Сальмонела і кишкові розлади: як уберегтися від отруєння

image
14 Травня 2019, 19:21
Поділитися:

Уже за півмісяця літо вступить у свої права. Холодний період закінчується, а далі зазвичай настає пора кишкових розладів і отруєнь. Неправильне зберігання і приготування харчів призводить до активного поширення, зокрема, сальмонели. Про цю недугу в Броварах місцевий відділ лабораторних досліджень не звітував ще від минулих літа-осені. А за останні півтора місяця сталось одразу три випадки, з яких два – минулого тижня. Про те, як уберегтися від сальмонельозу, розповідають у Держпродспоживслужбі.

Сальмонельоз – гостре інфекційне захворювання, збудником якого є патогенні мікроорганізми  – сальмонели. Відомо більше 2200 типів сальмонел, із яких близько 100 – патогенні для людини. Недуга передається фекально-оральним шляхом, переважно харчовим. Основним джерелом інфекції є велика рогата худоба, свині, качки, гуси, кури, а також гризуни і сама людина.

Бактерія сальмонели. Зображення – Національний інститут охорони здоров’я США

Для профілактики захворювання на сальмонельоз слід дотримуватися певних правил. Зокрема, всі м’ясні страви і яйця треба піддавати необхідному термічному обробленню. Страви з яловичини, свинини, риби слід ретельно варити, парити, смажити, краще невеликими шматочками. Температура в середині м’ясних виробів має бути не нижчою за 75-80 °С.

Не меншу небезпеку має і вторинне зараження вже готової їжі. Не можна використовувати ті самі дошки для оброблення сирих і готових продуктів, адже мікроби із сирих продуктів можуть потрапити в найдрібніші шпарини і залишитись там навіть після найретельнішого миття.

На всіх етапах виготовлення та зберігання продуктів слід використовувати низький температурний режим. Він хоч і не знищує сальмонели, але різко знижує інтенсивність її розмноження.

Більшість продуктів слід зберігати в холодильнику

Не можна готувати їжу на багато днів. Страви, які зберігалися після приготування в теплому приміщенні (без охолодження), перед вживанням необхідно прокип’ятити або підсмажити. Морожене м’ясо слід розморожувати не у воді, а на повітрі.

Не варто допускати стикання хлібобулочних виробів з немитими овочами та фруктами. Їх треба загортати в папір або класти в поліетиленовий пакет. Усі овочі, фрукти, бахчеві культури, ягоди, зелень перед вживанням необхідно добре промити.

Молоко та набіл у літню пору року слід вживати тільки після термічного оброблення. Воду слід пити тільки кип’яченою, особливо якщо вона з колодязя або іншого джерела, яке може бути забрудненим.

Криниця. Фото – ternopoliany.te.ua

При появі найменших ознак захворювання – порушенні роботи кишечника, нудоти, блювання, навіть без підвищення температури, слід негайно звернутися до лікаря. Самолікування недопустиме, акцентують у Держпродспоживслужбі.  Дотримання цих правил допоможе уникнути зараження сальмонельозом.

Зазначимо, вперше протягом тривалого часу фахівці броварського міжрайонного відділу лабораторних досліджень прозвітували про виявлений сальмонельоз – на межі березня і квітня цього року. Занедужав 42-річний дорослий, якого довелося шпиталізувати. А з 3 по 9 травня на лікарняні ліжка злягли одразу двоє жителів – 40 і 80 років.

Водночас із розладми шлунку у вигляді гастроентероколітів минулого тижня лікарі виявили 16-х, з яких 14 – це діти. На стаціонарне лікування відправили половину недужих. Медпрацівники реєструють і лабораторно підтверджують випадки ротавірусної інфекції.

Джерело: Трибуна Бровари