Ліки для АТОвців й онкохворих, оплата реабілітації дітей із інвалідністю, капремонт «Світлотехніка» – підсумки 57-ї сесії міськради  

image
20 Червня 2019, 21:54
Поділитися:

Депутати під час чергової сесії 20 червня схвалили нову міську програму із кредитування житла для пільгових категорій, внесли зміни у програму «Питна вода», дофінансували закупівлю ліків для онкохворих та учасників бойових дій, затвердили принципово новий механізм фінансування ГО, які опікуються дітьми з інвалідністю, та розглянули ще кілька питань. Загалом, окрім 36 питань порядку денного, депутати розглянули понад десяток додаткових питань.

Першим «складним питанням» було питання про затвердження нової міської Програми забезпечення громадян міста Бровари  житлом на 2019-2023 роки. Про умови цієї програми ми писали раніше.  Лунали різні думки щодо інфляції, яка неминуче буде «скорочувати» можливості програми, про те, що 7% річних – це нижче, ніж рівень річної інфляції. Але, врешті-решт, депутати погодилися, що черга пільговиків у Броварах, яка складається з понад 2000 сімей, кілька років із місця так і не зрушила, тож щось потрібно робити.

Під час сесії найбільшому розпоряднику бюджетних коштів – УБЖКГІТ – не додали фінансування, але зробили «перекидання» коштів усередині кошторису. Якщо коротко, то левову частину коштів депутати спрямували на капітальний ремонт спортивного комплексу «Світлотехнік», що на Торгмаші. Зокрема, 4 700,0 тис. грн знято з проекту  капітального ремонту вул. Фельдмана та 300,0 тис.грн  – із ремонту актової залі СЗОШ № 5. Усього на ремонт спорткомплексу додається 5 млн грн. Роботи вже розпочалися. Ще 500,0 тис.грн  із ремонту актової зали підуть на технічне обстеження спортивного комплексу «Лідер», що біля 5 школи. Зауважимо, ремонт актової зали не відбувся тому, що проект не пройшов експертизу.

Позаяк на капітальному ремонті паркану ЗОШ № 1, який вже завершено, вдалося зекономити 241,0 тис.грн, ці гроші розподілилася на ремонт мереж зовнішнього освітлення у 3-х школах. А саме: ЗОШ № 1, 2 і 9. Так, 100,0 тис.грн із заходу по капітальному ремонту світлофорних об’єктів «Зелена хвиля» перерозподілили на закінчення облаштування пішохідних доріжок по вул. Гельсінської групи, 5, 7, 9.

Суттєві зміни внесено у міську Програму «Питна вода». Зокрема, у п.4 Програми «Заходи для покращення водопостачання та водовідведення міста» пункт 1.4.1. викладено у новій редакції, а саме:  «Проектування та виконання установки лічильників води на житлових будинках по м. Бровари» та затверджено фінансування за кошти місцевого бюджету по спеціальному фонду на 2019 рік у сумі 11 313,00 тис.грн. Це пов’язано зі вступом у дію ЗУ «Про комерційний облік», яким на органи місцевого самоврядування покладено встановлення приладів обліку споживання води в багатоповерхових будинках.

Крім цього, за кошти спеціального фонду міського бюджету вирішено дофінансувати на 394,8 тис.грн п. 1.1.9 Програми «Питна вода» «Проектування: «Реконструкція реагентного господарства водоочисної станції КП «Броваритепловодноенергія» по вул. Металургів, 52 в м. Бровари та ще 2 200,0 тис.грн на саму реконструкцію цього об’єкта – п. 1.1.10 Програми.  Реконструкція полягатиме в монтажі автоматичної системи приготування розчину сульфату амонію із сухого продукту та вузла дозування, що дозволить збільшити очистку води для міста з 20 тис. м куб до 30 тисяч на добу.

Окремими пунктом у Програму «Питна вода» додається п. п. 2.2.6, який викладено в редакції: «Робочий проект: «Капітальний ремонт. Заходи щодо відновлення і підтримання сприятливого гідрологічного, екологічного режиму та санітарного стану Красилівського скидного каналу та водоприймача на осушувальні системи р. Красилівка на території Броварського, Бориспільсьского та Баришівського районів Київської області». Цей пункт додається спеціально з метою включення його в обласну (державну) програму з екології та залучення коштів із бюджетів вищих рівнів. Поки що на цей пункт із міського бюджету передбачено 1 400,0 тис.грн із спеціального фонду бюджету.

Красилівський канал, в який скидаються очищені води з м. Бровари

Депутати розглянули принципово нові зміни до міської комплексної Програми підтримки сім’ї та захисту прав дітей «Щаслива родина – успішна країна». Зміни стосувалися двох пунктів:

пункт 3.8. запропоновано викласти у редакції: «Придбання технічного оснащення або проведення поточного ремонту соціального житла та житла, придбаного за рахунок державної субвенції для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб із їхнього числа». На цей захід служба у справах дітей запланувала 200,0 тис.грн для ремонту квартир 4-х дітей-сиріт.
Пункт 3.10. Проводити закупівлю послуг із страхування життя (накопичувальне страхування життя із укладенням довгострокового договору) для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які досягли 8-річного віку та перебувають на первинному обліку служби у справах дітей Броварської міської ради. На цей пункт запросили на 2019 рік 3 100,0 тис.грн:  по 50,0 тис. грн для 62 дітей сиріт, яким виповнилося 8 років, на 2020 рік – 2 400,0 тис.грн, на наступні роки – по 1,0 млн.грн.

Якщо із проведенням ремонтів та закупівлею обладнання для дітей-сиріт депутати погодилися одразу, то закупівля послуг із страхування викликала жваві дискусії. Найбільше депутатів хвилювало те, що накопичення у гривні вразливі для інфляції. У той же час усі погодилися, що дітям-сиротам важко починати самостійне життя без будь-яких заощаджень, без невеличкого «стартового капіталу». Врешті-решт депутати погодилися та підтримали це рішення.

Майже одностайно депутати підтримали Міську програму із забезпечення пільгових категорій населення міста Бровари лікарськими засобами та медичними виробами на 2019 рік. Дофінансування склало 3 500,0 тис.грн на закупівлю ліків онкохворим мешканцям Броварів та 500,0 тис.грн – на ліки для учасників бойових дій, дітей та осіб із інвалідністю з дитинства. Як підкреслив директор КНП БМР «Броварський міський  центр первинної медико-санітарної допомоги» Ігор Кравцов, мешканцям міста з числа онкохворих, які звернулися за допомогою, не відмовляють нікому.

Рішення «Про внесення змін до Порядку використання коштів міського бюджету для фінансової підтримки підприємств осіб із інвалідністю, на яких працює не менше 80% осіб із інвалідністю від загальної кількості працюючих, громадських організацій осіб із інвалідністю, ветеранів  та благодійних організацій (фондів), діяльність яких має соціальне спрямування, затвердженого рішенням Броварської міської ради  Київської області  від 20.12.2018р. № 1193-50-07»  принципово змінило механізм фінансування ГО, які опікуються дітьми з інвалідністю. Щоразу при виділенні такої допомоги з бюджету депутати прискіпливо вивчали умови надання освітніх послуг для дітей з інвалідністю та порівнювали вартість таких послуг у різних ГО. Нарешті знайдено «єдиний знаменник» для фінансування таких послуг: місто готове надати фінансування у розмірі 3000 грн за повний місяць відвідування дитиною навчального закладу. Фінансування здійснюється за актом виконаних робіт щодо надання освітньо-реабілітаційних послуг і проводиться лише для дітей, які мають реєстрацію в м. Бровари. Депутати просили забезпечити адекватний облік відвідування дітьми закладів, які надають освітньо-реабілітаційні послуги, і навіть вказали в актах виконаних робіт, що батьки несуть відповідальність за облік відвідувань. Це рішення, в першу чергу, стосуються міських ГО «Батьки Мозаїки» та ГО «Можливо все».

Також депутати своїм рішенням підтримали КНП «Броварська багатопрофільна клінічна лікарня»: виділили 220 тис.грн на закупівлю електричних котлів, водонагрівачів та матеріалів для їх встановлення. Справа в тому, що КП БТВЕ припинила подачу гарячої води, а в дитячій лікарні вона потрібна протягом року. Електрокотли також установлять у приміщенні екстреної медичної допомоги та туберкульозному диспансері: з’ясувалося, що такі прилади дозволяють економити на опаленні.

У структуру виконкому додали одну одиницю – державного реєстратора у відділ реєстрації. Таки зміни зумовлені тим, що державні реєстратори Броварського району вже півроку не працюють – йде перевірка, тому навантаження на міських реєстраторів значно зросло. Також це створює незручності для мешканців та юридичних осіб міста, збільшення черг та витрати часу. Позаяк послуги реєстраторів платні, тому за 6 міс. поточного року надійшло в бюджет міста коштів більше, ніж за увесь минулий рік.

Наостанок депутати затвердили план роботи Броварської міської ради на ІІ півріччя, згідно з яким чергові сесії міської ради відбудуться 22.08, 26.09, 24.10, 28.11 і 26.12. 2019 року.

Про інші окремі рішення депутатів читайте в наступних матеріалах.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки, головне фото – з Інтернету

 

Джерело: Трибуна Бровари