В Україні скорочується поголів’я худоби у господарствах населення

image
15 Червня 2019, 10:35
Поділитися:

В Україні у 2019 році поголів’я великої рогатої худоби, свиней, овець та кіз скорочуватиметься. Про це свідчать дані Державної служби статистики, – інформує Урядовий кур’єр.

Так, на 1 травня 2019 року поголів’я великої рогатої худоби в усіх категоріях господарств скоротилося порівняно з відповідним періодом 2018-го на 3,5% або на 3729,2 тисячі голів. При цьому 69,6% поголів’я великої рогатої худоби, зокрема 76,2% корів, зосереджено у господарствах населення, де відбувається основне скорочення.

На думку науковиці Наталії Копитець, співробітника відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», відмову селян від вирощування великої рогатої худоби зумовлено економічними та соціальними чинниками. Це збитковість утримання ВРХ через тривалий період вирощування (порівняно зі свинями чи птицею) і низькі ціни реалізації. Зростає частка сільського населення, старшого за працездатний вік, тож утримувати худобу надалі йому не під силу, а молодь полишає село.

Також зменшилось поголів’я свиней у всіх категоріях господарств на 0,4% і натепер становить 6136,5 тисячі голів. Але скорочення, зауважує Наталія Копитець, відбулося лише в господарствах населення, в яких утримують 42,8% поголів’я свиней. Натомість сільськогосподарські підприємства, в яких утримують 57,2% поголів’я, наростили його на 5,8%. Основна причина скорочення поголів’я у господарствах населення – незацікавленість малих товаровиробників у вирощуванні свиней, що зумовлено поширенням африканської чуми та зниженням середніх цін реалізації на 9,1%. Це спричиняє збитковість виробництва.

Поголів’я овець і кіз на 1 травня 2019 року також скоротилося порівняно з відповідним періодом 2018-го на 2,6% в усіх видах господарств: на сільськогосподарських підприємствах – на 7,5%, у господарствах населення, де утримують 87,3% поголів’я цих тварин – на 1,9%. Скорочення поголів’я зумовлено збитковістю галузі, адже баранина та козлятина малопоширені види м’яса в Україні. Їхня частка у структурі м’яса становить лише 1%.

Додамо, що баранина інколи все-таки трапляється у продажу, але ціни на неї значно вищі, ніж на яловичину, не кажучи вже про свинину.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка яловичини у структурі споживання м’яса на особу на рік (близько 13%) скорочується, а частка свинини (близько 39%) та м’яса птиці (більш як 47%) зростає. Саме через купівельну спроможність населення України м’ясо птиці останніми роками займає провідні позиції, а галузь птахівництва стрімко розвивається – вона найбільш мобільна та ефективна.

На 1 травня 2019 року поголів’я птиці збільшилося на 4,6% – до 210 393,6 тисячі голів. У господарствах населення воно зросло на 0,4%, а на сільськогосподарських підприємствах, де утримують 59,2% поголів’я птиці, – на 7,8%.

Головними причинами, через які відбувається скорочення поголів’я великої рогатої худоби та свиней, Наталія Копитець називає часті спалахи вірусу африканської чуми свиней, зростання цін на зернові культури та комбікорми, підвищення вартості ветеринарних препаратів. Треба звернути увагу, що подекуди населення залишається без пасовищ через махінації із земельними ресурсами у деяких територіальних громадах, як це відбувається на Полтавщині, Житомирщині тощо.

Джерело: Трибуна Бровари