Підозра на ботулізм у «Сільпо» та кишкова паличка на руках кухаря 6-ої школи

image
10 Червня 2019, 20:02
Поділитися:

Саме зараз у декількох броварських школах тривають дитячі літні табори. Фахівці дослідили, зокрема, 6-ту школу, де на руках кухаря виявили бактерії групи кишкової палички. Тим часом у «Сільпо» знайшли підозрілі продукти – в’ялену рибу. Постраждалим клінічно поставили діагноз ботулізму. Однак лабораторно токсико-інфекційне захворювання наразі не підтверджене. Про це повідомляють у броварських Держпродспоживслужбі та відділі лабораторних досліджень.

Як зазначено в останньому звіті відділу лабораторних досліджень, лікарі отримали результати аналізів змивів, проведених ще 30 травня в 6-ій школі. Це – одна зі шкіл, де саме зараз діти перебувають у літньому таборі. У змиві з рук кухаря фахівці виявили бактерії групи кишкової палички, що свідчить про недотримання правил особистої гігієни персоналом їдальні, вказують дослідники.

Про результати досліджень сьогодні у Броварській міській раді доповідала Віра Товстоног, керівниця відділу лабораторних досліджень

Лікарі відділу зазначають, що перевірку проводили також у 10-ій школі. Там були відібрані зразки сніданку для лабораторних досліджень на виконання фактичної калорійності, мікробіологічні показники, гігієнічні змиви та якість миття і дезінфекції. Жодних відхилень від нормативів фахівці установи не виявили, – ідеться у звіті.

Тим часом представниця броварського відділення Держпродспоживслужби Олександра Вакарчук під час сьогоднішньої оперативної наради розповіла про дослідження її відомства. З її слів, минулого тижня було проведено низку позапланових перевірок – переважно за зверненнями громадян.

Так, у супермаркеті «Сільпо» виявили підозрілі продукти – в’ялену рибу. Зі слів Олександри Вакарчук, нині постраждалим ставлять діагноз ботулізму. Однак, поки лише за клінічними ознаками. Для підтвердження необхідно дочекатися результатів лабораторних досліджень.

Єдине броварське «Сільпо» на Порошинці

Як зазначено у звіті відділу лабораторних досліджень, минулого тижня установа провела низку інших перевірок. Однак їхніх результатів поки не немає. Наразі очікують лабораторних висновків щодо якості води в парках «Перемога» і «Приозерний». Також – щодо чистоти повітря у житловій забудові в нічний час. За попередніми висновками головного еколога Броварів Юрія Жимайлова, домішок у повітрі нема.

Джерело: Трибуна Бровари