Олександр Солонтай: Парламентські вибори слід проводити восени

image
7 Червня 2019, 01:03
Поділитися:

Діючу виборчу систему необхідно замінити: наприклад, на відкриті списки чи на багатомандатні мажоритарні округа. Варіацій, які можна вдосконалювати, є кілька. Проте залишивши цю систему, ми отримуватимемо такий самий результат.

Таку думку висловив в ефірі телеканалу «Київ» експерт з політики Олександр Солонтай.

«Коли людина прийде на виборчу дільницю і отримає два бюлетені, то один бюлетень – вона підтримає ту партію, політичний проект чи команду того лідера, якого підтримує, абсолютно не замислюючись, хто там у хвості цього списку. Через це виникає продаж місць. А у другому бюлетені – або буде сильний місцевий лідер, якого людина підтримує; або мажоритарник, який це все просто скупив грошима; або третій варіант – людина перенесе свій вибір із одного бюлетеня в інший», – зазначив він.

«Таким чином на хвилі популярності певних політичних сил потрапляють люди, які взагалі виборчої кампанії не проводять», – додав експерт.

«Тому, як наслідок, маємо пустий зал (йдеться про Парламент). Оскільки людина не пропахала, не пропотіла і отримала свій мандат не тому, що виборці реально цю людину туди обрали. Формально воно виглядає так: люди проголосували, а реально – люди підтримали лідера, який був популярний на цей момент, він на цій хвилі «заніс» – і по списку, і по мажоритарних округах – людей, які не несуть насправді політичної відповідальності. Або розрахувалися (заплатили – Ред.), або пощастило», – вважає Олександр Солонтай.

«Якщо робити одне й те саме кожен раз, то будеш отримувати один і той самий результат. Якщо за такою виборчою та політичною системами, за такими правилами обирати Верховну раду, як ми йдемо на вибори 21 липня, то отримаємо такий самий результат, який є зараз», – переконаний він.

«Я за те, щоби була правда, і Конституційний Суд сказав, що Указ був неконституційний. Для мене це буде надія того, що в Україні щось може бути по правовій системі», – сказав Олександр Солонтай.

«На мою думку, якщо вибори перенесуть на 27 жовтня, біди не станеться, а вибори пройдуть тільки краще. Оскільки чим більше громадян візьмуть участь у виборах, тим кращим буде результат, а на це прямо впливає те, коли вибори проходять. Недаремно у Конституції вибори записали саме на осінь», – додав він.

Нагадаємо, 4 червня Велика палата КСУ визнала конституційне провадження у справі за конституційним поданням 62 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Указу Президента України «Про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України та призначення позачергових виборів».

Відкрита частина пленарного засідання щодо розгляду цієї справи відбудеться 11 червня 2019 року.

Читайте також: «Мій депутат зупинить біль?»: Під Верховною Радою вимагали легалізувати канабіс

Читайте також: Парламент ухвалив закон про ТСК, що унормовує питання імпічменту

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV