У планах Борисполя: підтримка комунальної сфери із бюджету міста

image
21 Травня 2019, 11:37
Поділитися:

На засіданні виконавчого комітету Бориспільської міської ради, яке відбулося 20 травня,  розглядалася низка програм, які потребували змін у фінансуванні.

Теплопостачання

У Програмі розвитку та модернізації об’єктів теплопостачання у м. Борисполі на 2016-2020 роки передбачено додаткові кошти на послуги щодо проведення метрологічної повірки теплових лічильників. Перші 54 теплових лічильники були встановлені у Борисполі чотири роки тому, і підійшов час їхньої повірки – витрати не входять у тариф і необхідні кошти, у сумі 190 тис. грн мають бути виділені з міського бюджету.

Також протягом 2019 року планується встановити ще 73 прилади обліку теплової енергії, на їх придбання і встановлення змінами до програми передбачено 850 тис. грн. Ще 357 тис. грн необхідно для виготовлення проектно-кошторисної документації на ці лічильники. На основі змін до програми, затверджених виконавчим комітетом, депутати на сесії міської ради мають затвердити виділення коштів.

Також додаткового фінансування потребує проблема, яка проявилася під час

проведення випробування теплової мережі у мікрорайоні вулиці Ясної — теплотраса після випробування підвищеним тиском протекла. Коли її відкрили, з’ясувалося, що вона дірява. Щоб закупити труби необхідно понад 350 тис. грн.

Водопостачання

Схвалено зміни до Програми щодо підтримки діяльності комунальних підприємств міста Борисполя на 2015 – 2019 роки.

Зміни стосуються КП «Бориспільводоканал». Підприємству планується виділити 140 тис. грн на проекти, необхідність у яких виникла у зв’язку зі змінами законодавства.  Для виготовлення проекту зон санітарної охорони бориспільського родовища питних підземних вод необхідно 60 тис. грн. Решта — на проект технологічної схеми розробки ділянки родовища питних підземних вод.

Такі проекти виконуються раз на 10 років.

Співфінансування ремонту багатоповерхівок

Питання Про схвалення змін до Програми щодо співфінансування робіт із капітального ремонту багатоквартирних будинків та гуртожитків міста Борисполя на 2018-2022 роки, передбачало зміну відсотків внеску мешканців будинків у фінансування ремонтів та зменшення переліку робіт, на які місто виділятиме кошти.

Міський голова Анатолій Федорчук зазначив, що будинки почали активно подавати проекти на співфінаннсування, і стало очевидним, що при тих символічних відсотках, які були прийняті раніше (для старих будинків вони складали лише 1, 2, 3, 4%), міський бюджет не витримає таких виплат.

Поки що питання не отримало підтримки. Учасники засідання не заперечували проти зменшення переліку робіт, але хотіли детально вивчити відсотковий розподіл. Тому до нього ще повернуться.

У презентації питання йшлося, що проаналізувавши програми других міст, проаналізувавши місцевий бюджет, до переліку заходів із співфінансування було внесено основні види робіт, виконання яких забезпечує уникнення фізичного та морального зносу будинку:

капітальний ремонт покрівель;
капітальний ремонт (заміна) ліфтів;
капітальний ремонт та реконструкція внутрішньобудинкових систем.

Зазначалося, що утеплення не є капітальним ремонтом і не впливає на збереження конструктивних елементів багатоквартирного будинку. Це енергозбереження, яке запропонувалося винести в окрему програму, у якій матимуть право брати участь не лише мешканці багатоповерхівок, але й приватного сектору.

Змінами до програми передбачалося, що під співфінаннсування потрапляє не лише  ремонт будинкових мереж, але і їх реконструкція (у випадку, якщо мешканці планують встановлення ІТП).

Окрім того, змінами до програми передбачено, що не повинно бути заборгованості по будинку, можуть бути лише поточні борги за комунальні послуги.

Розміри співфінансування у відсотковому значенні, які виносилися на виконком.

№ з/п

Термін експлуатації багатоквартирних будинків, гуртожитків**

Кошти місцевого бюджету,

%

Кошти співвласників багатоквартирних будинків, гуртожитків %

капітальний ремонт покрівель, капітальний ремонт та реконструкція внутрішньобудинкових систем

1.

від 10 до 25 років

50

50

2.

від 25 до 50 років

70

30

3.

від 50 і більше

80

20

для робіт з капітального ремонту (заміни) ліфтів

4.

від 25 років

95

5

Анатолій Федорчук вніс пропозицію фінансування капремонту покрівель винести окремим рядком і встановити один для всіх відсотковий розподіл: 85% — місто і 15% — мешканці.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl + Enter

Джерело: Газета «ВІСТІ» – Бориспіль. Новини. Інформація. Реклама