НеПрозоррі тендери, або Як роздерибанити наші гроші. Частина 3. «ДУСя»

image
12 Лютого 2019, 19:05
Поділитися:

Автор – депутат Київської обласної ради Роман Сімутін

Редакція сайту може не поділяти погляди авторів та не несе відповідальності за інформацію, опубліковану в розділі «Блоги». Відповідальність за зміст, достовірність фактів, цитат, власних назв та інших відомостей несуть автори текстів, розміщених у розділі «Блоги».

Почитати про причини виникнення масштабних оборудок, способи маніпуляцій та першу групу шахраїв можна в І та ІІ частинах.

Мабуть усі неодноразово чули про існування якоїсь загадкової ДУСі, і, мабуть, усі розуміли, що це якийсь дуже важливий орган. Але мало хто здогадувався, чим він узагалі займається. Так от, офіційно ДУСя – це Державне Управління Справами – спеціальний державний орган для забезпечення діяльності Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України та інших державних органів і усіх міжнародних представництв. Це справжній «монстр»,  який є власником державних компаній, заводів, готелів, санаторіїв, конференц-залів, автопарків та багато іншого.

Найбільший вплив ДУСя мала за часів «завгоспа Янукович» – Андрія Кравця, який тоді мав дуже «хороших» друзів у Броварах, адже колись там працював, потім багато кого «кришував» (того ж Мідаса – див. попередню частину).

Ймовірно, у вас уже виникають  думки: а до чого до нашого міста ДУСя?  Тут є досить прямий зв’язок, який тільки можна уявити. Та варто трошки роз’яснити.

У ДУСі є будівельно-ремонтний підрозділ – БМУ (Будівельно-монтажне управління), який має займатися будівельними та ремонтними роботами на замовлення ДУСі. Наприклад, вони були генпідрядником при реконструкції Маріїнського палацу.

Чи то у них зовсім нема роботи, чи їм мало платять, та все керівництво БМУ вирішило відкрити свої компанії та робити ремонти в Броварах. Причому замовлення вони отримують лише від Броварської міської ради та її підрозділів.

А тепер детальніше. Ми знайшли 4 компанії, – ТОВ «Горинь», ТОВ «Антар сіті», ТОВ «Будсервіс 2016», ТОВ «Буд-ТН» –  які явно пов’язані й дуже часто виграють тендери на ремонти у місті. Всі ці компанії ведуть активну діяльність лише в Броварах, зареєстровані кілька років тому за фіктивними адресами  та мають мінімальний статутний фонд. Ще є один цікавий момент:  усі ці компанії не є платниками ПДВ. А це значить, що вони навіть не планували працювати з іншими підприємствами, крім муніципальних.

Більше співпадінь:

І це ще не все. Як і попереднього разу, коли ми співставили робітників цих компаній, виявилося, що там не тільки працюють одні й ті ж люди, а і всі вони ще встигають попрацювати у ДП «Будівельно-монтажне управління» ДУС.

Є ще кілька моментів, на яких варто зупинитися. По-перше, ТОВ «Антар сіті» – це та ж компанія, що робила ремонт даху першого корпусу в славнозвісній 7-й школі. Що стало причиною обвалу – ми вже знаємо, а що спричинило обвал – невідомо. Можливо будівництво нового офісного центру, а, можливо, роботи із реконструкції даху сусіднього корпусу. А, можливо, все разом. Одним словом, дах обвалився. Неозброєним оком можна побачити як міська влада не тільки краде наші гроші, а й наражає на небезпеку наших дітей. По-друге, очевидним є те, що до ремонту даху ніхто навіть не подумав провести якісне технічне обстеження самої будівлі, щоб зрозуміти: чи здатна школа, якій вже 45 років, витримати таке навантаження?

Отже, погоджені дії на тендерах та багато однакового в документах дають підстави вважати, що ці компанії фактично діють спільно і крадуть наші гроші. На жаль, ми не маємо точних даних, скільки саме грошей було вкрадено, але спеціалісти вважають, що це орієнтовно 30% від загальної суми. Вважаючи, що загальна сума підрядів 80 млн.грн, сума відкату виходить зовсім немаленька. Також, на жаль, ми не змогли знайти пояснення: як саме підрозділ Державного управляння справами став «кишеньковою» фірмою окремих ділків у Броварській владі та хто за цим усім стоїть?

Усі ці факти ми подали до прокуратури та Антимонопольного комітету.  До слова, по фірмі «Буд-ТН» 15 січня прокуратура Київської області вручила підозру  в розтраті 250 тис. грн начальниці броварської освіти Оксані Мельник.

Якщо у вас є якась цікава інформація про ці компанії або ви хочете долучитися до антикорупційної діяльності в нашому місті – зв’яжіться зі мною.

Джерело: Трибуна Бровари