Бровари житимуть за новими Правилами благоустрою. Що необхідно знати містянам?

image
4 Червня 2019, 22:34
Поділитися:

Під час сесії міської ради 30 травня депутати затвердили нові правила благоустрою, над останньою редакцією яких наполегливо працювали спеціалісти управління інспекції та контролю. Про нововведення у цьому системному документі, про досягнення та пріоритети відділу контролю за станом благоустрою міста розповів його начальник Михайло Черняк. 

Як розповів начальник відділу, своїм рішенням депутати затвердили нову редакцію Правил благоустрою міста на 38 сторінках. Попередня редакція Правил була від 2010 року. Декілька разів у неї вносилися правки та доповнення, тепер вони оформлені в один сучасний комплексний документ. За словами Михайла Черняка, над ним працювали усі співробітники відділу контролю за станом благоустрою міста, які намагалися зробити так, щоб Правила були практичні та чіткі. Традиційною «білою плямою» таких Правил є територія приватного сектору, розповідає  чиновник, позаяк приватні садиби не є територією загального користування, але нові Правила включають відповідальність і для власників приватних садиб (п. 15.2.16).

Михайло Черняк ( у центрі) під час чергового рейду

Правила, в першу чергу, прописують основні терміни благоустрою та містять комплексний підхід і вимоги  усіх основних сфер благоустрою:

Повноваження, права та обов’язки суб’єктів благоустрою.
Поводження з відходами.
Порядок утримання територій, закріплених за об’єктами благоустрою.
Освітлення територій та будівель.
Вимоги до утримання зелених насаджень у парках, скверах та на центральних вулицях.
Розміщення та утримання тимчасових споруд для підприємницької діяльності та об’єктів зовнішньої реклами.
Порядок встановлення збірно-розбірних гаражів.
Порядок демонтажу МАФів та тимчасових споруд.
Проведення робіт на підземних інженерних мережах, спорудах та з благоустрою на будівельних майданчиках.
Відповідальність юридичних та фізичних осіб за порушення у сфері благоустрою.

Також, у якості додатків до рішення, затверджено форми актів на демонтаж самих різних конструкцій.

Детальніше за усіма напрямками роботи відділу контролю за станом благоустрою:

Несанкціонована торгівля

Несанкціонована торгівля сезонною городиною

За словами Михайла Черняка, є відчутні зрушення щодо впорядкування торгівлі та надання послуг у парках та скверах – прийнято відповідні рішення, затверджено процедуру та вже відбулися  конкурси.  Це значно впорядкувало стосунки між підприємцями та чиновниками і принесло неабиякі суми у бюджет міста, розповідає  начальник відділу. Щодо несанкціонованої торгівлі на центральних вулицях міста, тут наступні проблеми, зауважує чиновник: є група продавців-пенсіонерів, які декілька годин на день реалізовують свою городину, і є реальні підприємці-перекупщики, які реалізовують продукцію без відповідних дозволів та сплат до бюджету міста. «Щодо пенсіонерів, то практика показала, що боротися з ними вкрай неефективно: переміщатися на офіційні ринки вони категорично відмовляються, і як тільки співробітники відділу йдуть, вони повертаються на свої місця, – розповідає Михайло Черняк.  –  Щодо недоброчесних підприємців, то розмови з ними, в основному, відбуваються в присутності поліції та завершуються складанням адміністративних протоколів за ст. 160 або 152 Кодексу про адміністративні правопорушення».

Деяким вирішенням питання був безкоштовний комунальний «ринок» по бульв. Незалежності, 10, веде далі Михайло Черняк, але його довелося закрити через велику кількість порушень із боку продавців. Так, відбувалася реалізація заборонених м’ясних та молочних продуктів, грибів.  «На жаль, зараз ситуація така, що бульвар Незалежності на пару годин у день перетворюється на суцільних ринок,  – каже начальник спецвідділу. –  І серед містян сезонна сільськогосподарська продукція користується попитом».

Слід зазначити, що поліція плідно співпрацює з відділом благоустрою та часто приймає участь у спільних рейдах із перевірки стану благоустрою у приватному секторі або з демонтажу гаражів.

Демонтаж гаражів та незаконно встановлених тимчасових конструкцій

Нові Правила спростили процедуру демонтажу, особливо в аварійних ситуаціях, позаяк багато гаражів та МАФів стоять саме на інженерних мережах. Балансоутримувачу мереж, наприклад, КП БТВЕ,  достатньо зробити фото та відео того, що гараж або МАФ заважає усуненню аварійної ситуації. Після демонтажу, КП БТВЕ виставляє рахунок власнику тимчасовій споруди, і після оплати послуг демонтажу, власник може забрати своє майно. Жодної процедури попередження або пошуку власників тимчасових споруд зараз не передбачено.

За інформацією Михайла Черняка, у цьому році вже демонтовано 5 гаражів. У основному, це відбувається у тих дворах, де проходить комплексний благоустрій і гаражі заважають його  проведенню. Також демонтовано 9 незаконно встановлених  МАФів. Зокрема, за адресами: В.Симоненка, 41; Київська, 1-Д; бульв. Незалежності, 16; Ярослава Мудрого, 90; Гагаріна, 16;  перехрестя Москаленка-В.Великого та інші.

МАФ, який було демонтовано, але після процедури оформлення повернуто на місце на законних підставах

Процедура демонтажу відбувається на підставі укладення договорів із підприємствами, які мають спеціальну техніку: кран-маніпулятор із платформою. Але тут є нюанси, каже начальник відділу: співробітники КП «Бровари-Благоустрій» часто завантажені роботою, а замовлення техніки приватних підприємств дороге. Тому ідеальним варіантом, зазначає Михайло Черняк, була б наявність у комунальному підприємстві саме спеціалізованої техніки: зручного крана-маніпулятора, особливо із функцією демонтажу транспортних засобів, які заважають прибиранню снігу.

Зауважимо, що завдяки окремому розділу про демонтаж МАФів, відділ благоустрою має право демонтувати самовільно встановленні огорожі, обмежувачі руху, шлагбауми, які часто перегороджують в’їзд на окремі вулиці габаритному транспорту, зокрема, сміттєвозам. Є чіткий механізм: рішенням виконкому визначено повний перелік таких самовільних конструкцій, які демонтуються без попередження та без відшкодування їх вартості «власникам».

Щодо гаражного кооперативу «Лагунова-2015», члени якого обіцяли депутатам БМР прибрати з масиву, принаймні, 160 гаражів, то справа поки що не зрушилося із місця, повідомив  Михайло Черняк. Наразі йде процес розробки проекту землеустрою, потім  ще потрібно пройти сесію, зробити мінімальний благоустрій на території. Процес йде дуже повільно, каже чиновник, тож у цьому році незаконні гаражі поки що залишаються у наших дворах, контакт із власниками залишається, протоколи складаються.

Також триває демонтаж погребів. Переважно це відбувається під час комплексного благоустрою.

Спалювання відходів та сухої рослинності

За інформацією Михайла Черняка, цією весною спеціалісти відділу провели кілька рейдів орієнтувалися по стовпах диму було складено протоколи. Причому, багато порушників  зізнавалися, каже чиновник, що вони «у курсі» про порушення правил благоустрою, читають обурення мешканців у соціальних мережах, однак…  «У 2019 році складено 5 протоколів саме за спалювання рослинності за адресами: вулиця Гайдамацька, Пилипа Орлика, Аверкія Гончаренка, Хмельницького, Кальнишевського, розповідає начальник спецвідділу.    У рейдах, які відбуваються у вихідні та після роботи, беруть участь представники поліції. Вже не є рідкістю, коли сусіди «надають сигнал» у виконком щодо порушень на своїй  вулиці. Багато людей, серед яких і порушники, зізнаються, що читають у Інтернеті інформацію щодо неприпустимості спалювання відходів і приймають її до уваги».  

Паркування на газонах

На жаль, складання протоколів за неправильне паркування та паркування на зелених зонах, можливе лише в присутності поліції. В інших містах, де є муніципальна поліція, адміністративних справ щодо неправомірного паркування набагато більше, і, власне, це є звичайною практикою. Місць для паркування у дворах, звісно,  не вистачає, але це не дає право на паркування на зеленій зоні. Якщо на ваше авто поскаржаться сусіди, протоколу не уникнути.

Поводження з відходами

Згідно із Законом України «Про відходи», на громадян майже не покладено жодних обов’язків – лише на юридичних осіб та підприємців. Тому більшість оштрафованих за незаконне поводження з відходами – це саме підприємці, підприємства, а не громадяни. Але п.3.1.3. Правил чітко трактує, що громадяни мають підтвердити, що вони сплачують за вивіз власних відходів.

Підприємець сплачує за вивіз відходів, а громадяни – не завжди

Поводження з тваринами

На жаль, зізнається Михайло Черняк, на це питання банально не вистачає часу.

Незаконна реклама

Несанкціонована реклама

Це – найбільш поширене порушення, каже чиновник. Багато рекламних носіїв просто в жахливому стані:  іржаві, заклеєні оголошеннями, не утримуються власниками у належному стані. Чимало підприємців установлюють рекламу на фасаді будинків, навіть не думаючи, що це варто погоджувати у встановленому порядку. В підсумку, така хаотична реклама іноді візуально, а іноді –  буквально засмічує місто. Тому серед найбільше оштрафованих – це власники такої реклами.

Складання протоколів та приписів

Найбільшу кількість протоколів складено на несанкціоноване встановлення реклами – до 25%,  каже Михайло Черняк, а також із приводу порушень у сфері поводження з відходами, неналежного утримання об’єктів бізнесу – МАФів та магазинів. Значний резонанс спричинила плідна співпраця відділу контролю за благоустроєм та земельного відділу, інформує  чиновник. Наразі будь-якій договір щодо продовження договору оренди земельної ділянки  не продовжується без усунення  зауважень, наданих  відділом благоустрою. На кожній сесії кілька таких рішень знімаються із розгляду до усунення зауважень, і ця робота виявилась дуже ефективною, зауважує Михайло Черняк.

«У минулому році було складено всього 7 протоколів, з початку цього року – вже 50. Також із початку року складено 437 приписів. Тобто, пріоритети і ефективність відділу змінюється, – хвалиться досягненнями Михайло Черняк. – До того ж, набагато простіше стало працювати із ЖЕКами, з іншими комунальними підприємствами. Наразі  багато порушників навіть у приватному секторі розуміють своє порушення і психологічно готові виправитися».

 Ангеліна Козлова

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари