Не запускай повітряних кульок, а висади дерево: Гриневич закликала школи провести ековипускний

image
29 Травня 2019, 19:37
Поділитися:

Міністр освіти Лілія Гриневич, очільниця МОЗ Уляна Супрун та Міністр екології Остап Семерак запрошують українські школи приєднатися до флешмобу «Ековипускний» та відмовитися від традиції випускати повітряні кульки в небо наприкінці навчального року. 

Як зазначила Лілія Гриневич на своїй сторінці у соцмережі FB, щороку наприкінці навчального року школи випускають у небо повітряні кульки, які забруднюють наші водойми, шкодять тваринам та планеті загалом.

«Я ділюся сама і закликаю всіх вас приєднатися до флешмобу #ековипускний. Його суть – відмовитися від використання повітряних кульок під час свят у школах, а також зробити пост і розповісти про 5 причин, чому іншим випускникам, директорам, вчителям та закладам варто це зробити.», – пояснила Лілія Гриневич.

Також очільниця МОН назвала 5 причин для відмови від цієї традиції:

Кульки можуть подолати відстань у тисячі кілометрів, забруднюючи найвіддаленіші й незаймані куточки нашої країни.
Термін розкладання кульок – від 4 років, а капронових стрічок – понад 100 років. Цього достатньо, щоб нашкодити тваринам, яких дуже приваблює яскраве забарвлення кульок. У результаті, птахи часто заплутуються в стрічках і не можуть більше літати, а наземні тварини ковтають залишки кульок.
Багато тварин не здатні відрізнити їжу від сміття, тому вони можуть випадково проковтнути предмети, які завдадуть їм шкоди. Коли тварина проковтує повітряну кульку, це може блокувати її кишковий тракт та призвести до смерті.
Латексні кульки забруднюють річки та небезпечні, в першу чергу, для тварин, а ось вироби з фольги можуть призвести до відключення електроенергії і спровокованих іскрою пожеж.
З огляду на ці наслідки, в деяких регіонах Великобританії, Австралії та США запуск кульок заборонений законодавством.

«Давайте бути відповідальними та створювати нові, ще яскравіші традиції разом. Ваш випускний клас може посадити дерево з іменною табличкою або встановити лавку в парку поруч зі школою. Гарні справи житимуть і залишатимуться у пам’яті довше!», – зазначила керівниця МОН.

Підтримала флешмоб і очільниця МОЗ Уляна Супрун. Вона зазначила, що не варто свідомо забруднювати природу та шкодити тваринам і птахам, якщо існують більш дружні до довкілля способи відсвяткувати важливі події. Випускаючи повітряні кульки в небо під час різних свят, люди рідко задумуються, що відбувається з цими кульками далі.

Міністр екології Остап Семерак також підтримав флешмоб і на своїй сторінці у FB закликав не використовувати повітряні кульки.

«Я закликаю всі навчальні заклади України приєднатися до флешмобу #ековипускний та відмовитися від ідеї з повітряними шоу. Натомість пропоную висаджувати дерева чи витратити гроші, призначені для купівлі повітряних кульок, на благодійні внески, наприклад, притулкам для тварин. Погодьтеся, що така відмова нічого не вартує, а для довкілля – нашого великого і спільного дому, це стане великим бонусом. Ідея флешмобу належить UAnimals і я їм дякую за популяризацію нового екологічного мислення», – зазначив міністр.

Остап Семерак назвав від себе 5 причин, чому варто відмовитися від запуску повітряних кульок. Серед вище озвучених причин, й історія із фестивалем повітряних кульок Balloonfest 1986 у Штатах. Тоді шоу перетворилося на трагедію, хоча організатори мали гарні наміри та планували зібрати кошти для благодійності та встановити рекорд, запустивши 1,4 млн повітряних кульок. Проте кульки заполонили повітряний простір і стали справжнім випробовуванням для літаків. Багато рейсів у результаті було скасовано. Кульки також паралізували рух на багатьох дорогах і стали причиною ДТП, заблоковані були рятувальні операції на воді, оскільки кульки буквально вкрили всю річку. Через це загинуло двоє рибалок. Звісно, постраждало і довкілля.

Нагадаємо, у Броварах випускний відбудеться 27 червня о 17 год на майдані Свободи. Дев’ятикласники  прощатимуться зі школою 14 червня. Свято Останнього дзвоника відбулося 24 травня.

Джерело: Трибуна Бровари