Екс-заступник голови НБУ пояснив, як потрібно перерозподілити дохід українців

image
12 Лютого 2019, 21:51
Поділитися:

«Потенціал зростання мінімальної зарплати вже вичерпаний. Оскільки у цивілізованих суспільствах мінімальна пенсія не може бути менше 50 % від мінімальної зарплати. А у нас вона вже й до 30 % не дотягує».

Про це сказав в ефірі програми «Київ LIVE» телеканалу «Київ» ректор Міжнародного Інституту бізнесу, професор, заступник голови НБУ у 1991-1992, 2005-2009 рр. Олександр Савченко.

«Крім того, уже за перший місяць цього року бюджет було зведено з дефіцитом – не вистачає фінансів на соціальні потреби, на розрахування із зовнішніми боргами», – додав він.

«Зараз Уряд має змінити орієнтири на підвищення середньої зарплати, насамперед, у приватному секторі», – вважає Олександр Савченко.

На його думку, наразі середня заробітна плата в Україні «не відповідає реальності, оскільки до її розрахунку входять надвисокі зарплати чиновників, які потрібно відсікати».

«Ще один фактор, який обмежує швидке збільшення мінімальної заробітної плати – це податкове навантаження на малий бізнес. Адже малий бізнес сплачує податки виходячи із мінімальної заробітної плати», – зазначив він.

«У нас виходить так, що багаті платять набагато менше, ніж бідні. Бідні українці сплачують і податок на доходи, і соціальний внесок. А от багаті, у яких зарплати по 200-300 тисяч чи 1-2 мільйони гривень (а таких дуже багато, і це, переважно, державний сектор), не сплачують 22 % соціального внеску. Оскільки лише до 50 тисяч гривень [сплачується соціальний внесок]» – сказав Олександр Савченко.

«А це теж один з елементів, який дозволить більш справедливо перерозподіляти український дохід, аби він йшов у кишені не багатих людей, а середнього класу», – зауважив він.

Читайте також: Дефіцит на ринку праці сприятиме підвищенню зарплат – Лідія Ткаченко

Читайте також: На Центральному залізничному вокзалі «звільнили» перехід перед «трубою» від нелегальної торгівлі

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV