День батька: у Броварах вперше привітали татусів

image
14 Червня 2019, 21:46
Поділитися:

День батька як державне свято відмічається в Україні вперше. Як відбирали в Броварах батьків для нагородження та як їх вітали – читайте у матеріалі.

День батька як офіційне свято запроваджено рішенням Кабінету міністрів України лише 8 травня 2019 р. Так, визначили, що відмічати День батька в Україні будуть кожну третю неділю червня. Це  рішення прийнято для створення сприятливих умов щодо укріплення інституту сім’ї та визнання на державному рівні ролі батька у вихованні дітей.

Виконком міської ради своїм рішенням від 11.06.2019 р. затвердив Положення про вручення подяк та нагород і кошторис витрат  на святкування в Броварах Дня батька. Згідно із Положенням, відзначити заплановано багатодітних татусів, батьків із інвалідністю, одиноких батьків, у тому числі внутрішньо переміщених осіб та учасники АТО (ООС), батьків обдарованих і талановитих дітей, які зразково виконують свої батьківські обов’язки, дбають про фізичний та моральний розвиток дітей.

Відділ сім’ї та молоді спільно з управлінням освіти та науки і службою у справах дітей відібрав 8 татусів, яких було цього року представлено на нагородження:

Іщенко Павло Анатолійович – учасник АТО, батько 2-х дітей, один із яких – всиновлений.
Карєв Андрій Васильович – учасник АТО з інвалідністю, батько талановитої дитини.
Коростов Валерій Анатолійович – батько багатодітної родини, яка виховує 5-х дітей.
Мельник Іван Павлович – батько багатодітної родини, яка виховує 3-х дітей, сім’я – внутрішньо переміщених осіб.
Палагута Андрій Леонідович – одинокий батько.
Поплавський Андрій Юрійович – батько двох талановитих дочок –переможниць численних олімпіад та творчих конкурсів.
Река Василь Миколайович – батько талановитої дитини-переможця олімпіад.
Ткаченко Андрій Володимирович – батько 3-х дітей, двоє з яких мають інвалідність.

Позаяк привітання саме татусів у Броварах відбувається вперше, начальниця відділу сім’ї та молоді БМР Аліна Ярмоленко зізналася, що батьки, яких запросили у міськвиконком на захід, були дещо здивовані та збентежені. Міський голова Ігор Сапожко провів захід без зайвого пафосу, під час якого підкреслив, що сам є батьком і добре розуміє чоловіків. З деякими батьками міський голова знайомий особисто, або вже мав нагоду нагороджувати їхніх талановитих дітей. Тому захід відбувся у форматі короткого невимушеного спілкування.

Фото із сайту Броварської міськради

Фото із сайту Броварської міськради

У якості подяки, чоловіки отримали фоторамки та сертифікат на 1000 грн у будівельний супермаркет «Епіцентр». Як зауважили нагороджені, це було дуже доречним.

Батько 3-х дітей різного віку Іван Мельник розповів журналістам «Трибуни», що переймається за усіх своїх синів і доньок. «Старший син уже навчається у вузі, має захоплення. За нього ми спокійні, – розповів чоловік. –  Ще одна донька зараз здала ЗНО та обирає собі вуз для навчання. Поки що вирішили зупинитися на київському «політесі» на спеціальності «біотехнології. Цей заклад має багату історію, та і спеціальність цікава, сучасна, перспективна». Як повідомив чоловік, молодша донька закінчила перший клас, і його найбільше  непокоїть, що у ЗОШ №9 немає групи продовженого дня для молодших школярів. «Ми переселенці, тож дітей виховуємо без дідусів та бабусь, а через зайнятість на роботі важко забирати дитину посеред робочого дня зі школи. Дуже сподіваємося, що це питання вдасться вирішити: створити  хоча б одну групу на всі паралельні класи», – зауважив багатодітний батько. Іван Павлович також зізнався, що приємно вражений запрошенням на таку подію і вважає, що сім’ї з багатьма дітьми треба підтримувати. І таким чином також.

Іван Мельник

Ткаченко Андрій Володимирович не лише батько багатодітної родини, але й глава сім’ї, яка виховує двох дітей із інвалідністю. Усі ми уявляємо, як непросто виховувати навіть одну таку дитину, а тут – одразу двоє.

«Андрій та Оксана – двійнята. Пологи в дружини були складними. Як складними? Вважаємо, що була помилка лікарів, які не провели кесарів розтин. Але то вже доля,  – розповідає чоловік. – Нам пропонували різні інтернати для дітей з інвалідністю  як на повний день, так і на частину тижня. Але ж це рідні діти! Як вони без нас? Та і ми з дружиною вже не уявляємо свого життя без них. Так, складно, але життя з дітьми, що хворіють – це безкінечна дорога між надією та розчаруванням. Головне – такими дітьми треба постійно займатися, не складати рук, тоді є прогрес у психологічному та фізичному розвитку дитини».

Андрій Володимирович розповів, що їм допомагає як держава, так і місцева влада, різні міжнародні фонди, адже оздоровлення та реабілітація дітей – справа недешева. Так, щорічно сім’я отримує від держави кошти на лікування у Центрі реабілітації Козявкіна у Трускавці. І цей центр дуже допомагає їхнім дітям, які мають діагноз ДЦП.  Андрійко та Оксанка навчаються вдома – до них приходять вчителі. «Найважче –  не здаватися, не впадати у відчай,  – каже багатодітний батько. –  Ми із жінкою підтримуємо один одного і маємо надію, що стан здоров’я дітей покращиться. Зараз такі технології, що все можливо».

Андрій Ткаченко

Коли депутати БМР цього року затверджували нову міську Програму підтримки молодих сімей та розвитку молоді, звучали думки про необхідність підтримувати не лише кризові та проблемні сім’ї, але й приділяти увагу благополучним сім’ям. Цей захід дає зрозуміти: депутатів почули і громада від цього лише виграла.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари