У Борисполі відбувся джазовий концерт у рамках фестивалю сучасної музики «Музичний Компот»

image
24 Травня 2019, 16:15
Поділитися:

Фото Сергій Кручинін

17 травня у Борисполі відбувся джазовий концерт у рамках 9-го щорічного фестивалю сучасної музики «Музичний Компот» за ініціативи Бориса Шапіро та за підтримки виконавчого комітету Бориспільської міської ради.

Брія Блессінг та гурт ShockolaD приїхали до Борисполя об 11. 00. Цього дня на Європейській площі Борисполя припікало сонце, але музиканти не ховалися у тінь, бо у Львові та Варшаві, звідки вони приїхали, дощило й було холодно.

ShockolaD — це Анастасія Литвинюк на клавішах, Андрій Кохан — бас, гітара та Богдан Мукомела на барабанах. Вони хотіли погуляти містом, але часу вистачило лише заселитися у готель, поснідати, відпочити й пройтися алеєю Музики та алеєю Майстрів у парку.

Музиканти завітали на фестиваль «Музичний Компот» на запрошення Бориса Шапіро із новою програмою «Ivasyuk».

Цієї весни були дві круглі дати, пов’язані з Володимиром Івасюком — 70 років з дня народження та 40 — з дня трагічної загибелі. На концерті був присутній Віктор Павлюк, чоловік Оксани Івасюк, рідної сестри Володимира Івасюка, член оргкомітету фестивалю «Червона Рута», колишній міський голова Чернівців.

Значення Володимира Івасюка для української культури переоцінити складно. Його геній за коротке життя встиг створити пісні, що стали народними і які люди співають вже півстоліття.

Концерт відбувся у Бориспільському академічному ліцеї і складався з двох відділів і швидко пролетів. Міський голова Анатолій Федорчук прочитав власний рондель, присвячений травневому фестивалеві. Борис Шапіро подякував співорганізаторам та меценатам фестивалю. Після завершення концерту музикантів не хотіли відпускати зі сцени. У бажаючих (а їх було багато) була можливість сфотографуватися з ними, чи придбати диск «Ivasyuk» та отримати на ньому автографи. Для більшості гостей концерт став і екскурсією до нового ліцею, директор якого Оксана Пономарьова зустрічала гостей та відповідала на запитання про заклад.

Брія Блессінг та ShockolaD виконали 10 рідних усім нам творів, серед яких «Червона Рута», «Я піду в далекі гори», «Пісня буде поміж нас», «Над морем». Це прозвучало в оригінальному прочитанні — це був легкий «вечірній» джаз із електронними мотивами та глибоким вокалом та шармом «модних» зараз 80-х. Подекуди в музиці вчувалося щось схоже на «Space» чи клавішні програші Кеіко Матсуі.

У випадку з класичними творами кожне покоління має право на власне їхнє прочитання і не варто порівнювати його з оригіналом. Оригінали Івасюка залишилися на платівках ВІА «Смерічка» та  молодої Софії Ротару.

Цьогорічний джазовий вечір фестивалю вийшов стильним, що можна вважати вдалим здобутком і вкладом до сучасної культури БорисполяБільше фестивальних фото — fb.com/festclub.boryspil

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама