27 травня стартує конкурс на кращий проект пам’ятника Броварській козацькій сотні

image
25 Травня 2019, 22:24
Поділитися:

Із наступного понеділка розпочинається конкурс на кращий проект пам’ятника Броварській козацькій сотні, яка базувалась у Броварах у середині 17-го століття. Змагання між скульпторами й проектантами триватиме місяць. Проект-переможець планують встановити замість знесеного під час Революції Гідності Володимира Леніна, що стояв навпроти будівлі місцевої прокуратури. Про це йдеться в розпорядженні міського голови на сайті Броварської міської ради.

«Проектна пропозиція пам’ятного знаку повинна відображати історію національно-визвольної війни українського народу середини XVII ст. у битві з військами литовського гетьмана Миколи Радзивілла під Гомелем, у якій особливо великі втрати понесли Київський та Чернігівський полки. В складі Київського полку перебувала Броварська сотня, чисельність якої за даними Реєстру війська Запорізького, складеного Іваном Виговським в 1649 році, становила 53 реєстрових козаків. Доля повела їх у бій із ляхами, литовцями. Явна більшість «реєстровці» (якщо не всі) згинули в кривавих битвах. Це були перші справжні борці за незалежність України, які заслуговують на шану та повагу своїх потомків», – ідеться в документі.

Переможця конкурсу відбиратиме конкурсна комісія у складі переважно чиновників Броварської міської ради. Подані пропозиції розглядаються на засіданні архітектурно-містобудівної ради за участю комісії. Організатори мають визначити переможця на основі оригінальності, креативності та новаторства поданих проектів.

Пам’ятник полеглим козакам на полі Битви під Берестечком. Фото – Людмила Голуб

Конкурс триватиме з 27 травня по 27 червня. Участь можуть брати всі охочі. Допускатимуть ескізи, що надійшли на електронні адреси управління містобудування та архітектури ([email protected]), Броварської міської ради ([email protected]) або на поштову адресу з позначкою «На конкурс» (07400, м. Бровари, вул. Гагаріна, 15, кім. 412).

Пам’ятний знак запланували встановити по вул. Київській, 137. За цією адресою розміщена Броварська місцева прокуратура. Як видно зі схеми, монумент має стояти на місці, де раніше стояв Володимир Ленін, знесений активістами під час подій Революції Гідності. Згодом на цьому місці активісти встановили «Меч справедливості», який через декілька місяців був знищений разом із постаментом комунальниками.

Схема можливого розміщення пам’ятного знака, оприлюднена на сайті Броварської міської ради

Знищений у 2014 році “Меч справедливості”. Фундамент від пам’ятника стоїть досі. Фото – Маєш право знати

Зазначимо, в минулому питання встановлення пам’ятника броварським козакам порушував голова БМГО «Захист дітей війни» і радник міського голови Михайло Сердюк. Тема виносилась на розгляд комісії з питань найменувань та пам’ятних знаків, однак остаточне рішення було відкладене. Тоді суперечки точились за місце розташування. Сам ініціатор пропонував поставити пам’ятник біля «Епіцентру», де починається вул. Козацька, а краєзнавець Володимир Гузій відстоював місце під прокуратурою.

Зазначимо, що на місце перед прокуратурою ще нещодавно претендували герої сучасної війни. Принаймні одна із архітектурних контор навіть розробила проект пам’ятника воїну АТО саме для цієї локації. Однак остаточно вирішили, що монумент на честь сучасних українських бійців стоятиме на майдані Свободи. Втім, це місце не відкинули для інших проектів про АТО чи ООС у майбутньому.

Броварська козацька сотня – військове і територіальне формування козаків із центром у Броварах. Першим сотником був Федір Ведмідь. Броварська сотня входила до Київського полку. На честь неї з 2015 року в місті названо вулицю на Торгмаші.

Джерело: Трибуна Бровари