Про епідемічну ситуацію в місті Бровари за період з 10.05.2019 р. по 16.05.2019 р.

image
17 Травня 2019, 15:45
Поділитися:

За минулий тиждень Броварським МРВЛД отримано 62 термінових повідомлень про виявлення в місті небезпечних інфекційних захворювань або підозри на них. Всі вони опрацьовані. 

Ця інформація оприлюднена на офіційному сайті Броварської міської ради.

Не було зафіксовано групових спалахів небезпечних кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь. Реєструвались  випадки гострих кишкових інфекцій у дітей та дорослих – 14  випадків,   окремі випадки  крапельних інфекцій; в тому числі:   кір – 29 випадків,   туберкульоз – 1, вітряної віспи – 3, скарлатина – 3, та інші інфекції. Зареєстровано десять покусів мешканців міста тваринами. 

Гастроентероколіти – 14 випадків, дітей – 11,   неорганізованих – 6,  та 3 дорослих, на стаціонарному лікуванні знаходиться  8   хворих. Захворівші  епідеміологічно не пов’язані між собою.

Серед захворівших 5 організованих  дітей, що  відвідують ЗОШ №6 – 2 випадки, ДНЗ «Червоні вітрила», ЗОШ №1, №2 по одному випадку. 

Захворювання дітей не пов’язане з харчуванням у навчальних   закладах. 

Керівникам дитячих закладів надано рекомендації щодо проведення протиепідемічних заходів  на час інкубаційного періоду (введення режиму дезінфекції при вологому прибиранні  приміщень, митті столового посуду, іграшок, обладнання, та спостереження за контактними),  проінформовано начальника управління освіти.

В інших вогнищах в  необхідних випадках  проводились епідеміологічні обстеження та проводилась заключна дезінфекція. Спостереження за контактними по сім’ї  проводиться сімейним лікарем за рекомендацією фахівців відділу.

Туберкульоз  – 1 випадок,   хворий  з відкритою формою туберкульозу  легень, МБТ +, тобто заразний,  (дорослий 49 роки, не працює),  виявлений при звернені за медичною допомогою. Лікуються  в обласному протитуберкульозному диспансері.

У  вогнищі туберкульозу  фахівцями лабораторного відділу проведена заключна дезінфекція та санітарно-освітня робота. Спільно з лікарем-фтизіатром складено плани оздоровлення вогнища де проживає хворий з відкритою формою туберкульозу легень. Контактні по сім’ї  взяті на диспансерний облік, рентгенфлюрографічно і лабораторно обстежені, призначено профілактичне лікування.    

Кір – 29 випадків,  дорослих – 21 випадок, дітей – 8, неорганізованих – 3, організованих – 5 (СШ №7, НВК,  СШ №5, ДНЗ «Джерельце», «Перлинка» по одному випадку). 

При проведені епідеміологічного розслідування встановлено, що захворілі дорослі не щеплені проти кору,  хворіють діти не щеплені, або не повністю щеплені проти коруНа стаціонарному лікуванні інфекційних відділеннях Броварської БКЛ знаходяться  23 хворих,  6 лікуються амбулаторно. 

У місті та районі  на 16.05.2019 року захворіло на кір  568 осіб, в тому числі дітей – 251, у місті  зареєстровано 364 випадки із них 167 дітей, що становить 45,8% від захворілих. Це самий високий рівень захворюваності на кір у місті та районі за останніх 20 років за даними моніторингу, який проводиться фахівцями Броварського МРВЛД. У медичних закладах міста знаходиться достатня кількість вакцини  для проведення щеплень проти кору.

В зв’язку з неблагополучною епідемічною ситуацією у місті Бровари по захворюваності на кір, Броварський МРВЛД рекомендує:

Медичним працівникам освітніх закладів (ДНЗ, ЗОШ), продовжувати проводити моніторинг  медичної документації «Карт профілактичних щеплень» ф.063/0 і всіх не щеплених, або не повністю щеплених дітей проти кору  негайно  направити до своїх дільничних педіатрів для проведення щеплення. 

Вітряна віспа –  3  випадки, один дорослий та двоє дітей (ЗОШ №2 – 7, ДНЗ «Катюша»).  Всі хворі лікуються  амбулаторно.

Скарлатина –  3 випадки (ДНЗ «Червоні вітрила», «Калинка», «Фокус»). Хворі знаходяться на  амбулаторному лікуванні.

Інфекційний мононуклеоз –  2 випадки (НВК, ЗОШ №10). Хворі знаходяться на  амбулаторному лікуванні.

Завідувачкам ДНЗ, директорам шкіл надано рекомендації по проведенню протиепідемічних заходів у закладах, направлених на локалізацію і ліквідацію вогнищ інфекційних захворювань, а також проінформовано начальника управління освіти.        

Зооантропонозні   захворювання.

З приводу покусів тваринами: за останній тиждень у медичні заклади міста звернулося  десять  мешканців.  

Покуси нанесені відомими тваринами  тому антирабічне лікування не призначалось до закінчення спостереження за  тваринами, яке проводиться працівниками управління ДПСС протягом 10 днів.

ІІ. Моніторингові дослідження.

1. Згідно Плану моніторингових досліджень на 2019 рік фахівцями відділу було відібрано проби води із навчальних закладів, де передбачається розташування таборів відпочинку.

Всі досліджені зразки води відповідають  вимогам діючого стандарту за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками.

     2. Потужність поглиненої в повітрі дози гамма-випромінення в контрольній точці багаторічних спостережень (вул.Шевченка,12) становила 13 – 17 мкр/год, що не перевищує багаторічні показники та допустимі норми.

Джерело: https://atbrovary.org RSS feed