Будівництво початкової школи: як стартували та що заплановано зробити цього року

image
4 Червня 2019, 21:03
Поділитися:

Будівництво початкової школи по вул. Симона Петлюри, 17-Б стартувало. Про це ще 28 травня, у день надання дозволу на будівництво, на своїй офіційній сторінці у мережі FB повідомив броварський міський голова Ігор Сапожко. Це буде в Броварах перший новий освітній навчальний заклад за останні  30 років. На жаль, лише для початкової ланки.  Як стартувало будівництво, що заплановано зробити цього року та коли, згідно договору, підрядники мають здати готову споруду?

Як розповів журналістам «Трибуни» прораб ТОВ «Хозхімсервіс» Олексій Нєкрасов, підготовчі роботи для будівництва школи розпочали 29 травня. Зокрема, визначили «контури» майбутньої будівлі, видалили на ній дерева, розпочали роботи з тимчасового огородження всього будівельного майданчика, безпечного заїзду для спецтехніки та завезення необхідних матеріалів.

Місце, де розташується нова школа

Огороджена територія «вкрала» половину стадіону 10 школи.

Підрядники зазначають, що це необхідно для належного облаштування будівельного майданчика, де розташується кран, інша спецтехніка, необхідні матеріали та «будмістечко». Що стосується занепокоєння містян долею стадіону 10 школи, то на своїй сторінці  у мережі FB міський голова повідомив: «Можу ствердно сказати, що реконструкція стадіону та повне його відновлення включено в проект»

Проект  будівництва  загальноосвітньої школи І ступеня на Симона Петлюри, 17-Б затвердили ще в серпні 2017 р, однак тендер на визначення підрядника двічі не відбувся, а третій раз – безрезультатно. Визначили підрядну організацію лише з четвертої спроби і 6 травня 2019 р. управління будівництва, житлово-комунального господарства, інфраструктури та транспорту  із ТОВ «Хозхімсервіс» уклало договір генерального підряду на виконання будівельно-монтажних робіт із будівництва молодшої ланки ЗОШ №10.

Загальна  вартість робіт склала 130 млн грн, що вдвічі менше від початкової ціни. За словами начальниці управління Світлани Решетової, цього року місто планує реалізувати на будівництво 20 млн грн із бюджету міста (за додатковою угодою – авт.) та 12 млн 800 тис. грн – із бюджету області. Задля перестраховки, угоду з ТОВ «Хозхімсервіс» заключено без авансового платежу: оплата відбуватиметься частинами і по факту виконаних робіт, повідомила начальниця управління. Ймовірно, «перестраховка» викликана далекою від бездоганності репутацією ТОВ «Хозхімсервіс», яка досить часто фігурує в ухвалах судів, що стосуються діяльності компанії.

Та і власник «Хозхімсервіса» – колишній «віце-губернатор» Севастополя  Олег Кізіменко – під пильним оком правоохоронців: йому інкримінували державну зраду. Та попри перебування в СІЗО, він умудрявся розвивати сімейний бізнес на вільній від окупантів території України. Упродовж останніх років ТОВ «Хозхімсервіс» отримало багатомільйонні підряди на будівництво бурових майданчиків АТ «Укргазвидобування»,  полігони твердих побутових відходів у Краматорську  та Волновасі,  ремонти об’єктів комунальної власності та доріг у Донецькій та Запорізькій областях. Наразі, паралельно з школою в Броварах, ТОВ «Хозхімсервіс» будує школу  І-ІІІ ст. у м. Васильків за 207млн 349 тис. 941,60 грн. Над цим об’єктом фірма працює із жовтня минулого року.

Попри цікаве минуле фірми, в броварському  управлінні БЖКГІТ сподіваються, що вже цього року підрядники виконають робіт не лише на близько 33 млн грн, які є на оплату, а на 90 млн грн. У міста такої суми немає, тож чергову фінансову підтримку сподіваються отримати з області.

Відповідно до календарного плану робіт із будівництва, у травні поточного року  підрядники вже мали облаштувати фундамент. Як повідомив журналістам «Трибуни»  Олексій Нєкрасов, риття котловану під забудову школи планують розпочати 6 червня. А 4 червня на території вже огородженої майбутньої забудови вирівнювали територію та визначали підземні електромережі, які мають винести за межі території будівництва до початку риття котловану.

Олексій Нєкрасов та представниця Броварського районного підрозділу ПАТ «Київобленерго» Людмила Євгенівна»: «Забороняємо виконання земельних робіт механізмами в охоронній зоні кабельних ліній – 2 штуки. Електрокабелі перетинають котлован поперек. Виконати переніс електрокабелів».

Згідно з планом робіт, за літо підрядники мають  не лише вирити котлован та перенести мережі, а і провести загальнобудівельні роботи: звести стіни, побудувати мережі освітлення та зовнішні теплові, а протягом вересня-листопада 2019 року заплановано покрівельні та фасадні роботи. Кінцевий термін виконання зобов’язань генеральним підрядником, відповідно до договору, до 31 грудня 2020 року.

Загалом, нова школа на 960 учнів має виглядати так.

Нагадаємо, за кількістю першачків у минулому році школа №10 посіла І місце  – 273 учні. Середня наповнюваність перших класів, за даними управління освіти, склала 30,3 осіб. Школа наповнена вщент, головним чином ,через близькість до новобудов, хоча за віком ЗОШ №10 – «наймолодша» у Броварах. Заклад введено в експлуатацію в 1989 році. З тих пір жодної школи у місті побудовано не було.

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари