У Києві та області зафіксували найбільше порушень мовного закону

У Києві та області зафіксували найбільше порушень мовного закону
8 Березня 2023, 12:26
Поділитися:

За перші два місяці 2023 року найбільше повідомлень про порушення мовного закону надійшло з Києва – 159 звернень. Київщина четверта у списку областей за кількістю звернень.

Про це повідомив Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь.

Актуальні, важливі та перевірені новини Києва, Київщини і України також читайте на нашому Telegram-каналі “Головні новини Києва – 44.ua”.

Найбільше повідомлень про порушення надійшло саме з Києва (159), Одеської (66), Харківської (47), Дніпропетровської (42), Миколаївської (24) та Київської (20) областей. В інших регіонах кількість звернень не сягає і десяти.

Протягом січня-лютого 2023 року загалом в Україні зафіксували 455 звернень громадян з цього приводу. За даними омбудсмена, 60% звернень стосувались сфери обслуговування споживачів. 192 звернення були щодо відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, 31 звернення – щодо зовнішньої реклами та вивісок, – зазначив омбудсмен Кремень.

Крім того, 13 разів скаржилися на порушення закону про мову педагогічними та науково-педагогічними працівниками. Вісім громадян звернулися щодо аналогічних порушень у медичній сфері.

У Києві та області зафіксовано найбільше порушень мовного закону, Тарас Кремень

Тарас Кремінь запевнив, що з приводу порушень проведуть держконтроль та накладуть на порушників санкції.

Нагадаємо, ми повідомляли, що Київський державний торговельно-економічний університет звільнив викладачку Ніну Іванченко. Жінка не хотіла переходити на українську мову, продовжуючи вести лекції російською.

Також писали раніше про те, що 31 січня завершилося опитування в застосунку «Київ Цифровий» щодо того, якою мовою спілкуються кияни. У межах розробки Міської концепції ствердження української мови в усіх сферах суспільного життя столиці киянам було запропоновано пройти опитування. Так, за результатами 33% киян перейшли на українську після повномасштабного вторгнння рф.

Джерело: Новини Києва – головні і актуальні Київські
новини сьогодні на 44.ua