Сиворотки проти ботулізму розвозять регіонами України

image
6 Червня 2019, 16:58
Поділитися:

Прийшло спекотне літо, а отже збільшився попит на в’ялену рибку, часто – сумнівної якості. Вона стає причиною інфекційного захворювання – ботулізму.

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, що найбільша за останні роки партія – 204 флакони сироваток проти ботулізму вирушила в регіони України.

За допомогою закупівель через міжнародні організації вдалося залучити визнаних у світі виробників та зареєструвати якісну сироватку канадського виробництва – зазначила Уляна Супрун. – Потребу кожного регіону у сироватках формували на базі статистичних даних – із розрахунку середньої кількості захворювань за останні десять років.

Варто зазначити, що в Україні найгірша ситуація, в порівнянні з країнами Європейського Союзу. В середньому на рік в Україні трапляється 158 – 172 випадків ботулізму. А серед усіх країн ЄС – близько 200 випадків на рік.

Симптоми захворювання:

– порушення зору. Люди найчастіше скаржаться на «сітку або туман» перед очима, двоїться перед очима, читати доволі важко, дуже починається параліч очних м’язів;

– сильна сухість у роті, важкість під час ковтання, підвищена стомлюваність;

– м’язова слабкість, запаморочення;

– можуть з’явитися короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), здуття живота, закреп, ураження м’язів шиї та кінцівок;

– симптоми виникають через 7 – 24 годин після споживання зараженої їжі.

Аби вберегтися:

•  Краще не вживати копчену, в’ялену чи солену рибу, якщо не впевнені щодо умов її приготування. Риба може бути заражена, але з’ясувати це до вживання не вийде. Токсини, які спричиняють отруєння, зовні не псують продукти. В’ялена риба є «рекордсменкою» за кількістю отруєнь.

•  Будьте обережні також з іншими продуктами домашнього консервування – м’ясом, грибами та навіть овочами. Якщо вони були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином – також можуть стати причиною інфікування.

•  Забудьте про принцип «гаряче сирим не буває» – завжди ретельно дотримуйтеся норм теплової обробки продуктів.

«Вечірній Київ» завжди поруч – в Telegram і Facebook!

Джерело: Вечірній Київ