Вісник Кагарличчини — Свято храму книги

image
24 Травня 2019, 15:09
Поділитися:

Книжковий храм, скарбниця думок, колиска мудрості – які тільки величальні слова не звучали в минулий четвер в читальній залі Кагарлицької міської бібліотеки для дорослих з нагоди 95-річчя книгозбірні. Саме так, майже сто років офіційно існує в нашому місті книгозбірня, доступна кожному. Саме тут, хто прагне до знань, можна зануритися в досягнення світової цивілізації, поринути в далекі мандри, пройтися світом із легіонами римлян чи фалангами Олександра Великого, поспілкуватися із великими філософами… І все це – не полишаючи стін бібліотеки.

Тож господарі книгозбірні – її завідувачка Неля Малєєва, бібліотекарі Ніна Осмалена, Олена Шевченко, Марина Волошин, Анастасія Іванюта та техпрацівник Тетяна Згурська того дня приймали вітання від своїх колег, керівництва району та міста, керівників закладів освіти і ще багатьох небайдужих до книги.

Втім, як зазначали вже самі бібліотекарі, нині книгозбірня – це мультимедійний центр, де відвідувач може скористатися й сучасними технологіями пошуку інформації. Але книга, її запах, відчуття, що тримаєш в руках одне із чудес світу, є, без заперечень, загальнолюдським надбанням.

Після привітання гостей ведучими свята, учнями міської школи № 2 ім. В. Дашенка Катериною Бірюк та Іваном Коваленком, про історію бібліотечної справи на Кагарличчині, колишніх і нинішніх працівників книгозбірні розповіла гостям бібліотекар Марина Волошин. По цьому присутні із цікавістю переглянули історичні фото із життя книгозбірні, які продемонстрував на екрані Віталій Полозов, спеціаліст відділу культури РДА.

Діє при бібліотеці клуб “Сучасник”, який очолює бібліотекар Анастасія Іванюта. Вона й розповіла про діяльність його учасників, а також вручила відзнаку учасниці клубу, учениці міської ЗОШ № 2 Олександрі Козачук за ІІ місце у Всеукраїнському конкурсі-есе «Діти єднають Україну».

Не залишилися осторонь і гості свята. Його винуватців привітали щирими словами, квітами та подарунками виконувачка обов’язки голови РДА Світлана Синюк, голова райради Іван Семцов, міський голова Олександр Панюта та його перший заступник Олег пурій. Олександр Панюта вручив грамоти з винагородами й бібліотекарям-пенсіонерам.

Саме ці люди – Олександра Безпала, Надія Калюжна, Ольга Гриценко, Ніна Цапенко, Валентина Посашкова та Лідія Кагарлицька стояли біля витоків сучасної бібліотечної справи в районі. Від їхнього імені колег вітала Ольга Гриценко.

Згодом до вітань долучилися директор міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді Олена Петленко, директор Міського центру культури та дозвілля Володимир Копильний. Від освітян вітали ювілярів директори та заступник міських шкіл Людмила Шевеленко, Ірина Горбач, Тамара Бондар. Від працівників галузі культури – виконуюча обов’язки начальника відділу культури і туризму, національностей та релігій РДА Оксана Литвин та голова профспілки Антоніна Коршунова. Від авторів і одночасно й читачів вітали хранителів храму мудрості члени національної спілки журналістів Валентин Владіміров, Микола Семенюк та Павло Малєєв, який ще є й членом Національної спілки письменників України. Від підприємств житлово-комунального сектору привітав бібліотекарів керівник «Міськрембудсервісу» Микола Стеценко.

Естафету вітань перейняли колеги – бібліотекарі міської бібліотеки для дітей на чолі із Надією Торохтій.

Із подякою за добрі справи та подарунком – іконою – звернувся до бібліотекарів настоятель Свято-троїцького храму Кагарлика протоієрей Василій.

А яке-то свято без запальних пісень! Лунали вони й того дня. Своїм співом, грою на баяні тішили присутніх на святкуванні Анастасія Мацібура та Анатолій Барабаш, Вікторія Куцокінь та вихованки Лесі Чоповської – Тетяна Павлюк, Олександра Осадча й Анна Кириленко.

Непомітно промайнули дві години свята. Години, сповиті ностальгічними спогадами, щирими вітаннями друзів та колег. Тож на завершення дійства до його учасників звернулася завідувачка міської бібліотеки для дорослих Неля Малєєва. Вона подякувала гостям за увагу, теплі слова та подарунки, пенсіонерам-бібліотекарям, що не забувають своєї другої домівки, допомагають порадами та справами. Висловила слова вдячності й своїм підлеглим за працю, наполегливість та терпіння. А ще запросила усіх частіше відвідувати книгозбірню та прийти на її сторіччя.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна