У 2017 році температура Землі зросла на 12,5% і не спадає – NASA

image
1 Червня 2019, 10:28
Поділитися:

2016 рік став найтеплішим за всю 137-річну історію метеодосліджень. Такого висновку дійшли дослідники клімату зі США, повідомляє Оbozrevatel із посиланням на власні джерела. У свою чергу «Урядовий кур’єр» оприлюднив невтішні новини учених NASA  із інституту космічних досліджень імені Годдарда, які проводять аналіз температури поверхні Землі останні кілька десятиліть.

«Температура землі та води, морські рівні та концентрація парникових газів у атмосфері вже побили попередньо встановлені рекорди», вказують у Національному управлінні океанічних та атмосферних досліджень (NOAA) США, пише Оbozrevatel. Інші показники зміни клімату, що були у 2016 році, як і раніше свідчать про тенденції глобального потепління. Вплинули на показники  як ці фактори, так і потужний вплив природного явища Ель-Ніньо, що свідчить про значне підвищення температури води на сході Тихого океану.

Група дослідників від NASA GISS Surface Temperature Analysis, яка щороку оновлює базу даних щодо глобальної температури, з’ясувала, що 2016 рік був найспекотнішим в історії людства, пише «Урядовий кур’єр». Так, директор GISS заявив: «Важливо, щоб люди знали і розуміли, що відбувається». На думку вчених, в гонитві за передовими технологіями, в тому числі й розробкою військової техніки, люди влаштували на Землі пекло. Цілком ймовірно, вказують журналісти видання, що запуск боєприпасів і викликав ефект глобального потепління. У NASA склали графік, в якому чітко видно тенденцію потепління, що виросло на 12,5% в 2017 році. Вимірювання чітко показують, що Земля прогрівається разом із викидами вуглецю. Останній спад температури на 2 градуси за Фаренгейтом, зафіксований у 1880 році.

В українській кліматичній мережі основною причиною порушення кліматичного балансу називають використання викопного палива та неефективне споживання енергії. Парникові гази CO2 (вуглекислий газ), CH4 (метан) та N2O (закис азоту), що утворюються внаслідок діяльності людини, здатні викликати посилення парникового ефекту. Так, надмірна кількість газів, які утворюються в результаті діяльності ТЕЦ, транспорту, сільського господарства, промисловості, потрапляючи до атмосфери Землі утримує сонячне тепло у нижних шарах атмосфери, не даючи йому повертатися до космосу. Внаслідок чого йде розігрів планети і, як наслідок, підвищується середньорічна температура на Землі.

Експерти зазначають, що нам потрібні радикальні зміни: відхід від суспільства, одержимого економічним зростанням і перехід до моделі, що відповідає достаткам, а саме  ресурсам, якими забезпечує нас Земля. Добрі новини: те, від чого нам слід відмовитися, і так нам докучає. Як от, наприклад, електростанції, що забруднюють повітря, або нескінченна жага збагачення.

Екологи вказують, що саме від регіональних ініціатив буде найбільше користі, адже вони слугуватимуть прикладом для інших.

Нагадаємо, раніше експерти Массачусетського технологічного інституту попередили про те, що якщо кліматичні зміни у світі не уповільнять свій темп, значна частина Південної Азії вже до кінця цього століття стане непридатною для проживання через спеку. Науковці-кліматологи наголошують, що ми маємо рахуватися і з найгіршими сценаріями, які може спричинити зміна клімату. Серед них  значне підвищення рівня моря, епідемії та війни.

Джерело: Трибуна Бровари