Вулицю Вокзальну не перейменують, – рішення профільної комісії

image
26 Червня 2019, 20:04
Поділитися:

Комісія з питань найменувань та пам’ятних знаків не рекомендувала Броварській міській раді перейменовувати частину вулиці Вокзальної (від вул. Олега Оникієнка до залізничних колій) на честь будівельника Бориса Різничка. Таке рішення колегіальний орган ухвалив із урахуванням проведеного ще взимку громадського обговорення.

Під час останнього засідання комісії, яке відбулося 14 червня, був зачитаний звіт про проведення громадського обговорення. Як ідеться в документі, загалом надійшла 21 пропозиція – від окремих громадян, колективних підписантів та організацій. Симпатії розділились майже порівну.

Засідання комісії 14 червня

«За» виступила, зокрема, організація ветеранів-будівельників Броварів, яку в минулому очолював Борис Різничок. Прихильники перейменування аргументували свою пропозицію тим, що діяч нібито збудував Бровари, носив вишиванку, а також мав регалії: академіка, заслуженого будівельника тощо.

Під час громадського обговорення «проти» увічнення постаті Бориса Різничка виступили, зокрема, краєзнавиця Раїса Щербак і один із місцевих жителів вулиці Вокзальної. Вони, як і більшість противників, вважають діяча невагомою фігурою і акцентують, що Борис Різничок не жив у Броварах.

Тут, біля вокзалу, мала би починатися/закінчуватися вул. Бориса Різничка

Проти перейменування написали листа і в «Молодому Народному Русі». Організація запропонувала перейменувати вулицю на честь борця за незалежність України Левка Лук’яненка. Свою окрему думку висловив і голова комісії Дмитро Карпій. Він зазначив, що перейменування на честь Бориса Різничка може не відповідати вимогам Закону, а також наголосив на присутності конфлікту інтересів.

Після зачитування звіту, усіх пропозицій і тривалого обговорення, у результаті, за перейменування частини вулиці Вокзальної на честь Бориса Різничка проголосували лише троє із 10 присутніх членів комісії: депутат Юрій Скотніков, заступниця начальниці відділу культури Лариса Метьолкіна, а також мешканка міста, приватний підприємець Ольга Сокур.

Вулиця Вокзальна на мапі Броварів

Водночас під час обговорення на засіданні декілька членів колегіального органу висловилися на підтримку ідеї вшанувати пам’ять Бориса Різничка іншим способом – шляхом створення в парку «Перемога» алеї будівельників міста. Таку пропозицію озвучила присутня Лідія Зіновська, почесна громадянка Броварів.

Слід зазначити, що під час засідання розглянули іще два питання. Члени комісії розглянули можливість встановити в місті пам’ятний знак Томосу, а також – увічнити героїв Небесної Сотні в парку «Перемога» у вигляді тимчасового стенду. Під час обговорення обидві пропозиції також не знайшли підтримки: першу назвали передчасною, а другу – запізнілою.

Інших питань на засіданні 14 червня не розглядали. Як зазначив голова комісії Дмитро Карпій, рекомендації не були ухвалені, тож їх не мають виносити на розгляд сесії міськради чи виконкому.

Джерело: Трибуна Бровари