Проблема масової загибелі бджіл: Цього року ситуація ще більш погіршилася – Володимир Стретович

image
14 Травня 2019, 14:14
Поділитися:

«Луганська, Житомирська та Закарпатська – це три області на сьогодні, де не зафіксовано масової загибелі бджіл. Інші – вже потерпають від передсезонного обробітку та обприскування ріпаку. В результаті ми маємо картину навіть гіршу, ніж попереднього року».

Про це в ефірі програми «Київ LIVE» телеканалу «Київ» заявив президент Спілки пасічників України Володимир  Стретович.

«Найскладніше знайти порозуміння між фермерами та пасічниками. Фермери не хочуть втрачати прибутки, застосовуючи незаконні, але дешевші препарати. Але і бджолярі-пасічники не поспішають масово об’єднуватись та реєструвати свої пасіки», – зазначив Володимир Стретович.

«Одним з найперших і, здавалося б, найкомпромісніших рішень мало б стати, аби пасічники зареєструвати свої вулики, а фермери подбати про оповіщення щодо обробки полів, аби на цей період рої не випускали», – вважає головний бджоляр. 

«Щодо засобів обробки рослин, то це питання національної безпеки, адже мова йде про екологію, здоров’я людей і звісно ж цілої галузі бджільництва. Спілка пасічників виступила з ініціативою, аби в кримінальний кодекс у статті про контрабанду до історичних цінностей, валюти, зброї додали ще й незаконні препарати по обробці рослин. Таким чином питання незаконного ввезення заборонених отрутохімікатів буде в компетенції СБУ і відповідальність стане кримінальною», – повідомив Володимир Стретович.    

Нагадаємо, станом на 13 травня на Київщині вже зареєстровано загибель 200 бджолосімей. Масову загибель зафіксували у селах Ставищенського та  Володарського районів Київської області.

Читайте також: 14 травня територію парку «Перемога» оброблятимуть від кліщів

Читайте також: Міська влада має пропагувати сортування сміття та показувати, як це робити – депутат Київради

Джерело: Новини — Київ TV — Київ TV