У Чопилках виробляють «мармурову» яловичину

image
22 Травня 2019, 11:55
Поділитися:

Сергій Кролевець, власник фірми «Ерідон», народився в Чопилках

17 травня в Чопилках (Переяслав-Хмельницький р-н. Київська обл.) відбулось відкриття тваринницької ферми на базі ПП «Євросем». Вона за сучасністю технологій не має рівних в Україні. Тут вирощують м’ясні породи великої рогатої худоби – абердин-ангусів, шароле, лімузинів – від народження до 18 місяців. Потім тварин продають поки що живою вагою, але невдовзі запустять свою бійню. Ферму збудувала Група компаній МПП Фірма «Ерідон», її власник Сергій Кролевець. Презентацію розпочали в приміщенні складу, яке на кілька хвилин стало актовою залою.

Сергій Кролевець відроджує рідне село

Ферму збудували за два роки. Тут до цього була пустка

Сергій Кролевець народився в Чопилках. Це багато що пояснює. Зокрема, місце розташування цієї ферми.

– На цьому місці сорок п’ять років тому стояв колгоспний сарай. У ньому тримали корів і коней. Ми з хлопцями вночі відкривали ворота, сідали на коней і їхали верхи до дівчат у сусіднє село. Це – спогади моєї юності, вони гріють душу, – зауважив Сергій Вікторович. Він добре знає історію Чопилок, каже, що цю назву в 1646 році наніс на карту

Тварин тут годують збалансованими кормами

французький інженер Гійом Боплан. Міг би все життя Кролевець бути колгоспним фуражиром, але одного разу його дядько сказав: «Сергію, злазь із коня і йди вчитись».

25 років тому Сергій Кролевець створив підприємство «Ерідон». Зараз це – група компаній, яка займається багатогалузевим бізнесом: продажем засобів захисту рослин, насіння польових культур, добрив, сільгосптехніки і т.п. Приватне підприємство «Євросем» – підрозділ «Ерідону». Тут займаються вирощуванням сільгоспкультур, тваринництвом. В групі компаній працює 2500 осіб, в обробітку 41 тисяча гектарів землі в 36 селах України. «Ерідон» – відповідальна компанія, там, де орендують землі, допомагають утримувати об’єкти соціальної інфраструктури.

У 2017 році Сергій Кролевець зайняв 32 місце у топ-100 найбагатших людей України за версією журналу «Новое время» та інвесткомпанії «Dragon Capital». Його статки тоді оцінювались у 123 млн. доларів.

На презентації виступали топ-менеджери «Ерідона» та «Євросему» – Володимир Яковчук та Ігор Коновалов, які розповіли про перспективи розвитку підприємств. Всіх подивувала їхня висока кваліфікація та вміння говорити про складні речі доступною мовою. А менеджер відділу виробництва компанії «Ерідон» (напрямок «Тваринництво»), бельгієць Франкен Кріс, додаючи в російський текст українські слова, буквально сказав таке: «Через несколько років тут буде черга за высококачественным украинским мясом. Забудьте о бразильском мясе, покупайте украинское. Наша історія починається сьогодні!»

Зручно
для людей, комфортно
для тварин

На презентацію приїхало близько двохсот людей з усієї України. Це – спеціалісти в галузі тваринництва, ресторатори, банківські працівники, представники сіл, в яких «Ерідон» орендує землі, чиновники з міністерств і відомств, керівники органів місцевої влади. Тому екскурсію на ферму провели для двох груп.

Територія вражає чистотою й доглянутістю. Як зазначив Сергій Кролевець, починаючи будівництво нового комплексу, вони зруйнували стару будівлю й розчистили територію, бо тут була пустка. Від колишньої занедбаності не залишилось і сліду. Територія обгороджена, є два основні приміщення для утримання тварин, кілька допоміжних будівель, бойня, гараж для техніки. Трактори, кормороздавачі – техніка сучасна, дорога. Важко навіть уявити, як сільський колгоспний тракторист зміг би на цьому всьому працювати.

– Найсерйозніша проблема – де взяти людей. Ми збираємось тут збудувати ще 4 сараї, а хто буде працювати на цій фермі – важко сказати, – роздумує Сергій Кролевець. – Адже села обезлюднилися і щоб повернути сюди людей, їм треба створювати необхідні для якісного життя умови.

На цій фермі утримується 1140 голів ВРХ першої черги. У приміщеннях – чисто, діє система природної вентиляції, худоба доглянута. Володимир Баток, який проводив екскурсію для однієї з груп, наголошував, що новонароджені телята перебувають в окремих загородах разом зі своїми «мамами», дорослі бички, які тут відгодовуються, теж у загорожі, але жодна тварина не прив’язана. Годують раз на добу спеціально приготованим збалансованим кормом. Середньодобовий приріст – 1,6 кілограма.

Зараз на ком-плексі працює 16 осіб, через кілька днів наймуть ще 10 пастухів – тварин почнуть виганяти на пашу.

Утримування, годівля тварин, транспортування гною – все на цій фермі продумано до найменших деталей. В усякому разі фахівці в галузі тваринництва, а їх було чимало, відзначили зручності, які створені для роботи персоналу, і комфортність для тварин.

Майстер-клас, лотерея, дегустація

Після презентації всіх учасників запросили на майстер-клас. Його проводив шеф-кухар столичного ресторану «ВЕЕF» Олексій Шеменков. Він показував, як правильно готувати «мармурове» м’ясо. Саме таку яловичину вирощують на фермі в Чопилках. До речі, як казали нам фахівці, щоб «мармурова» яловичина вийшла найвищого ґатунку, тварин потрібно не тільки добре годувати й гарно доглядати, їх навіть не можна бити палицею.

– Ми здали на бійню двох бичків, покликали рестораторів, щоб вони приготували м’ясо, і, якщо їм сподобається, то купували його в нас, – сказав Сергій Кролевець. – Який сенс купувати яловичину за океаном і продавати по тисячі гривень за кілограм, якщо її можна купити в нас – високої якості й дешевшу. І сьогодні всі, хто прийшов до нас на свято, зможуть скуштувати м’ясо, яке ми виростили, а кухарі засмажили.

Шашлики на величезних (довжиною кілька метрів) шампурах смажили працівники компанії «Jumbo Grill» («Великий гриль»). Вони ж готували овочі. Було червоне вино, апельсиновий сік. Ще розіграли п’ять сертифікатів від ресторану «ВЕЕF», кожен на суму 3 тисячі грн.

На виході з ферми кожному гостю подарували шматок сирої «мармурової» яловичини.

– Удома приготуєте самі, – сказав Сергій Кролевець.

А ввечері Сергій Вікторович запросив земляків – жителів сіл Чопилки, Горбані, Ташань – на годину відкритих дверей, щоб вони теж побачили цю ферму.

Я 37 років пропрацювала на колгоспній фермі в Чопилках, – говорить жителька цього села 83-річна Олександра Федоренко. – То зараз мені і згадувати не хочеться, як на своїх плечах носили корм худобі та відрами виносили коров’ячу сечу. А на цій сучасній фермі, людям значно легше працюватиметься і від цього мені радісно.

Галина КАРПЕНКО,
Олена МАТВІЄНКО

 

Джерело: Вісник Переяславщини