Вісник Кагарличчини — 1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо

image
16 Травня 2019, 17:43
Поділитися:

Урочистий мітинг з нагоди 74-ї річниці Перемоги та 75-ї річниці з дня визволення України розпочався традиційно у Кагарлицькому парку біля меморіального комплексу з покладання квітів до пам’ятників.

У цей день по всій Україні вкриваються весняними квітами величні пам’ятники у знак того, що пам’ять народна жива, що подвиг загиблих – не забутий.

З вітальним словом до кагарличан та гостей міста звернулися міський голова Олександр Панюта, виконуюча обов’язки голови Кагарлицької районної державної адміністрації Світлана Синюк, ветеран Іван Коробенко.

Пам’ять загиблих вшанували хвилиною мовчання.

Запашним короваєм, як символом вдячності від жителів міста та району за подвиг, пригостили ветеранів, ряди яких так стрімко рідіють. А діти вручили їм квіти.

Поминальну літію за загиблими в роки Другої світової війни відслужив благочинний Кагарлицького благочиння протоієрей Василь Синюк зі священнослужителями.

У парку біля фонтана відбулася концертна програма за участю аматорських колективів міста, а також за сприяння ТОВ «Віскар Агро» (керівник Василь Барановський) святкова програма вокально-інструментального ансамблю «Ягідки».

***

Того ж дня святкування 74-ї річниці Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні відбулося і в Балико-Щучинці – на території Меморіального комплексу Букринський плацдарм.

Вшанувати пам’ять всіх, хто поклав своє життя та здоров’я задля Перемоги, прибули на меморіальний комплекс жителі населених пунктів Кагарличчини та Ржищівської ОТГ, гості із сусідніх районів.

Під час урочистого мітингу з вітальними промовами до учасників заходу звернулися в.о. голови Кагарлицької райдержадміністрації Світлана Синюк, голова Кагарлицької районної ради Іван Семцов, в.о. Ржищівського міського голови Крістіна Чорненька, генерал армії України Микола Маломуж, депутат Київської обласної ради Руслан Кузьменко, в.о. старости с. Балико-Щучинка Галина Гриб. Теплими словами вдячності вони вшанували ветеранів війни, побажали всім українцям мирного неба.

Під траурну музику до місця останнього спочинку невідомих героїв, що спочивають у Братській могилі, було покладено вінки та букети квітів.

Музичними композиціями вітали присутніх учасники художньої самодіяльності Ржищівської ОТГ, а також духовий оркестр районного центру дитячої та юнацької творчості (керівник Ігор Ільченко).

Пам’ять полеглих в роки війни було вшановано хвилиною мовчання, а також спільною молитвою.

***

Вшанування загиблих героїв для «Київоблгазу» вже стало традицією. Щорічно до Дня перемоги над нацизмом працівники компанії покладають квіти до монумента Букринського плацдарму. Це меморіал загиблим воїнам-оборонцям Києва (фото внизу).

У компанії вважають, що саме це свято є надважливим для України.

«Якщо ми будемо пам’ятати історію, то ми будемо розуміти майбутнє», – говорить голова правління ПАТ «Київоблгаз» Дмитро Дронов.

«Зараз про Букринський плацдарм все менше згадують, але наше підприємство про нього піклується і ми завжди напередодні свята вшановуємо всіх загиблих на цьому місці», – розповідає голова правління.

Аби наступні покоління пам‘ятали подвиги героїв, команда «Київоблгазу» вже впродовж трьох років проводить відновлення пам’ятників Другої світової війни. Власними силами компанія реставрувала 26 пам’ятників героям війни в усіх районах Київщини.

На підприємстві певні, що реставрація пам‘ятників – це дуже важлива місія і данина тим, перед ким ми в історичному боргу, та можливість майбутнім поколінням не забувати свою історію.

Джерело: Вісник Кагарличчини — Головна