Нашестя метеликів: чи є приводи для хвилювань

image
3 Червня 2019, 13:52
Поділитися:

У мережі Фейсбук Борисполя кілька днів обговорюється нечувана кількість помаранчевих метеликів, що з’явилися у місті на вихідних. Лунають думки, що це може стати загрозою для рослин, як американський білий метелик, гусінь якого об’їдала листя дерев минулого літа.

«Вісті» звернулись за консультацією до спеціаліста з захисту рослин НДЦ «Зелена Клініка» Дмитра Радюка.

Денис підтвердив, що метеликів цього виду в Україні зараз справді багато, особливо у Черкаській області, де очевидці фотографують хмари цих комах, та на Київщині.

«Метелики-чортополохівки не становлять загрози для рослин, бо ми спостерігаємо їх зараз в стадії міграції. Метелик цього виду харчується нектаром і не спроможний нанести шкоду рослинам, але шкідливою буде гусінь, що вилупиться з відкладених ним яєць в кінці міграційного маршруту, але це вже буде поза межами України. Метелики мігрують швидко, пролітаючи за день до 500 км», — говорить пан Денис.

Нагадаємо, нашестя метеликів-чортополохівок (рос. бабочка-репейница) два місяці тому спостерігали у Ізраїлі. Тоді, за підрахунками експертів, через Ізраїль в бік Кіпру, Туреччини та південних регіонів Європи пролетіло близько 1 млрд цього виду метеликів. Біологи вважають, що міграція була однією з найбільших за чисельністю особин у колонії за останні роки. До цього таку масову міграцію спостерігали у 2014 році, але тоді кількість комах була меншою.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама