Уздовж Київської заплановано зрізати ще 79 дерев. Що та де садити – чиновники радитимуться з громадою

image
15 Травня 2019, 22:48
Поділитися:

Уздовж Київської, а саме від «Порошинки» до вул. Короленка, заплановано зрізати 79 дерев. Саме таку кількість під видалення було визначено під час попереднього огляду зеленої зони, розташованої між вул. Київською і Малокиївською. Чому саме така кількість акацій та тополь потрапить під «ніж» і чому чиновники планують радитися з громадськістю з цього питання? 

Попередній огляд зелених насаджень здійснювали начальник відділу з питань екології управління інспекції та контролю БМР Юрій Жимайлов та начальник зеленої дільниці КП «Бровари-Благоустрій» Володимир Павличук. За дві години чиновник та комунальник за участі журналіста обстежили понад 200 дерев на ділянці від зуп. «Порошинка» до зуп. «Ринок на Київській». Журналіста «Трибуни» чиновники запросили до участі в попередній інспекції зелених насаджень свідомо: у такий спосіб хочуть не лише проінформувати мешканців міста, що збираються видаляти на цій ділянці дерева, а також планують шукати в громади поради. Зокрема, що робити на цій зеленій зоні: спилювати старі та аварійні дерева? Залишати їх? Якщо спилювати, то що і де замість них садити?

Володимир Павличук

Юрій Жимайлов

Як повідомив Володимир Павличук, більшість акацій та чорних тополь перетнули свою вікову межу, а згідно правил благоустрою, у населених пунктах 50-літні тополі та акації підпадають під видалення. Про те, що більшість дерев себе вже віджили, видно і не озброєним оком: дуплясті, навіть уздовж стовбура, розчахнуті, тріснуті знизу до середини, на стовбурі ростуть гриби, що є явною ознакою трухлявості серцевини, а мурашники на дереві – явна ознака його пустотілості, каже начальник зеленої дільниці.

Частина дерев ззовні мала здоровий вигляд, однак середина була гнилою, трухлявою чи просто пустою, куди влазила чи не вся людська рука.

Про це свідчили не лише візуальні дефекти, а й звук пустоти під час постукування по дереву. Ще частина дерев значно нахилені в бік як Київської, так і Малокиївської. Тож за негоди в будь-який момент можуть впасти, перекрити рух, пошкодити транспорт чи будівлю та загрожувати життю людей.

А про те, що відламуються великі гілки і падають прямо на пішохідні доріжки, мешканці повідомляли у міську раду неодноразово, розповідає чиновник. Так, недалеко від зуп. «Порошинка»  після негоди в чорної тополі відломилася велика гілка і мало не прибила дитину, яка вигулювала собаку.

 Є дерева, які тримаються лише тому, що зачіпилися за сусіднє.

Частина дерев постраждали не лише від часу, а й від рук відпочивальників.

Загалом фактично вся зелена зона засмічена собачим послідом, пляшками, пакетами, шприцами та іншим сміттям людської життєдіяльності.

Лише на ділянці від «Порошинки» до газової заправки перевіряючі нарахували 11 дерев, які підпадають під видалення. Загалом, попередній огляд засвідчив, що 79 дерев і справді підпадають під «ніж». Деякі з них – терміново. Однак скільки і які дерева мають спиляти – остаточне рішення прийматиме спеціальна комісія із обстеження зелених насаджень.

За словами Юрія Жимайлова, замість видалених дерев було б добре посадити у два-три ряди клени чи липи, однак ті дерева, що залишаться, можуть «не вписатися» і зелена зона матиме не естетичний вигляд. А уздовж Малокиївської, на схилах пагорба, каже чиновник, можна було б посадити кущі чубучника (жасмину): частина цих кущів є і зараз.

Все це можна здійсними в рамках Програми озеленення міста. Однак що та де садити і чи взагалі видаляти дерева – чиновники та комунальники самостійно вирішувати не беруться і очікують пропозицій від громадськості. «Справа в тому, що частина мешканців пишуть заяви на видалення дерев, а частина – проти їх видалення, адже дерева на зеленій зоні захищають будинки від пилу та шуму», – каже Юрій Жимайлов. Коли і як саме відбуватиметься обговорення цього питання, чиновник обіцяв повідомити. І зауважив: якщо люди будуть проти видалення визначених дерев, відповідальність за наслідки від аварійних зелених насаджень покладуть на мешканців. Як саме це зробити – подумають.

Фото – авторки

Джерело: Трибуна Бровари