Зв’язок нового покоління 5G може з’явитися в Україні з 2020 року

image
26 Травня 2019, 15:18
Поділитися:

17 травня вже екс-президент України Петро Порошенко підписав Указ «Про забезпечення умов для впровадження системи рухомого (мобільного) зв’язку п’ятого покоління». Указ визначає графік, який дозволить запустити зв’язок 5G у 2020 році і включатиме план виведення частот, координацію роботи з Урядом та необхідні законодавчі ініціативи Верховної Ради.

За словами колишнього Президента, Україна зможе наздогнати та подолати технологічне відставання від провідних країн світу. Саме у 2020 році зв’язок 5G матиме більшість країн Євросоюзу.

Також пан Порошенко додав, що стандарт 5G – це нові можливості для людей, ІТ-сектора, уряду, можливості для сільської медицини, надходження до Держбюджету, інтерактивного навчання та безпеки через систему “Безпечне місто”.

5G – це вже п’яте покоління мобільного зв’язку. Основною відмінністю від інших поколінь є швидкість передавання даних на рівні 1 гбіт/с, а інколи сягатиме і 20 гбіт/с, меншу витрату енергії батарей, ніж у 4G-обладнання.

Розвиток в Україні мобільного зв’язку виглядає так:

1993 – перший телефонний дзвінок по мобільному. Поява в країні мобільного зв’язку – технологія 1G;
1996 – поява в Україні стандарту GSM (2G);
2015 – проведено тендери на продаж мобільним операторам частот для впровадження технологій 3G. Тоді Україна відстала від світу в середньому на 10 років;
2018 – впровадження технології 4G і продаж відповідних частот мобільним операторам з відставанням від інших країн майже на 5 років;
2020 року – орієнтовний початок впровадження технології 5G.

Джерело: Трибуна Бровари