Ветеранська ГО досі не звітує про фінансування з бюджету та використовує заборонену символіку

image
3 Червня 2019, 22:26
Поділитися:

Броварська міська організація ветеранів лише цього року отримає майже 217 тис. грн як підтримку із бюджету міста. А також – оренду комунального приміщення за 1 грн/рік. Однак, як і раніше, керівництво ГО не звітує перед громадськістю за витрачені кошти та просить не звертатися до них із запитами на цю тему. Водночас в орендованому офісі з вільним доступом організація досі використовує заборонену символіку. Не відстає від організації і міська влада, яка продовжує відзначати радянський День прикордонника.

Нагадаємо, минулого року журналісти «Трибуни» навідувались до офісу Броварської міської організації ветеранів (БМОВ) по бульв. Незалежності, 2 і спробували з’ясувати в очільника ГО Тельмана Надирова про використання виділених Броварської міською радою коштів. У результаті отримали лист, у якому БМОВ не відповіла на жодне з поставлених запитань. Під час візиту, в офісі журналісти побачили низку комуністичної символіки і георгіївських (гвардійських) стрічок, заборонених в Україні.

Тельман Надиров у попередньому офісі по бульв. Незалежності, 2

Як зазначено в рішенні від 15 січня, Броварська міська рада профінансує цього року низку організацій. Найбільше дісталось  кільком ГО благодійного спрямування – приблизно по 700 тис. грн. Однак знайшлись гроші і для скандально відомої Броварської міської організації ветеранів – 217 тис. грн. Згідно з відповіддю БМР, цьогоріч організація вже отримала 111 тис. грн. А в 2018 їй перерахували 202 тис. грн.

Відповідь на запит від Броварської міської ради

Минуло більше року з часу попереднього дослідження. Ветеранська організація вже переїхала в інше приміщення поруч із ЖЕК-5, що по бульв. Незалежності, 9-А. Зараз у попередньому офісі триває ремонт – принаймні за зовнішніми ознаками.

Такий зараз вигляд у приміщення по бульв. Незалежності, 2

За цими дверима – нинішній офіс БМВО по бульв. Незалежності, 9-А

До слова, обидва орендованих приміщення є комунальною власністю міста, себто майном громади. Згідно з відповіддю міськради, оренда попереднього приміщення була розірвана в листопаді 2018 року, після чого одразу уклали договір про оренду нового офісу.

І ветеранська організація, і міськрада у відповідях на запити проігнорували запитання про вартість оренди. Водночас, як розповів керівник відділу з житлових питань Броварської міської ради Володимир Маковський, і зараз, і раніше Броварська міська організація ветеранів сплачує орендну плату в розмірі 1 грн на рік. Як запевняють у відділі, таку суму платять усі ветеранські організації, а також організації, які опікуються людьми з інвалідністю.

Зазначимо, що як і раніше у Броварській міській організації ветеранів не стали відповідати на запитання про те, куди витрачалися і будуть витрачатися кошти, отримані з бюджету міста, області та держави. Свою відмову мотивували тим, що ГО нібито не є розпорядником інформації. В організації попросили більше не звертатися із такими запитами до них.

Варто зауважити, що відповідно до пп. 2 п. 1 ст. 13 Закону «Про доступ до публічної інформації», розпорядниками інформації щодо використання бюджетних коштів є юридичні особи, які фінансуються з державного і місцевих бюджетів, а також бюджету Автономної Республіки Крим.

Нагадаємо, Броварська міська організація ветеранів є структурним підрозділом Всеукраїнської організації ветеранів України. Як дослідили наші колеги з «24 каналу», проблема із фінансуванням таких організацій, попри всі скандали, залишається не вирішеною і на державному рівні. Зазначимо, раніше громадські активісти і ветерани АТО пропонували фінансувати організації на конкурсній основі, а не вибірково (і, тим паче, не віддавати перевагу прорадянським і проросійським організаціям).

Сюжет Центру розслідувань України “24 каналу” про фінансування “ветеранських” організацій

 У новому офісі БМОВ на бульв. Незалежності, 9-А через рік після скандалу ми знову знайшли заборонену в Україні символіку.

У новому приміщенні висить прапор, схожий на старий прапор організації ветеранів України із серпом і молотом. Щоправда, роздивитися детально його не вдалось

Однак просто біля входу до приміщення розміщена новенька на вигляд листівка із зображенням георгіївської (гвардійської) стрічки

Слід зазначити, що в Броварській міській раді також «відзначились». У цьогорічному офіційному календарі заходів вказали День прикордонника 28 травня, який є днем радянського прикордонника. Структура входила до КДБ СРСР. Свято успадкувала і Росія, яка відзначає його донині.

До того ж, під час погоджувальної наради 29 травня, міський голова Ігор Сапожко публічно привітав із цим днем Станіслава Мальця, радника мера з питань АТО.

Уже другий рік Україна святкує День прикордонника 30 квітня. Цього дня в 1918 році Армія УНР, звільнивши велику територію Донбасу від ворога, вийшла на міжнародно визнаний кордон Української Народної Республіки з Російською Радянською Республікою і Донською республікою.

Джерело: Трибуна Бровари