Скоро в Києві не залишиться місця для поховання, а у Раді не квапляться вирішити цю проблему – Алла Ландар

image
26 Червня 2019, 12:28
Поділитися:

«В комітеті ВР знаходиться проект щодо змін до закону про похоронну справу, але далі комітету він не рухається. В цих змінах профільним міністерством пропонувалось  введення розуміння приватного крематорію та поняття і можливість здійснення екопоховання».

Про це в ефірі програми «Київ LIVE» телеканалу «Київ» розповіла президент міжнародної громадської організації «Міжнародна асоціація професіоналів похоронної справи» Алла Ландар.

Вона зазначила, що «держава не інвестує в розвиток цієї галузі, а міста-мільйонники просто захлинаються від цій проблемі». 

Зараз у Києві для поховань відкритим залишилося тільки одне кладовище. Та й там скоро забракне місця. А за рік-два закінчаться місця й у столичному колумбарії. Запропоновані новації мають вирішити цю проблему. 

«Весь світ розуміє, що саме кремація нам дає можливість зберегти живу землю. Що таке «жива земля»? Всі міста-мільйонники з усіх сторін закладаються кладовищами, які згодом не можна використати належним чином і ми у спадок лишаємо нашим поколінням «мертву землю». Тому великі світові держави вирішують це питання кремацією, а також дають можливість обрати екопоховання», – повідомила Алла Ландар.

«Екопоховання – це ліс-кладовище. Першим з’явилося в Стокгольмі у 1917 році, а нині має статус культурної спадщини і перебуває під охороною ЮНЕСКО. В світі заохочують кремацію: прах складають в урночки, які протягом короткого часу розкладаються в землі. Без пам’ятників, огорож, навіть надгробків – лише невеличка табличка. Тільки Британія дала можливість надавати традиційне екопоховання, але знову ж труна без природніх матеріалів без шкідливих пропиток, чітко регламентована і глибина поховання, крім того через 70 років в це саме місце можуть «підселити» й іншого небіжчика», – розповіла експерт з похоронної справи. 

Що ж до приватних крематоріїв, то це єдина можливість зарадити проблемі, оскільки в Україні існує лише 3 крематорії, які повноцінно працюють: в Києві, в Одесі і в Харкові. Будівництво таких закладів державою фінансово затратне і малоймовірне.  

Читайте також: На Київщині потонув священник зі своєю маленькою донькою

Читайте також: На Київщині екстремальне селфі обернулося трагедією для 14-річного хлопця

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV