Черешня – «ягода серця». Чим ще вона корисна?

image
15 Червня 2019, 11:34
Поділитися:

Літо у багатьох асоціюється з фруктами та ягодами, а червень вважають сезоном черешні. Мало хто знає, що черешня це не тільки смачно, а ще й корисно. Недарма в народі її називають «ягодою серця», адже вона містить глюкозу та пектини, які дуже необхідні для головного органу людини – серця.

Дієтологи стверджують, що черешня багата мікроелементами і мінералами, які відповідають за бадьорий зовнішній вигляд, міцні нерви і безвідмовну роботу серцево-судинної системи. У цій ягоді є всі життєво важливі компоненти, вітаміни групи В, кальцій, фосфор, залізо і, головне, каротиноїд – попередник вітаміну А, який уповільнює процеси старіння.

Черешню можна вживати щодня. Вона істотно оздоровить організм і додасть ясність думок, також ягода чудово тонізує і зміцнює імунітет. Правда, тим, хто сидить на дієті, експерти рекомендують вибирати несолодкі сорти, тоді шкоди для фігури не буде. З цією ягодою можна влаштовувати розвантажувальні дні, якщо вибрати несолодкий сорт, або ж черешню можна замінити вишнею. Але зловживати такими «дієтами» не можна.

Особливо корисна черешня для людей похилого віку, які хворіють на гіпертонію. Ягоди черешні здатні нормалізовувати тиск та очищати судини. Їх рекомендують їсти при атонії кишківника та захворюваннях, що супроводжуються слабкою перистальтикою. Черешня корисна також при анемії.

Щоденне вживання в їжу ягід черешні допоможе зняти біль при сечовипусканні, вилікувати артрит. Відвар з листя черешні – хороший сечогінний засіб.

Також черешня виводить із організму надлишок води і зміцнює стінки судин. Саме тому черешня корисна й для тих людей, які мають набряки та варикозне розширення вен.

Але незважаючи на корисні властивості цієї літньої ягоди, вживати черешню слід з обережністю:

тим, хто має проблеми з шлунково-кишковим трактом. Ягода багата пектинами (розчинною клітковиною). Черешня очищає кишківник від токсинів, шлаків, надлишків жовчних кислот, радіонуклідів і непотрібних бактерій, що може призвести до дискомфорту в шлунку або закрепам.
Організм людини дуже важко засвоює черешню. Для того, щоб покращити процес засвоєння цієї ягоди, можна їсти її у поєднанні з кисломолочними продуктами: сиром, кефіром, йогуртом. Можна їсти черешні між прийомами їжі. Достатньо з’їдати 10-12 спілих ягід у день, щоб забезпечити організм корисними речовинами.
У великій кількості черешні, як й інші ягоди, можуть викликати спазми та надлишкове скупчення газів в організмі.
Якщо у вас алергія на усе червоне, то для вас є жовта черешня – вона так само корисна, як і червона.
Людям, які хворіють на цукровий діабет, не можна вживати ці ягоди, через великий вміст глюкози.

Якщо протипоказань щодо вживання черешні немає, тоді обов’язково скористайтеся сезоном і насолодіться цією корисною ягодою.

Джерело: Трибуна Бровари