Церковне протистояння в Погребах триває. У неділю ледь не дійшло до бійки – ФОТО, ВІДЕО

image
10 Червня 2019, 19:12
Поділитися:

Єдиний православний храм у Погребах – Успіння Пресвятої Богородиці – вже третій місяць як закритий для всіх. Після конфлікту 17 березня його під свій контроль узяла поліція. Станом на зараз, релігійній громаді Православної церкви України нібито дозволили заходити на територію. Однак минулої неділі, 9 червня, спроба провести службу наразилася на протистояння. Прихильники московського патріархату спробували прогнати священнослужителів від церкви.

Як розповів новий настоятель храму отець Олександр, у переддень Служби Божої з різних джерел стало відомо, що під церквою планують провокації або протистояння. Московський патріархат нібито їздив по навколишніх селах, намагаючись зібрати людей на недільну службу в Погребах.

Близько 7:30 до храму справді прийшли чоловіки, деякі – міцної статури. Отець Олександр саме розкладав церковний реманент перед зачиненим входом храму. Чоловіки стали переконувати панотця, що Православної церкви України не існує, вона не визнана, а священнослужитель є самозванцем.

Отець Олександр готується до Служби Божої

Храм Успіння Пресвятої Богородиці

Але раптом на території храму стали з’являтися прихильники московського патріархату

Натомість отець Олександр переконував, що процес визнання саме триває, а громада села майже одностайно виступила на боці новоствореної української церкви. У разі перешкоджання службі, він пригрозив викликати поліцію.

Деякі прихильники московського патріархату перейшли до дій і стали силою виривати з рук і переставляти церковний реманент подалі від храму. Слід зазначити, що окремі їхні побратими намагалися зупинити дії «своїх» і переконували їх не провокувати конфлікт.

Згодом до церкви стало приходити все більше чоловіків, які стояли і діяли переважно разом із прихильниками московського патріархату. Однак до храму стягувались і представники релігійної громади української церкви, яких ставало все більше.

Протистояння коло церкви. Відео – Віктор Крук

Уже через декілька хвилин після початку конфлікту, на місці була і поліція. Згодом правоохоронців ставало більше. Словесні суперечки не припинялися. У результаті, отець Олександр погодився перемістити церковний реманент зі сходів на землю.

Перший полісмен з’явився доволі швидко, але це не одразу зупинило дії прихильників МП

Тим часом представники московського патріархату погодились піти з території храму. Своє богослужіння вони влаштували метрів за 50. Для цього вони винесли реманент із «чорного ходу» будівлі, що неподалік церкви. Цей факт спричинив черговий конфлікт, який, втім, у бійку не переріс.

Служба Божа московського патріархату

Варто зауважити, що прихильники московського патріархату спілкувалися неохоче. Вони намагалися перешкоджати знімати присутнім журналістам.

Водночас, багато з них розмовляли російською, що не є типовим для жителів Погребів, зазначають місцеві мешканці. Вони переконують: серед візитерів МП є лише кілька погребців. Цього не заперечували і самі прихильники московського патріархату.

Окремі прихильники Православної церкви України, тим часом, спілкувалися із журналістами охочіше. Вони висловлювали недовіру поліції і переконували, що храм давно мав перейти до релігійної громади села. Отець Олександр зауважив, що проти ПЦУ поліція відкрила кримінальне провадження.

Служба Божа Православної церкви України

Обидві сторони конфлікту погодились, що справу має вирішити Феміда. Позов уже перебуває в Окружному адміністративному суді Києва. Як зазначено в реєстрі суду, його подала Благодійна організація «Києво-Печерська лавра». Відповідачем є Міністерство культури України. Засідання призначено на завтра, 11 червня, об 11:00 за адресою: м. Київ, вул. Петра Болбочана, 8.

Нагадаємо, представники Православної церкви України вказують, що храм, збудований лиш декілька років тому, мав стати храмом київського патріархату, однак дивним чином опинився під московською церквою. Нещодавно мешканці села, місцеві чиновники і депутати публічно повідомили про створення в Погребах громади ПЦУ. До неї зголосилися перейти понад 500 погребців.

Фото – Дмитро Карпій, Віктор Крук

Джерело: Трибуна Бровари