12-річну дівчинку паралізувало: підозрюють ускладнення від кору, енцефаліт і поліомієліт

image
20 Травня 2019, 20:56
Поділитися:

10 травня ученицю 5-ої школи шпиталізували з підозрою на кір. Уже наступного дня в неї проявився гострий невиразний параліч. Дитину невідкладно перевели до спеціалізованого відділення обласної лікарні в Боярці. Принаймні станом на 17 травня школярка досі перебуває у важкому стані. Окрім кору, лікарі підозрюють енцефаліт і поліомієліт. Про це розповідає Віра Товстоног, керівниця броварського міжрайонного відділу лабораторних досліджень.

Під час сьогоднішньої оперативної наради за участі міського голови Віра Товстоног зазначила, що дівчинка потрапила до інфекційного відділення броварської дитячої лікарні 10 травня із діагнозом «кір». Уже 11 травня до діагнозу додали «енцефаліт під запитанням». У школярки проявився гострий невиразний параліч, її терміново перевели у спеціалізоване обласне відділення в Боярку.

Київська обласна дитяча лікарня в Боярці. Фото – stolychno.news

Зі слів очільниці відділу лабораторних досліджень, принаймні станом на п’ятницю, 17 травня, учениця 5-ої школи досі перебуває у важкому, але стабільному, стані. Вона стала погано ходити, їй потягло лице, одне око не закривається, зазначила Віра Товстоног у коментарях «Трибуні Броварів».

Враховуючи клінічні прояви, лікарі також підозрюють поліомієліт. Не відхилили і версії про енцефаліт і кір, який дав ускладнення, каже керівниця відомства. Про остаточні діагнози лікарі наразі не говорять, оскільки вони мають бути підтверджені лабораторно. Коли саме очікувати на результати, медики також не вказують, посилаючись на складність і тривалість досліджень.

Як розповіли керівники медичних служб Броварів під час оперативної наради, у картці постраждалої в амбулаторії лежить відмова від щеплень, написана мамою школярки. Дівчинка не мала вакцинації ані від кору, ані від поліомієліту. В родині є ще одна дитина, яка не отримала необхідних щеплень.

Зі слів керівника Броварської багатопрофільної клінічної лікарні Валентина Багнюка, на цей час хворих на кір у медзакладі дещо поменшало. Нагадаємо, за останніми даними відділу лабораторних досліджень, із початку року на Броварщині зареєстровано 568 хворих на кір, з яких 364 – у місті. Показники захворюваності є найвищими за 20 років спостережень.

Як зазначають у МОЗ, близько 5 % хворих на поліомієліт помирають – переважно через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури. У одного з 200 хворих розвиваються деформації хребта і кінцівок, що стають причиною інвалідності.

Джерело: Трибуна Бровари