Хвороба Лайма: уже є 5 постраждалих від укусів кліщів

image
12 Червня 2019, 21:45
Поділитися:

Під кінець травня фахівці броварського районного відділу лабораторних досліджень почали реєструвати випадки хвороби Лайма в людей. На цей час уже є 5 хворих, троє з яких інфікували кліщі у броварському лісі. Про це йдеться у медичних звітах лікарів.

Як зазначають у відділі лабораторних досліджень, два укуси кліщами, які призвели до інфікування хворобою Лайма, сталися з 24 по 30 травня. Один із них – на дачній ділянці в селі Рожни, інший – у броварському лісі.

Уже наступного тижня, із 31 травня по 6 червня, фахівці встановили три випадки зараження бореліозом (хворобою Лайма). Зі згаданого броварського лісу, кліщів підчепили двоє. А третій привіз недугу із Чернігівської області.

Медики вказують, що всі діагнози були підтверджені лабораторно. Пацієнти перебувають на амбулаторному лікуванні. В усіх випадках постраждалими є дорослі люди.

Нагадаємо, місяць тому чиновники оголосили про проведення оброблення парку «Перемоги» від кліщів. Можновладці обіцяють здійснити ще одну дезінсекцію в кінці літа. Оброблення зеленої зони має обійтись місту в 100 тис. грн.

Броварський відділ лабораторних досліджень у 2016 році зареєстрував 15 випадків хвороби Лайма, а в епідсезон 2017 року – 26. У 2018 році бореліоз реєстрували в Броварах як весною, так і восени: у вересні, жовтні та навіть листопаді.

Хвороба Лайма – небезпечне інфекційне захворювання, яке передається людині лише через кліщів, які присмоктуються до шкіри. Початкові симптоми проявляються протягом 5-11 днів після моменту укусу. Перші ознаки нагадують симптоми грипу. Місце укусу зазвичай сильно набрякає, з’являється червона пляма, може відбутись параліч лицьового нерва.

Несвоєчасне звернення до лікарів може обернутись серйозними хронічними захворюваннями: болем у суглобах, проблемами з нервовою та серцево-судинною системами, неврологічними розладами та, навіть, може стати причиною інвалідності.

Хвороба Лайма лікується антибіотиками, курс триває від 2 тижнів до 1 місяця. І це за умови, що у вас рання стадія, зазначають у ЗМІ. Щороку в Україні фіксують до 1500 випадків зараження бореліозом.

Джерело: Трибуна Бровари