Бібліотека на бульв. Незалежності стане сучасним публічним простором. Представлено проект

image
22 Травня 2019, 22:14
Поділитися:

21 травня в міській бібліотеці для дорослих  відбулася презентація проекту сучасної бібліотеки, який заплановано облаштувати в цьому приміщенні. Проектанти представили план, візуалізацію, розповіли про функціональне призначення приміщення та відповіли на усі питання присутніх.

 Проект представив співзасновник ГО «Бібліотека майбутнього» Андрій Бражник. 

Нагадаємо, ще в 2015 році депутат міської ради Олег Берестовий запропонував перетворити міську  бібліотеку в сучасній освітньо-культурний простір. На жаль, у той час ідею в місті не прийняли. Не зрозумілою вона була,  в першу чергу, самим співробітникам бібліотеки. Але в 2018 році, після знайомства автора ідеї з ГО «Бібліотеки майбутнього», концепція набула більш конкретного змісту. Це сталося через усвідомлення того, що такі трансформації йдуть не лише в Броварах, але і в багатьох бібліотеках столиці та невеликих міст. Підготовча робота складалася з численних нарад як із керівництвом міста, так і персоналом самої бібліотеки. З останніми працювати довелося значно довше. Зрештою, після тривалих дискусій усі перестороги було знято.

Після проведення процедури торгів, 1 березня цього року  відділ культури міськради уклав договір на послуги проектування капітального ремонту  міської бібліотеки по бульв. Незалежності, 5. Станом на сьогодні, проект завершено та представлено  громадськості. Далі проект має пройти експертизу, яка і визначить кінцеву вартість капітального ремонту бібліотеки. Саме з цією сумою відділ культури звернеться до міської ради з проханням профінансувати капітальний ремонт. Далі проект  передадуть на реалізацію в УЖКГІТ.

Які цікавинки передбачили проектанти? По-перше, повну зміну зовнішнього вигляду бібліотеки.

Фасад бібліотеки матиме сучасне утеплення та нові вікна. А також  нову систему відводу дощових вод  із даху бібліотеки – це також вимоги сучасного дизайну. Біля бібліотеки передбачено розташування сучасних вуличних меблів, та, з урахування сонячної сторони, встановлення вуличної «парасолі». Біля бібліотеки заплановано  вбудувати велопарковку, тенісний стіл,  квіти, зручний «інклюзивний» вхід. Тобто це має бути сучасний громадський простір.

Щодо внутрішніх змін бібліотеки, то це, в першу чергу, повне перепланування приміщення та сучасний багатофункціональний дизайн.

План приміщення бібліотеки

Якщо схематично, то приміщення бібліотеки умовно розділиться  на два крила: праворуч – публічний простір (умовно – абонентська зала), ліворуч – «книгосховище», окремі приміщення для проведення заходів та робочі кабінети працівників бібліотеки. А прямо можна буде потрапити  на ресепшн і  кухню. Так, саме на зручну кухню.  Загалом  усе приміщення спроектовано таким чином, щоб найменшими зусиллями можна було його перепланувати під потреби сьогодення. Для цього передбачено безліч варіантів із меблями, квітами, спеціальними стелажами, тощо. Бібліотека може одночасно приймати до 120 людей. З розрахунком найбільш затребуваного формату:  проведення заходів для 40-50 людей. Загальна площа міської бібліотеки – 420 м.кв, що є доволі великим приміщенням як для бібліотек, загальний книжковий фонд – 24 000 примірників.

При вході  в бібліотеку, ліворуч  та праворуч будуть гардеробні на 40-50 відвідувачів та працівників бібліотеки. Прямо – ресепшн, на якому нададуть необхідну інформацію. У перспективі, при умові та бажанні керівництва закладу організувати таку послугу, там можна буде випити філіжанку кави. Далі за ресепшеном – кухня на 33 кв.м  із прозорими стінами зі скла. Чому кухня важлива у бібліотеці? Так, наявність можливості перекусити збільшує час перебування у бібліотеці та дає можливість завершити роботу. Також це можливість спілкуватися, почуватися комфортно.

Публічний простір організовано так, що передбачає різні місця для роботи: комусь комфортно у вікна наодинці з ноутбуком, комусь треба обговорити питання групою у 6-8 осіб за столом. Тому простір буде зоновано сучасними меблями і це зонування гнучко змінюватиметься залежно від потреб відвідувачів.  Найбільш доступна візуалізація такого публічного простору – сучасний коворкинг.

Щодо архівної частини бібліотеки, там розташовано  кілька окремих приміщень, у тому числі – з унікальною кафедрою-амфітеатром для вистав та інших виступів. Також є кімната для комп’ютерних курсів. На самій кухні можна проводити спеціалізовані мастер-класи – від кулінарних до гончарних.

Окремо виступаючий зауважив, що звукоізоляція приміщень дозволить одночасно проводити окремі заходи, і вони  не заважатимуть одне одному.

Найважчий етап проектування та реалізації – сучасні інженерні енергоефективні системи. Усього заплановано замінити 8 таких систем:

Опалення;
Вентиляцію;
мережі Інтернету;
кондиціонування;
електромережі;
водопостачання та водовідведення;
сигналізацію;
відеонагляд.

Також  проектом передбачено утеплення стін у абонентській залі, де  зимою тримається низька температура. Підлога  має бути наливна з камінним украплення, а весь дизайн приміщення – у теракотових кольорах.

Внутрішній дизайн приміщення

Одна з ключових тем проекту – повна інклюзивність. Так, уся підлога має бути на одному рівні, усі двері, проходи  – широкі, туалети – спеціально облаштовано під ці вимоги. У туалетах  навіть заплановано «пеленальні столи» для немовлят.

Ще одна «фішка» проекту – оригінальна айдентика, яка пов’язує усі бібліотеки, спроектовані під патронатом ГО «Бібліотеки майбутнього». Новий шрифт розроблено спеціально та відібрано на конкурсі. Кожна буква шрифту намальована  без відриву руки та символізує «відкритість».

Фірмовий шрифт бібліотек

 Наостанок автор проекту Андрій Бражник підсумував, що сучасна бібліотека – це не місце зберігання інформації, це місце її актуалізації, тому в усьому світі постійно вивчають, які послуги бібліотек є найбільш затребуваними та, відповідно, враховують це у своєї роботі. Тому сучасні бібліотеки ніколи не бувають напівпорожніми: вони постійно наповнені вдячними відвідувачами, яким зручно працювати та спілкуватися саме у бібліотеках.

За словами Андрія Бражника, який має неабиякий досвід у реалізації подібних проектів, за умови сталого фінансування, повністю зробити капітальний ремонт бібліотеки можна за 4-6 місяців.

Сподіваємось, що такий простір, нарешті, з’явиться у Броварах.

Ангеліна Козлова

Джерело: Трибуна Бровари