Громадський бюджет: проекти, реалізовані за два роки

image
21 Травня 2019, 20:22
Поділитися:

Громадський бюджет виходить на черговий етап і 27 травня розпочне прийом проектів на 2019 рік. На засіданні Координаційної ради з впровадження і реалізації Громадського бюджету виконавці проектів озвучили стан їх реалізації за минулі роки. Успіхи нерівномірні: одні справилися на відмінно та повністю втілили проекти в життя, інші поки що працюють. 

20 травня 2019 року відбулося чергове засідання Координаційної ради з впровадження та реалізації Громадського бюджету, яке у значній частині було присвячене заслуховуванню головних розпорядників бюджетних коштів, відповідальних за реалізацію проектів. Про початок реалізації ІІІ етапу Громадського бюджету на 2019 рік можна прочитати  ТУТ

Фото – із сайту міської ради

Загалом було проведено два етапи Громадського бюджету – в 2017 та 2018 роках. Про підсумки реалізації проектів, відібраних у 2017 році, можна переглянути за ЦИМ посиланням. Щодо переможців минулорічного відбору проектів для участі у Громадському бюджеті, детально можна прочитати ТУТ.

На початку засідання Коордради її голова Ірина Куліш повідомила про проведену роботу, що стосується рекламної кампанії, на яку на позачерговій сесії було виділено 12, 0 тис. грн: відкриття сторінки проекту в Інтернеті та соцмережі FB, інформування мешканців міста через сайти міської ради, «Контакт-центру», місцеві ЗМІ. За словами головуючої, рекламна кампанія  триватиме до останнього дня прийому проектів  –  11.07.2019 р.

Далі Координаційна рада заслухала керівників структурних підрозділів виконкому про стан виконання проектів. Першою доповідала начальниця управління освіти та науки Оксана Мельник про проекти, реалізовані у навчальних закладах міста.

Повністю реалізовано будівництво дитячого спортивного майданчика на території БНВО. Проект виграв конкурс у 2017 році, але  повністю завершили його лише у 2018 році. Загальна вартість проекту –  933 029,74 грн.

Щодо проекту «Friendly school – перерву гаджетам» (ЗОШ №2), то у 2018 на 120,0 тис.грн на території школи було влаштовано локації, на яких учні школи займаються на перервах. Проект реалізовано повністю.
Інклюзивний простір «Відкритий клас» (ЗОШ №3) – переможець у категорії «великі проекти» 2018 року. Того року використано 614 916,0 грн на реалізацію проекту, в 2019-му – ще 187 981,0 грн. Завершення проекту планується до кінця поточного місяця.

«Brobots EKO-місто: екологічна мапа м. Бровари». Виконавцем цього проекту був міський дитячий естетико-натуралістичний центр «Камелія» –  так вирішили самі автори проекту. Викладачі BroBots проводили навчання для гуртківців ДЕНЦ «Камелія», під час якого діти створювали прилади для моніторингу забруднення повітря у місті. Разом із викладачами BroBots діти збирали прилади, а із спеціалістом із екології БМР Юрієм Жимайловим проводили дослідження на вулицях міста. На цей проект у 2018 році використано 370,0 тис.грн, у цьому році дофінансовано ще 125,0 тис.грн. Проект буде повністю завершено до кінця навчального року.

Через відділ фізичної культури та спорту відбувалася реалізація  малого проекту: «Розвиток національного виду спорту хортинг». У Броварах цим видом спорту займаються діти віком від 6 до 15 років. Проект, у цілому, виконано. Деталі наступні:

Проведення спортивних заходів із хортингу       152700,0 (план)  125059,44 (видатки)
Придбання спортивного інвентаря та форми     181928,0             166174,0
Спортивно-оздоровчий табір                              96000,0                96000,0

Всього:                                                                            443168,0              387233,44

Увесь спортивний інвентар, який передбачено проектом, закуплено, повідомив доповідач, проведено спортивні заходи з хортингу. А саме: участь у чемпіонаті Європи, Всеукраїнські змагання. Відбувся спортивно-навчально-тренувальний збір, також діти відпочивали у спортивно-оздоровчому таборі. Усе, що передбачалося проектом – виконано, зазначив виступаючий, окрім ремонту зали по вул. Короленка, 66-А. Виконати ремонт було неможливо суто з юридичної точки зору: мова йде про орендоване приміщення комунальної власності.

Наступним доповідачем була заступниця начальниці УБЖКГІТ Оксана Семеник. Вона відразу повідомила, що майже усі проекти, які надходять їм як маленькі, у підсумки збільшуються до великих. Це трапляється через неминуче збільшення вартості проектів щонайменше в 1,5-2 рази.

Щодо виконання проектів за 2017 рік, то:

Дитячий майданчик по вул. Симона Петлюри, 15, 15-А (придбання). Заявлена вартість – 193,0 тис.грн, фактична вартість – 193,0 тис.грн, рік виконання – 2017 р.
Капітальний ремонт спортивного майданчика по вул. Петлюри Симона, 25. Заявлена вартість – 452,35 тис.грн, фактична вартість – 668,33 тис.грн, рік виконання – 2018.
Проект «Чисте місто» (вуличні урни для сміття). Заявлена вартість – 500,0 тис.грн, фактична вартість – 189,45 тис.грн. Рік виконання – 2019 (один із найперших проектів, який виграв конкурс на Громадському бюджеті-2017).
Спортивний майданчик із функціонального тренінгу в парку «Приозерний». Загалом заплановано зробити капремонт парку «Приозерний», тож  цей майданчик входитиме у перелік необхідних робіт. Наразі  проект у стадії проектування.
Будівництво скверу в районі будинку по вул. Шевченка, 4-Б. Земельна ділянка під улаштування скверу належним чином не оформлена. Було рішення про виділення земельної ділянки КП «Бровари-Благоустрій» і навіть присвоєно кадастровий номер, але її не внесено у реєстр речових та майнових прав. Без цього не можна отримати вже  готовий проект. Його вартість – 1 450,0 тис.грн. Тобто, за 2 роки реалізації проект зріс у вартості з 836,0 тис.грн до 1,45 млн.грн.
Облаштування спортивно-ігрового майданчика по бульв. Незалежності, 6, 6-А. Зараз у цьому дворі розпочинаються роботи із капітального ремонту внутрішньобудинкового проїзду та тротуарів. Наразі йде укладання договору, тож є необхідність узгодження графіку проведення робіт між обома підрядниками: із  будівництва майданчика  та капітального ремонту тротуарів і проїздів.

Голова ГО «Геологорозвідка» Вікторія Гринько зауважила, що реалізація її проекту «Спортивний майданчик  у парку «Приозерний»» невиправдано затягується. Вона розповіла, що у парку давно визначено місце під цей майданчик та з’ясовано, що там немає підземних комунікацій, які б могли завадити монтажу майданчика. Також вона нагадала, що майданчик  актуальний саме у літній період. У свою чергу Оксана Семеник запевнила, що проектант може виокремити цей спортивний майданчик із загального проекту парку «Приозерний» (проект має бути готовий за місяць-два) та вказати його місце у загальному проекті, але обидва  проекти мають бути узгоджені та гармонійно поєднуватися.

Депутат БМР Ірина Веремчук наголосила, що при розгляді проектів Громадського бюджету варто обов’язково враховувати належність земельної ділянки  або майна, на якому реалізовуватиметься проект. Тому земельному відділу було дано протокольне доручення бути присутнім на самому конкурсному відборі проектів Громадського бюджету.

Доповіді головних розпорядників коштів щодо виконання проектів минулорічного Громадського бюджету члени Коордради взяли до відома.

Представниця  «Прозорого офісу» Наталія Попович розповіла, що прийомом проектів на Громадський бюджет займається їхній офіс. Цього року терміни подачі проектів трохи збільшені, порівняно з минулим роком. Безпосередньо за Громадський бюджет відповідатиме компетентна особа, яка має досвід минулого року. Реєстрація проектів здійснюватиметься в електронній базі «Аскод». Усі деталі щодо подачі проектів можна знайти на сайті БМР. В електронному вигляді проекти можна надсилати на пошту: [email protected]

Після обговорення, члени Коордради  вирішили  вивчити досвід інших міст щодо організації голосування у паперовому вигляді та, у разі необхідності, винести зміни у Положенні про Громадський бюджет на розгляд міської ради.

Наостанок голова Координаційної ради запросила містян приймати активну участь у Громадському бюджеті, а ЗМІ – підтримати  рекламну кампанію до самого конкурсу з визначення переможців.

Ангеліна Козлова

Головне фото – Олексія Комаровського

Джерело: Трибуна Бровари