Чорний ринок зброї в Україні налічує близько 5 млн одиниць – Георгій Учайкін

image
21 Червня 2019, 14:04
Поділитися:

«Злочинці ніколи не питали дозволу на зброю: вони її мали, мають і будуть мати; правоохоронні органи зброю мали і будуть мати; депутати, міністри, мери – нагороджені пістолетами. А ми з вами все це фінансуємо і спостерігаємо за тим, що вони мають». 

Про це в ефірі програми «Київ LIVE» телеканалу «Київ» сказав голова Асоціації власників зброї Георгій Учайкін.

«Сьогодні на руках у населення знаходиться понад 2 млн одиниць зареєстрованої зброї, тобто тієї зброї, яка пройшла процедуру реєстрації в МВС. Також близько 5 млн одиниць знаходиться на чорному ринку. Коли ми починаємо з’ясовувати, яка ж зброя застосовується під час злочину, нам поліція звітує про те, що протягом року не більше 100 випадків протиправного або необережного застосування зареєстрованої зброї. Тобто мізерний відсоток, а решта випадків відбувається з незареєстрованої», – розповів Георгій Учайкін.

За його словами, в середньому, від рук злочинців на місці злочину, не обов’язково від зброї, гине від 7 до 8 тис людей на рік, а ще приблизно така ж кількість залишається інвалідами.

Водночас голова Асоціації власників зброї наголошує, що наявність зброї не означає «розмахування нею на вулиці». 

«Навіть той законопроект, який подавали ще у 2014 році (він зареєстрований, але не розглядався 5 років) дуже жорсткий. Ви не можете нікому безпідставно навіть демонструвати, що у вас є зброя з собою на вулиці. За безпідставну демонстрацію у вас можуть її вилучити, це ж не для того, щоб когось лякати, принцип інший. Якщо всі знають, що в країні є закон, який дозволяє людині пройти курс, здати всі довідки, здати всі заліки, отримати офіційно ліцензію і потім придбати в сертифікованому магазині пристріляну зброю, то всі ж зрозуміють, що в нього ж може бути пістолет. А хочеш перевірити? Ну будуть перший час перевіряти, а чи є у тієї дівчини чи, вибачте, ботаніка зброя? Перевірили. Отримали. Суд виправдав самозахист. І це дуже заспокоїть гарячі голови. Адже  85 % злочинців (це світова статистика) стверджують, що сам факт потенційної наявності зброї у їх потенційної жертви зупиняє бажання скоювати злочин», – зазначив Георгій Учайкін.        

Нагадаємо, що нині електронна петиція на сайті Президента з закликом навести порядок з обігом зброї набрала вже майже 12 тисяч голосів. 

А також зазначимо, що подібний заклик був у петиції в 2015 році, яка першою в історії України набрала необхідні для розгляду 25 тисяч голосів. Загалом тоді документ «Законодавчо затвердити право громадян України на захист» за два тижні набрав понад 36 тисяч голосів. Тоді Петро Порошенко направив звернення до Конституційної Комісії, яка була створена для розробки змін до основного закону, з проханням долучити до роботи автора петиції – Георгія Учайкіна.

Читайте також: Заборона спецсигналів: Від сьогодні перші особи країни їздитимуть тихенько

Читайте також: «Н225 Super Puma»: Україна отримала ще один французький гелікоптер

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV