Енергозбереження: як це зробити у вашому будинку та чого робити не варто

image
13 Червня 2019, 21:35
Поділитися:

ОСББ «Грушевського, 13-А» вдалося потрапити у пілотний проект Фонду енергоефективності «Перші ластівки». Завдяки такій співпраці, вже цього року в будинку розпочнеться модернізація системи опалення, яка дозволить заощадити на сплатах за теплопостачання.  Але це ще не все: якщо співпраця стане вдалою, Фонд енергоефективності планує співпрацювати з міською адміністрацією вже по інших міських проектах.

Минулого тижня в Броварах пройшли тренінги від Фонду енергоефективності: для чиновників міської ради та для професіоналів ринку ЖКП – голів ОСББ та керівників управляючих компаній. Тренінг був на тему: «Нові реалії управління багатоквартирними будинками: юридичні аспекти».

Мета тренінгу – розповісти про головні принципи енергоефективності у реновації будинків та підкреслити, що енергоефективність тісно пов’язана із конкурентними умовами на ринку житлово-комунальних послуг. 

Зокрема, спікер – регіональний консультант Фонду енергоефективності в Києві та Київській області Олексій Вєха – розповів присутнім, що термомодернізація будинків не починається з утеплення зовнішніх стін будинку, а ним закінчується. Причому, швидше з метою покращення естетичного вигляду будинку, аніж економії тепла. Також він детально пояснив, чому «клаптикове утеплення» стін будинку є загрозою для самого будинку: це призводить до корозії арматури, тріщин  стін та, в прямому сенсі, руйнує будинок. На жаль, більшість власників квартир саме так розуміють утеплення і такий підхід у Броварах дуже популярний.

Клаптикове утеплення квартир – шлях до руйнації будинків

Фахівець детально пояснив, що шлях до енергоефективності та модернізації будинків йде лише через професійний енергоаудит будинку. Саме він виявляє «слабкі місця» кожного будинку і складає повний перелік заходів із термомодернізації. Кожен захід має показники: відсоток тепловтрат для будинку, вартість витрат на модернізацію та термін окупності. Таким чином, співвласники будинку чітко розуміють, що потрібно робити в першу чергу. Найперше, для реалізації вибирають ті заходи, які мінімізують втрати тепла та найшвидше окупаються. На практиці це, як правило, модернізація системи опалення, встановлення індивідуальних теплових пунктів у будинках, і лише в останню чергу – утеплення зовнішніх стін. Тому що, пояснив експерт, ІТП дасть ефект уже у найближчий опалювальний сезон, а утеплення зовнішніх стін має термін окупності 30-40 років, і часто не дає жодного економічного ефекту.

Але головним «бонусом» у процесі термомодернізації багатоквартирного будинку є можливість потрапити у численні державні та міжнародні програми і отримати грант. Завдяки гранту можна отримати дуже суттєву компенсацію на цей недешевий комплекс робіт. Мабуть усі чули про «теплі кредити» від держави, коли компенсується від 40% до 70% від вартості матеріалів та обладнання, а також  про міську програму компенсування відсотків на «теплі кредити».  Кредити на термомодернізацію завжди гарно окупаються, хоча поки що є дивиною для населення.

Якщо схематично, то процес отримання компенсації на заходи термомодернізації поетапно виглядає так:

Протокольне оформлене рішення співвласників на участь у програмі або оформлення «теплого кредиту».
Проведення енергоаудиту.
Подача заявки у Фонд енергоефективності.
Розробка проектно-кошторисної документації.
Розгляд проекту Фондом, компенсація вартості проекту.
Виконання робіт. Авторський та технічний нагляд.
Верифікація результатів. Виготовлення сертифікату енергоефективності. Компенсація відсотку вартості робіт та обладнання.

У нашому місті  поки що є нетиповий приклад, коли мешканці пройшли цей шлях, взяли участь у конкурсі й потрапили у пілотний проект «Перші ластівки», що стосується термодернізації будинку. Мова  про ОСББ «Грушевського 13-А».

Сюжет про успіх наших земляків зняв один із українських телеканалів.

Ми зустрілись із головою цього ОСББ Наталією Реттою та поспілкувалися про етапи та перешкоди на шляху до участі в пілотному проекті.

Наталія Ретта

«Будинок зареєструвався як ОСББ в 2016 році, коли відбувся бум створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, розповідає Наталія Ретта, але взяли будинок в управління ми на початку 2017 року. У цьому ж році я потрапила на семінар виробників теплового обладнання, які детально розповіли про ефективність встановлення в будинках індивідуальних теплових пунктів. Позаяк прилади та обладнання – це моя спеціальність, мені було цікаво у всьому розібратися».

Перші збори співвласників ОСББ «Грушевського, 13-А» з приводу можливості отримати «теплий кредит» від держави відбулися у вересні 2017 року. Але  мешканців, які звикли у всьому сподіватися на ЖЕК, лякало саме поняття «кредит», тому голосів для прийняття рішення не вистачило.

«Але ми не здалися, та провели аналогічні збори у 2018 році, продовжує пані Наталія,   і в цього разу нам вдалося переконати мешканців, що варто спробувати». Правління пройшло складну процедуру отримання кредиту в державному Ощадбан ку, але у держави закінчилися гроші на програму по «теплих кредитах». Відчайдушні голови ОСББ із усієї країни не склали руки, а вийшли на прес-конференцію в агентстві «Інтерфакс», на якій запропонували чиновникам збільшити фінансування на «теплі кредити». І їх почули. У жовтні 2018 року на рівні держави фінансування відновилося, але програму треба було закінчити в листопаді 2018 року, а ОСББ «Грушевського 13-А» просто технічно не встигало взяти участь у програмі.

«Чисто випадково спеціаліст, із яким я консультувалася з приводу кредитування та подальших дій у ситуації, що склалася, розповів, що, нарешті, запускається Фонд енергоефективності  й потрібні добровольці, на яких будуть тестувати всі процедури, продовжує голова ОСББ. І ми вирішили спробувати. Підготували документи для участі в конкурсі й потрапили у пілотний проект Фонду під номером 1 серед 15-ти інших будинків із усієї України. Вибір відбувався, у тому числі, і за  показниками відсотка голосів у будинку, які підтримали термодернізацію та готові були підтримати ідею власними грошима через збільшення «цільової частини тарифу на утримання будинку».

Фонд енергоефективності це гроші державного бюджету України, уряду Німеччини (GIZ), Європейського союзу та Швейцарської конфедерації (IFC). Умови участі в проекті дуже вигідні, але передбачають тотальну звітність та прозорість.

Спочатку проходить енергоаудит будинку, стадія проектування та експертизи проекту. Енергоаудит до та після закінчення робіт, проектування, експертиза проекту, авторський та технічний нагляд компенсуються у розмірі 100% (для пілотного проекту, далі – 80%).

Придбання та встановлення обладнання індивідуального теплового пункту здійснюється самими мешканцями за рахунок власних або кредитних коштів. А вже після повного закінчення робіт і завершення процедури, по звітах авторського і технічного нагляду Фонд компенсує співвласникам 60% від вартості усіх робіт та самого обладнання. Наразі повна вартість встановлення ІТП за проектом – 506 тис.грн. Окрім того, ще близько 80,0 тис. грн становлять вартість енергоаудиту, розробка та експертиза проекту, авторський та технагляд. Термін реалізації проекту – від 8 до 12 місяців.

«Усе це було би неможливо, якби мешканці не об’єдналися ідеєю і не погодилися збільшити тариф на утримання будинку, –  пояснює голова ОСББ. – З 109 квартир у  2017 році біля 30 отримували субсидію на сплату «комуналки»: саме ці мешканці не були зацікавлені в економії. У 2018 році таких уже було 13 квартир, а монетизація субсидій лише збільшує зацікавленість економити. Так,  внесок на утримання будинку  в нас чималий, порівняно із ЖЕКівськими будинками та іншими ОСББ, але саме накопичення резервного фонду дає надію покращити систему опалення та зекономити вже у найближчий опалювальний сезон». 

Сподіваємось, що Фонд енергоефективності зацікавить міську адміністрацію у співпраці по інших проектах.

Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари