Через призначені земельні торги у Держгеокадастрі відмовили лецьківчанам у виділенні ділянок. Та чи ця причина головна?

image
22 Травня 2019, 12:49
Поділитися:

Автор Visnik, Опубліковано: Травень 22nd, 2019

На сторінках «Вісника» наприкінці листопада 2014 року було вміщено статтю «Учителям допоможуть узаконити земельні наділи». В ній йшлося про те, що працівники соціальної сфери (вчителі, персонал школи, медики, соціальні працівники, зв’язок та ін.) села Лецьки уже тривалий час намагаються узаконити розділену між ними поки що лише умовно землю запасу сільської ради площею 59,7 га, розташовану за межами населеного пункту.

Так сталося, що досі ці земельні наділи не узаконені. Триває лише початковий етап розробки генерального плану для введення цієї землі у межі населеного пункту, щоб нею мала право розпоряджатися Лецьківська сільська рада.

Наприкінці березня цього року у зв’язку із подіями щодо оформлення обласним управлінням Держгеокадастру передачі у користування київському підприємству «Коконосушарка» земельних наділів у селах Хоцьки, Велика Каратуль, Помоклі, працівники соцсфери села Лецьки, стурбовані тим, що їхня земля може стати наступною у цьому переліку, зібралися, щоб обговорити питання пришвидшення оформлення документів на свої городи. Було зачитано список працівників соцсфери, декількох осіб з різних причин за загальною згодою було з нього виключено. Площу наділу розділили на кількість людей і вийшло приблизно по 70 соток на особу.

Люди у своїй більшості вирішили написати заяви до обласного Держгеокадастру про виділення їм землі під ОСГ – особисте селянське господарство, так тепер називаються по-юридичному городи. Визначилися із уповноваженими особами, які відвезуть ці заяви в Київ. На зборах звучало, що право отримати безкоштовно землю під ОСГ громадяни України можуть використати лише один раз, і що землю можна отримати як за межами села, так і в його межах. У першому випадку треба писати заяву на обласне земельне управління (ГУ Держгеокадастру в Київській області) – і не факт, що землю виділять, а у другому – через сесію Лецьківської сільської ради – все ж таки шансів отримати землю більше. Також люди цікавилися про правову долю земельної ділянки у 40 га СФГ «Райдуга», яка перебувала у користуванні подружжя Кондесів. Кондеси померли, тому була думка розділити їхню землю, але оскільки вона розташована за межами населеного пункту – то така ідея відпала сама собою.

Днів зо три тривали паперові підготовчі процеси – писались заяви, виготовлялись викопіювання, видавалися доручення, доносилися кошти на поїздку. Лецьківська сільська рада написала супровідного листа, в якому просила підтримати заяву кожної людини на виділення землі.

1 квітня ц.р. два представники громади та юрист поїхали у Київ до Держгеокадастру, він розміщується на вул. Серпова – це поблизу станції метро «Житомирська». Заяви було здано. Залишилося отримати відповіді.

А через тиждень дехто із працівників соціальної сфери села, які захотіли легшого шляху, написали заяви про виділення їм по 2 га землі під ОСГ до Лецьківської сільської ради. Здавалося б, якщо всі звертаються в область по землю, – значить, всі. Але ж ні, знайшлись, як завжди, хитріші: поки ті по області ходитимуть, вони вирішили забрати останню землю у межах села.

Аж ось на початку травня ц.р. надійшла відповідь із обласного Держгеокадастру, яку було надіслано кожному з трьох десятків людей, які писали заяви.

Зміст відповіді був однаковий і звучав так (цитую): «… за наявною інформацією у Головному управлінні, бажана до відведення земельна ділянка знаходиться в масиві, який включено до переліку земельних ділянок державної власності сільськогосподарського призначення, права на які буде виставлено на земельні торги». Наголошено, що до завершення земельних торгів така земля не може комусь надаватися в користування.

Тож лецьківчани були змушені підготувати і відправити запит на обласне земельне управління, щоб там конкретизували, коли і на підставі якого документа цю землю включено на торги, коли і хто їх проводитиме. Варто нагадати, що у січні 2018 р. саме обласний Держгеокадастр судився із Лецьківською сільською радою за 210 га пасовищ (той позов Господарський суд Київської області 22.03.2018 р. лишив без розгляду), тому віри їм немає, тим більше, що у листі-відповіді відсутні будь-які посилання на рішення, на підставі яких земля дійсно йде на торги – це по-перше. Є сумнів, чи взагалі торги розпочато за процедурою, чи це просто відписка, щоб землю не надати, розраховуючи, що селяни не перевірятимуть факту торгів. А по-друге, земельні торги, якщо вони дійсно призначені, то мають свій початок і свій кінець. Тож у разі їх закінчення селяни можуть претендувати на цю землю.

Ось так. Чи боротися далі за землю за межами населеного пункту, чи всім із соцсфери хутко написати заяви на сільраду на виділення земель під ОСГ в межах села? Таке питання тепер постало перед лецьківчанами. Але головне, щоб все було відкрито, і щоб поки всі чекатимуть землі з області, декілька прудких не розібрали останню землю через сільраду, та ще й такими значними шматками. Хочеться, щоб було всім порівну і по справедливості.

Оксана Шевченко, правознавець

Джерело: Вісник Переяславщини