Ірина Величко: «У ситуації із покинутим хлопчиком, що перебуває в лікарні, районні спеціалісти діють правильно»

image
13 Червня 2019, 17:26
Поділитися:

Ірина Величко, керівник служби у справах дітей та сім’ї Бориспільської міськради, виступила на захист колег із району. На її думку, скандал роздули безпідставно, бо районна служба у справах дітей виконує всі процедури, передбачені у таких випадках законодавством.

«Їх звинувачують, що хлопчик перебуває в лікарні 2 місяці, і це начебто ненормально. По-перше, дивно, що активістів не турбує, коли дитина перебуває з батьками-алкоголіками, а лікарня їх стурбувала. Між тим дитина була недоглянутою, мала атрофію, недобір ваги, відстає в розвитку», — розповідає Валичко. — Із типового випадку зробили резонанс».

Керівник каже, що в Борисполі подібних випадків було багато, тому вона розуміє колег з району: оформляти таких дітей та проходити всі процедури складно, і розповідає, що є довгий детальний та регламентований алгоритм дій. Так, незалежно від віку дитини (чи вона новонароджена і залишена через «вікно життя», чи їй 2, 6 чи 13 років та вона точно знає свій вік) — має бути проведена комплексна експертиза встановлення віку: це і визначення віку стоматологом на основі огляду зубів, і УЗД голови та внутрішніх органів, і рентген кінцівок, і встановлення віку за психологічним розвитком. А ще — огляди вузьких спеціалістів та збір необхідної документації. Ускладнює справу те, що всі ці процедури проводяться в різних містах (що теж визначено регламентом), супроводжувати дитину повинен медичний та соціальний працівники, а щоб добратися до місця проведення обстежень, кожного разу потрібно шукати транспорт.

За словами Ірини Величко, всі ці довгі процедури проходили і фахівці районної служби, щоб зареєструвати покинутого хлопчика.

«Я особисто вже написала низку листів на Департамент і охорони здоров’я і на Мінсоцполітики, щоб ми могли проводити подібні комісії на місцях, а не в області, як зараз. Це незручно, поїздки на обстеження та медико-психологічні комісії в Білу Церкву, Боярку та столицю займають час, бо тривають тижнями. Це важко для дитини, — розповідає керівник служби.

«Коли воюють зі службою у справах дітей — це злочин проти дітей, — каже Ірина Величко. — Відповідальність велика, наша робота ретельно перевіряється. Те, що хлопчик в дитячому відділенні, навіть краще. Дитина захворіла на кір, через що було втрачено 21 день, і обстеження відтермінувались. За правилами, він має бути вже поданим на усиновлення, адже пройшло більше 2-х місяців. Подумайте, дитина перебувала в лікарні 2 місяці, а родичі навіть не хвилювалися. Схаменулися зараз, але втрачають час. Бо замість роздування скандалу в соцмережах, збурювання громадськості, звернення до активістів вони мають іти до суду. Тільки він зараз може підтвердити їх родинний зв’язок із хлопчиком — або через наявні у позивача документи, фото, покази свідків, або через призначення експертизи».

До теми

Величко нарікає, що у суспільстві нездорове відношення до працівників соціальних служб. «Коли я читаю коментарі з цієї ситуації у соцмережах, мені образливо до сліз. Нас обзивають непристойними словами і звинувачують у всіх гріхах. Подивіться «Стосується кожного» чи «Говорить Україна» — скрізь служба у справах дітей виглядає «монстром». Ми працюємо зі складною категорією людей. Вважаю, що хай краще скажуть, що ми погані, аніж потім постраждають діти», — підсумовує керівник служби.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама