Близько 11 тис.грн – нова зарплата робітникам задля якісного ремонту бюджетних об’єктів

image
14 Лютого 2019, 01:07
Поділитися:

До уваги підрядників, які цьогоріч планують узяти участь у тендерах на будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію комунальних об’єктів міста Бровари: заробітна плата у цій сфері збільшилася. Як це вплине на якість робіт та послуг?

Рішенням виконавчого комітету Броварської міської ради від 12.02.2019р. № 94  встановлено новий розмір кошторисної заробітної плати на 2019 рік при визначенні вартості будівництва (нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального та поточного ремонту, технічного переоснащення) на об’єктах комунальної власності міста Бровари. Згідно із вказаним рішенням, розмір заробітної плати, яка відповідає середньому розряду складності робіт у будівництві 3,8 при виконанні робіт у звичайних умовах, складатиме в цьому році 10 800,0 грн.

Для чого це потрібно і як цей показник вплине на якість робіт на комунальних об’єктах міста?  Цей показник – своєрідна мінімальна зарплата у будівництві конкретного міста. Для того, щоб зрозуміти динаміку підвищення показника, згадаємо цифри за минулі роки. Рішенням виконкому,  у 2017 р.  заробітна плата у будівництві складала  5406,35  грн. У 2018 році цей показник переглядався двічі: у лютому його встановили  фактично на рівні 2017 року –  5500,0 грн, а в березні підвищили до 7000,0 грн.

Таким чином, встановлена на цей рік ЗП у будівництві на рівні 10800,0  грн є прогресом і «сигналом»  підрядникам на якість. Нагадаємо, саме занижені «бюджетні розцінки» у попередні роки стали однією з основних причин невчасного та неякісного виконання ремонтних робіт у навчальних закладах міста.

Таке наближення кошторисної зарплати до реальної стало можливе завдяки  довгоочікуваним змінам у законодавстві, які багато років стримували розвиток всієї галузі будівництва: згідно наказу Мінрегіонбуду від 27.07.2018 р. №196, затверджений у новій редакції Порядок розрахунку розміру кошторисної заробітної плати, який враховується при визначенні вартості будівництва об’єктів.

Так, розмір кошторисної заробітної плати, який враховується при складанні інвесторської кошторисної документації (на стадії розроблення проектної документації), визначається замовником (інвестором) у складі вихідних даних на проектування для звичайних умов будівництва за розрядом складності робіт 3,8, але не нижче ніж середньомісячна заробітна плата у будівництві (у розрахунку на одного штатного працівника) за попередній звітний рік, що оприлюднюється центральним органом виконавчої влади в галузі статистики, збільшена на прогнозний індекс споживчих цін на поточний рік (у середньому до попереднього року). Тобто, якщо раніше була «вилка» зарплат, яка залежала від умов конкретного підприємства, кваліфікації співробітників, колдоговору  тощо, то нині є чітко встановлений мінімальний рівень, який обов’язковий для усіх. Його встановили міськради і для власних об’єктів.

Слід зауважити, що  згідно з аналогічними рішеннями інших міських рад в Україні, розмір ЗП у будівництві визначається наказом та конкретною ситуацією на ринку праці кожного регіону. Коливається зарплата від 8 500 грн у Вінниці  до 14800 грн у Львові.

Рівень ЗП будівельників у Броварах можна вважати середнім по Україні на рівні невеликим міст, а також середнім для міст Київського регіону (у м. Києві – 11000 грн).

Журналісти «Трибуни» запитали у будівельників, які вже встигли попрацювати над кошторисами робіт на цей рік, про реальну заробітну плату в будівництві цього року. За словами будівельників, ЗП  коливаються в межах 14-16 тис. грн із урахуванням відпускних та усіх належних виплат.

Звісно, бажання підрядників не завжди відповідають можливостям бюджету, але працівники Броварського управління житлово-комунального господарства, будівництва, транспорту та інфраструктури БМР  сподіваються, що суттєве коригування «рекомендованих зарплат» позитивно вплине на бажання  підрядників брати участь у тендерах, а також на якість робіт із будівництва, капітального ремонту та реконструкції об’єктів комунальної власності міста.

Ангеліна Козлова

Джерело: Трибуна Бровари