Вісник Кагарличчини — Профілактика отруєнь. Хто займається цим у районі

image
26 Червня 2019, 15:03
Поділитися:

Червнева спека несе у собі загрозу не тільки теплового удару для людини, а й отруєння продуктами харчування, водою і навіть повітрям. Хто ж займається профілактикою отруєнь в районі? – це запитання наш кореспондент адресував колишньому керівнику районної санепідемстанції, а нині лікарю загальної гігієни Миронівського міжрайонного відділу лабораторних досліджень Миколі Рябчуку.

– У свій час цим займалася санітарно-епідемічна станція, – розповідає Микола Петрович. – Але після реформування СЕС всі її повноваження передані новоствореній держпродспоживслужбі. Такий підрозділ є і в нашому районі. Тому саме туди у екстрених випадках і потрібно звертатися  при придбанні зіпсованих продуктів і т. п.

Їхні фахівці проведуть розслідування інцидентів, виявлять винуватих та вкажуть як усунути недоліки. У окремих випадках – спільно з нашими працівниками.

– Але ж санепідемстанція частково збереглася і на сьогодні представлена Миронівським міжрайонним відділом лабораторних досліджень, де ви працюєте? Які його функції? – запитую Рябчука.

– Ми функціонуємо як лабораторний центр. Миронівський відділ об’єднує чотири райони, в кожному з яких збереглися лабораторії зі своїми штатами. У Кагарлику їх дві – бактеріологічних і санітарно-хімічних досліджень. На даний час наше основне завдання – дослідження стану здоров’я населення та середовищ життєдіяльності людини, а також здійснення мікробіологічних, паразитологічних, санітарно-гігієнічних, радіологічних та інших досліджень щодо безпеки факторів, які можуть небезпечно впливати на стан здоров’я людини. Для цього щорічно складається план моніторингу, який затверджується губернатором або його заступником, і по якому ми працюємо.

Але за екстрених випадків, як уже вказувалося, ми співпрацюємо і з держпродспоживслужбою району.

– Що являє собою моніторинг ситуації, яку здійснює відділ, зокрема, по Кагарлицькому району?

– За п’ять місяців цього року нами здійснено моніторингових візитів у 13 об’єктах соціальної сфери. Зокрема, проведено дослідження у шкільних та дитсадкових їдальнях на калорійність 39 страв. Два з них не відповідали меню-розкладу (Слобода).

На якість термічної обробки було взято 13 проб страв. На бактеріологічні показники перевірено 24 страви, дві з яких не відповідали вимогам (Переселенська ЗОШ – вермішель і відварна котлета).

Здійснено 135 досліджень з об’єктів довкілля на бактерії групи кишкової палички. Виявлено позитивні змиви із кухонного та столового інвентаря  у міській ЗОШ № 1, Переселенській та дитячих садках “Теремок”, “Ромашка” (Кагарлик), “Журавонька” (Переселення).

Взято на аналіз по мікробіологічних та по хімічних показниках, відповідно, 14 і 12 проб води, 5 відсотків котрої не відповідали ДСанПіну 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною” у міських ЗОШ № 1 і № 2, Переселенській, Слобідській ЗОШ, дитсадках “Ромашка” і “Журавонька”.

Здійснено 291 вимірювання мікроклімату. У Кагарлицькій ЗОШ № 1 було виявлено невідповідність санітарним вимогам по вологості.

Проведено 184 заміри показників штучного освітлення у закладах соціальної сфери. Заниження виявлено у Переселенській ЗОШ.

Крім цього, досліджувалася вода із сільських та міського водогонів.

Маю зазначити, що по кожному моніторингововму візиту надано відповідну інформацію, у першу чергу, керівнику районної держпродспоживслужби. А вже він уповноважений вживати заходів по усуненню недоліків, покаранню винних і т. ін.

– Миколо Петровичу, на жаль, у літню пору кожен з нас ризикує отруїтися як продуктами з магазинів та ринків, так і овочами та фруктами з присадибних ділянок, водою з водогонів і криниць. Чи реально пересічному жителю району перевірити якість того, що він споживає, у лабораторіях відділу?

– Так. Кожна людина може звернутися у лабораторії з проханням зробити відповідний аналіз води чи продукту. Але не безкоштовно, а за свої кошти. Ми вже давно практикуємо платні послуги. Їх вартість різна і залежить від складності аналізу. Бактеріологічний аналіз води обійдеться, зокрема, десь у 300 гривень, а хімічний по 19 показниках – у 1100. А ось аналіз на вміст нітратів коштує всього 50 гривень. Втім, детальніше про це кожному дадуть інформацію безпосередньо у лабораторіях.

* * *

Як нам повідомили із районної держпродспоживслужби, на міському ринку якість продуктів харчування контролює їх лабораторія. Але тільки тих підприємців, які зареєстровані і мають торгове місце на ринку. Поза його межами – продукція поза контролем, а, отже, небезпечна для вживання.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна