважили, що Надію Савченко і Володимира Рубана підозрюють в особливо тяжких злочинах – вони посягалися на життя людей. Прокурори також звернули увагу, що термін розгляду питання продовження тримання під вартою є невідкладною процесуальною дією, однак відповідне клопотання суд не може розглянути вже понад два місяці.

Представники державного звинувачення вимагали розділити розгляд справи над підозрюваними – щодо кожного окремо. Вони просили перенести засідання на дату цього тижня, щоби Надія Савченко та захисники збвинувачених були присутніми. Прокурори також запевнили, що участь у виборах не є поважною причиною неявки обвинуваченої, та вимагали в суддів встановити цей факт.

Прокурори Генеральної прокуратури України

Утім, судді не дослухались до слів представників Генеральної прокуратури України. Порадившись на місці, вони призначили засідання на 27 серпня об 11:30. Таке тривале відтермінування розгляду пояснили відпустками працівників. Феміда також відмовилась задовольнити клопотання прокурорів щодо розгляду запобіжного заходу відносно Володимира Рубана, посилаючись на відсутність для цього підстав. Раніше держзвинувачення просило продовжити термін тримання під вартою.

Відео засідання суду 2 липня 2019 року

Одразу після закінчення засідання один із прокурорів звернувся до суддів із запитанням щодо визнання причини неявки Надії Савченко неповажною. На це голова колегії Олена Кічинська риторично, на вигляд, запитала: «Яка неповажна причина?» На подальші слова прокурорів судді не відповідали, розвернулись і покинули залу засідань.

Нагадаємо, 16 квітня, після понад 15-годинного засідання, броварський суд відпустив на волю Надію Савченко та Володимира Рубана. Сталося це через те, що Феміда не встигла розглянути клопотання прокурорів щодо продовження терміну тримання під вартою підозрюваних в особливо тяжких злочинах – спроби повалення конституційного ладу, посягання на життя Президента України, сприяння діяльності терористичної організації та незаконне володіння зброєю, що тягне на довічне ув’язнення. Клопотання державного звинувачення суд не зміг розглянути і досі, засідання декілька разів переносили.

Фото та відео – Микола Кожемяко, © «Трибуна Бровари»

Джерело: Трибуна Бровари